Vain osa ehdokkaista esittää ratkaisuita tulopohjan lisäämiseksi

IMG_4838Mikäli kaikki toteutuisi niin kuin ehdokkaat vaalimainoksissaan ja lehtikirjoituksissaan esittävät, kunta ajautuisi nopeasti selvitystilaan. Tosiasia on että yhteiskuntamme rakentuu verotuloja synnyttävästä yksityisestä sektorista ja verotuloja kuluttavasta julkisesta sektorista. Julkisen sektorin tuottamat – tässä tapauksessa kunnan palvelut ovat kaikille kuntalaisille ensiarvoisen tärkeitä. Päivähoito, perusopetus terveydenhoito ja vanhustenhoito vievät kunnan tuloista 80 %. Summa on aika tarkalleen sama mitä kaikki kunnallisveroa maksavat vihtiläiset maksavat kunnan kassaan. Muut palvelut maksetaan muilla verotuloilla ja kunnan omilla toimintatuloilla.

Peruspalveluiden osuus kunnan toimintamenoista on niin suuri, että juuri näiden palveluiden tuottaminen tehokkaasti ja laadukkaasti on tärkeintä. Me voimme helposti kaksinkertaistaa nuoriin suunnatut rahat esimerkiksi urheilu- ja virkistyspaikkojen rakentamiseen, sillä ei ole kunnan taloudenpidon kanssa todellista merkitystä. Sillä on merkitystä miten 80 % kunnan menoista käytetään mahdollisimman kustannustehokkaasti.

”Emme halua leikata peruspalveluista, joten meidän on hankittava lisää rahaa

Meillä yksityisen sektorin toimijoilla on yksinkertainen kaava. Yhtiön on selvittävä vaikeistakin tilanteista ja yhtiön tulojen ja kulujen suhde on oltava tasapainossa. Kunnan toiminnassa mikään ei ole toisin. Kun emme halua leikata, meidän on hankittava lisää tuloja. Muutama ehdokas on ehdottanut että valtionosuuksia kunnille tulisi nostaa, olen samaa mieltä mutta nekin rahat tulevat yksityiseltä sektorilta. Miksi emme siis panostaisi omassa kunnassamme täysillä yksityisen sektorin työpaikkojen lisäämiseen?

Kunta on uuden kunnanjohtajan myötä aloittanut hienosti tämän työn, mutta miksi suurempi osa ehdokkaista ei ehdota tällaisia asioita? Siksi koska ei ole mukavaa puhua yrittäjyydestä kuntavaalikampanjassa, koska Suomessa yrittäjät ovat vain ”rahanahneita konnia”, ei yhteiskunnan tukijalkoja joita he verotulojen synnyttämisen perustella ilman muuta ovat.

”Vihtiläinen nuori haluaa perustaa ravintolan Helsinkiin

Nummelalainen Jani Vainio osallistui Junior MasterChef kokkauskilpailuun. Onnea menestyksestäsi. Jania haastateltiin lehdessä ja otsikko kuuluu näin: ”Unelmani on perustaa Helsingin keskustaan oma ravintola”. Mahtavaa Jani, sinä haluat yrittäjäksi – verotuloja tuottavaksi yhteiskunnan tukijalaksi. Minä kuitenkin kysyn: Mitä me voisimme Vihdissä tehdä toisin, että unelmasi kuuluisi: ”Unelmani on perustaa Nummelan tai Kirkonkylän keskustaan oma ravintola”. Jani seuraa sinä omaa unelmaasi ja tee kaikkesi sen toteutumisen eteen. Me muut teemme kaikkemme sen eteen, että haluat perustaa ravintolasi Vihtiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s