Subjektiivinen päivähoito-oikeus on poistettava

Subjektiivinen päivähoito-oikeus tarkoittaa vanhempien oikeutta valita lapsen hoitomuoto kotona, kunnallisessa, tai yksityisessä päivähoidossa.

Jokaiselle on siis taattava päivähoito, riippumatta siitä onko molemmat vanhemmat töissä vai ei

Tämä asia on kuuma peruna, josta ei Suomessa pystytä asiallista arvokeskustelua käymään. Kun keskustelua avataan, alkaa ”syyllisyyskeskustelu” jolla ei ole mitään tekemistä itse asian kanssa. Puhutaan siitä ketkä ovat hyviä vanhempia ja ketkä huonoja, kun tärkeintä olisi puhua siitä mikä on lapselle parasta ja mihin meillä on yhteiskunnassa varaa.

Asiantuntijoiden mukaan lapsen varhaiskasvatuksen näkökulmasta 3–5-vuotiaalle sopisi esimerkiksi 5–15 tuntia viikossa kerhotoimintaa ikäistensä seurassa. Alle kolmivuotiaat eivät ryhmätoimintaa tarvitse. Lienee selvää että lapsen kannalta parasta hoitoa antavat oma isä ja äiti. Silloin kun hoitoa on mahdollista antaa kotona, se tulisi ilman muuta järjestää lapsen edun nimissä.

On varmasti olemassa erikoistapauksia, joissa esimerkiksi sosiaalisin perustein on hyvä ja lapsen edun mukaista järjestää hoito kunnallisena palveluna. Näiden tapauksien käsittelyyn on olemassa omat säädöksensä, enkä usko että niiden käsittelystä syntyy ongelmia.

Toisena näkökulmana voisi pitää asian taloudellista puolta. Kun kevyempi 5 – 15 tuntia kerhotoimintaa maksaisi n. 2500 euroa lasta kohti vuodessa, kokopäivähoito päiväkodissa maksaa 10 000 euroa. Puolipäivähoidon kustannukset ovat samaa suuruusluokkaa kuin kokopäivähoidon, koska siihenkin sisältyy ruokailut.

Hyötyjiä muutoksessa olisi ainakin kolme.

  1. Lapsi saisi oman etunsa mukaisesti parasta hoitoa ja enemmän aikaa omilta vanhemmiltaan.
  2. Mahdollisesti vapautuvia resursseja voidaan käyttää järkevämmin.
  3. Yhteiskunta säästäisi rahaa.

Tästäkin aiheesta toivoisi rohkeampaa, kiihkotonta ja avoimempaa keskustelua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s