Vihdillä on edessään yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä valtuustokausista

20081210lippuSeuraavalla valtuustokaudella tehdään päätöksiä, jotka määrittävät pitkälle sen millainen on tulevaisuuden Vihti. Isoja kysymyksiä ovat tietysti kuntatalouden tasapainottaminen ja kuntarakenteen muutospaineiden tuomat asiat. Kunnan tekemien investointien painopisteet ja kunnan kilpailukyky yhtenä Uudenmaan kasvukuntana, ovat niitä asioita joiden vaikutukset ovat pitkäkantoisia. Ne jäävät kuitenkin aivan liian vähälle huomiolle.

”Tarvitaan rohkeutta ja tarvitaan ”Vihdinrakastajia”

Tiedän että Vihdissä asuu paljon kotikuntaansa rakastavia kuntalaisia. Ihmisiä jotka ovat rakentaneet elämänsä kunnassamme sen varaan, että saavat täällä tarpeitaan vastaavat palvelut joihin voi olla tyytyväinen. Nyt jos koskaan on ensiarvoisen tärkeää olla aktiivinen. Nyt jos koskaan tarvitaan sellaisia päättäjiä, joilla on näkemystä ja viisautta. Tarvitaan rohkeutta ja tarvitaan ”Vihdinrakastajia”. Mitkään mainitsemistani merkittävistä asioista eivät ole yksinkertaisia, samalla mitkään niistä eivät voisi merkitä enempää Vihdin tulevaisuudelle.

Kuntaliitoskysymys ei ole Vihdille akuutein asia. Meillä on paljon erilaisia mahdollisuuksia huolehtia omasta taloudestamme ja palvelutasostamme siten, ettei mihinkään pakkoliitoksiin tarvitse mennä. Kun kuntaliitoskysymys tulee ajankohtaiseksi aikanaan, valitsee Vihti silloin omat kumppaninsa omista lähtökohdistaan. Asiaan on valmistauduttava huolella, mutta hötkyilyyn ei ole aihetta. Kuntaliitoskysymykselle ei saa antaa liikaa painoarvoa tulevissa kuntavaaleissa, vikka aiheen ympäriltä saisi helposti ison vaaliteeman. Vihdissä on paljon muita kysymyksiä ratkaistavaksi. Kuntaliitoskysymyksen voi siis huoletta jättää vähemmälle huomiolle näissä vaaleissa.

Tarvitaan yleistä aktiivisuutta päättäjien, mutta myös kuntalaisten osalta. Olen aikaisemmissa kirjoituksissani ottanut kantaa Vihdin kunnan aktiivisuuteen yritysten suuntaan. Ei riitä että olemme valmiina vastaamaan yritysten kyselyihin vaan meidän on aktiivisesti tarjottava ja esiteltävä palveluitamme heille. Uusien työpaikkojen saaminen Vihtiin on yksi tärkeimmistä tulonlähteistä joilla kunnan tarjoamia palveluja voidaan ylläpitää. Nykyisellä strategialla olemme kehittämässä loistavan tuotteen, varastoimme sen ja jäämme odottamaan jos joku osaisi sitä kysyä. Tällä taktiikalla ei kauppa käy. Kunnan on oltava paljon aktiivisempi uusien työpaikkojen saamiseksi Vihtiin. Se on meidän kaikkien etu myös sosiaalisesta näkökulmasta, kun yhä useampi voisi tehdä työtä Vihdissä.

Myös kuntalaisten aktiivisuudella on merkitystä. Yleistä aktiivisuutta voi lisätä äänestämällä kuntavaaleissa. Edellisten vaalien äänestysprosenttimme oli uudenmaan alueen alhaisimpia. Aktiivisuutta voi myös lisätä silläkin tavalla, että osallistuu keskusteluihin omassa lähipiirissään ja vaatii tulevilta valtuuston jäseniltä avointa vuoropuhelua kuntalaisten kanssa.

Presidentti Ahtisaari kiteytti Maanpuolustuslehden haastattelussa alkuvuodesta hyvin sen mitä meidän kaikkien tulisi miettiä. ”Minua on jo pidemmän aikaa vaivannut, että hyvinvointiyhteiskuntaamme perustettaessa on unohdettu käydä perusteellinen keskustelu siitä, mikä on yksilön rooli ja vastuu”. Sen sijaan olemme keskittyneet puhumaan siitä, mikä on valtion rooli kansalaisia kohtaan.” – Martti Ahtisaari

Nyt on jokaisen kysyttävä itseltään, mikä on riittävä perusturva? Meidän on ensisijaisesti huolehdittava lasten, nuorten ja vanhusten hyvinvoinnista. Tietenkin on huolehdittava myös jokaisen omasta hyvinvoinnista, mutta mitkä olisivat sellaisia palveluita, joista olisimme valmiita tinkimään riittävän perusturvan takaamiseksi kaikille?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s