Hoitajien ja opettajien saatava tehdä omaa työtään

Opettaja "paperitöissä"
Opettaja ”paperitöissä”

Hyvä ystäväni katsoi eräänä lauantaiaamuna neljä vuotiaan tyttärensä kanssa sairaalasta kertovaa dokumenttia. Viidentoista minuutin katselun jälkeen, neljävuotias tytär oli kysynyt isältään – ”milloin nuo alkaa hoitaa niitä potilaita?” Dokumentissa oli kuvattu kuinka hoitajat istuivat tietokoneidensa ääressä siirtämässä varmasti tarvittavaa informaatiota järjestelmiin.

Lapsi voisi tässä kohtaa kysyä, milloin tuo alkaa opettaa meitä?

Viime viikolla katsoin itse Ylen kanavalta tulevaa Seitsemäs taivas – ohjelmaa jota juontaa Maarit Tastula. Tällä kertaa haastateltavana oli opettaja Maarit Korhonen. Ohjelmassa keskusteltiin opettajan työstä ja siinä tapahtuneista muutoksista. Maarit Korhonen kertoi että hänen päiväohjelmastaan vain kolmannes on varsinaista opetustyötä ja loput muuta järjestelyä ja oheistoimintoja. Lapsi voisi tässä kohtaa kysyä, milloin tuo alkaa opettaa meitä?

Olemmeko kaikessa hiljaisuudessa rakentaneet sellaisen järjestelmän ja sellaiset rakenteet, etteivät opettajat, sairaan- ja lastenhoitajat todella ehdi tekemään sitä työtä jonka vuoksi heidät on palkattu? Onko todella tarpeen että opettaja vastailee kyselyihin esimerkiksi siivouksen tasosta tai ruoan laadusta, niin kuin opettaja ohjelmassa kertoi? Eikö niiden laatua voisi valvoa joku muu?

Myös päivähoidossa lastenhoitajia kuormitetaan kaikella muulla, kuin varsinaisella lastenhoitotyöllä. Kyselyitä, sisäisiä palavereita, koulutuksia, raportointia, kehitystyötä ja mitä ihmeellisimpiä muita oheistoimintoja on vaikka millä mitalla. Lapsi voisi tässä kohtaa kysyä, milloin heillä on aikaa hoitaa ja leikkiä minun kanssani?

Onko tässä tiimien ja raportoinnin luvatussa maassa karannut mopo kädestä? Voisivatko he jotka tietoa oman työnsä hoitamiseksi tarvitsevat, itse jalkautua ja ottaa selvää miten heidän yksiköissään menee? Minä ehdotan että alkaisimme keskittyä siihen mikä on olennaista.

Lopuksi haluan lähettää erityiset terveiset opettaja Maarit Korhoselle.

Minä katsoin Seitsemäs taivas -ohjelman ja olin haltioissani asenteestasi työtäsi ja oppilaitasi kohtaan. Katsoin ohjelman uudestaan seuraavana aamuna Yle Areenasta ja todella kuuntelin tarkkaan sanomaasi. Olin taas haltioissani asenteestasi työtäsi ja oppilaitasi kohtaan.

Jatkathan työtäsi ja jatkathan tuollaisen sanoman välittämistä, se on ihailtavaa!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s