Kellokortit Vihdin päiväkoteihin

latausEnemmän ATK:ta ja vähemmän IT:tä ja ICT:tä

Nykyään puhutaan vain ICT- (tieto- ja viestintätekniikka) tai IT- (informaatioteknologia) hankkeista. Mihin on unohtunut automaattinen tietojen käsittely eli ATK. Alun perin tällaisten ratkaisuiden tarkoituksena oli automatisoida tietojen käsittelyä. Nykyään tuntuu siltä, että tällaisen ICT – hankkeen ohjaavana tekijänä on kaikkea muuta trendihöpinää ja itse asiassa usein käy niin, että manuaaliraportointi vain lisääntyy.

Pelkkä otsikko kuulostaa jo kalliilta

Mihin jäi alkuperäinen ajatus siitä, että tieto kerätään riittävän laadukkaana ensimmäisessä rajapinnassa ja sama informaatio kulkee koko ketjun läpi missä sitä milloinkin tarvitaankaan. Hankkeilla voidaan todella tehostaa toimintoja, mutta vain jos se on kirkkain tavoite kun hankkeita suunnitellaan.

Kellokortit Vihdin päivähoitoon

Muutamissa kunnissa (mm. Liperi, Oulu ja Helsinki) on menestyksekkäästi otettu käyttöön päivähoidon kellokortit. Kellokortti tuntui käyttäjistä alussa vieraalta, mutta laadukkaampi päivähoidon palvelutaso on muuttanut vanhempien ja hoitohenkilökunnan käsityksen asiasta.

Kellokorttiseurannan avulla on saavutettu uskomattomia tuloksia työntekijäresurssien oikeassa mitoituksessa eri päivinä ja eri aikoina. Järjestelmän avulla asiakasta laskutetaan todellisten hoitotuntien perusteella, joka taas luo oikeudenmukaisen laskutusmallin kokopäivähoitoa ja osapäivähoitoa käyttävien perheiden välillä. Järjestelmä on myös vähentänyt päivähoidon käyttötunteja suurimmassa osassa pilottihankkeita, jolloin taas päivähoidon resurssit ovat tehokkaammassa käytössä ja kunta säästää rahaa.

 Järjestelmän avulla voittaa kaikki, mikä parasta siinä voittaa myös lapset

Poikkeuksetta kaikissa kunnissa joissa järjestelmää on testattu, kokeilua on laajennettu muihin päivähoidon yksiköihin. Sen täytyy toimia. Minä ehdotan että otetaan järjestelmä käyttöön Vihdissä. Säästetään tehostamalla resurssien käyttöä ja käytetään säästetyt rahat päivähoidon puutteellisten tilojen rakentamiseen. Järjestelmän avulla voittaa kaikki, mikä parasta siinä voittaa myös lapset.

Investointitaakkamme kasvaa entisestään. Olemme ajautuneet äärimmäisen vaikeaan tilanteeseen koulu- ja päivähoidon tilojen suhteen. Uusimmat uutiset Nummelasta ovat kuin isku vasten kasvoja vaikeassa tilanteessa. Kuntalaisten raivo on oikeutettua ja perusteltua. Huonoissakin oloissa voidaan toimia, mutta ei sellaisissa tiloissa, joiden käyttäminen vaarantaa terveyden.

Me kaikki olemme huolissamme jälkikasvustamme ja haluamme heille vain parasta. Tässä tukalassa tilanteessa rohkenen kuitenkin pyytää vanhemmilta ymmärrystä siinä, että kaikkea ei voida kerralla toteuttaa ja priorisointeja on tehtävä. Ensin on korjattava terveydelle haitalliset kohteet ja sitten on rakennettava kiireesti uutta tilaa. Tilannetta voisi kuvata juoksuhiekkaan pystytettyjen tikkaiden kiipeämiseen, jossa tikkaat uppoavat hiekkaan sitä mukaan kun kiipeää.

Monessa kunnassa vanhustenpalveluiden taso on suurin huolenaihe, meillä Vihdissä suurin huolenaihe on lasten palvelut. Se tuntuu pahalta, mutta nyt ei auta itku nyt on toimittava. Vuosikymmenten saatossa syntynyt saneeraus- ja uudisrakentamisen velkaamme on alettava nyt purkaa voimakkaasti. Investointitarve ei valitettavasti pienene yhtään tulevaisuudessa – pitkittämällä tämä ei ainakaan parane.

Mitä sitten voisimme tehdä? En voi lakata toistamasta sitä samaa mantraa:
– meidän on säästettävä muualta ja samalla hankittava kunnalle uusia tuloja. Tuloja saamme työpaikoista, yritysten maksamasta yhteisöverosta ja kiinteistöverosta. Niitä on löydettävä lisää. On alettava tekemään tätä yhdessä, puoluekannasta ja roolista riippumatta.

Minä olen kosiskellut yrityksiä Vihtiin, meillä on myös sitä varten palkattu yrityskehittäjä. Muistammehan että me jokainen voimme vaikuttaa asioihin kysymällä tutuilta yrittäjiltä, voisivatko he pyörittää toimintaansa Vihdissä. Meiltä löytyy osaavaa henkilökuntaa ja sijaitsemme logistisesti hyvällä paikalla, upeasta luonnosta puhumattakaan. Uskoisin että hienosti työsarkansa aloittanut yrityskehittäjämme ottaa mielellään vastaan puheluita tällaisten asioiden tiimoilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s