Kolme A:ta Vihdille

”Avoimuus sitouttaa

SatelliteVihdin poliittisten päättäjien ja virkamiesten toimintaan on lisättävä avoimuutta. Eniten avoimuutta tarvitaan näiden ryhmien välille, mutta avoimuuden myös kuntalaisia kohtaan on lisäännyttävä. On ymmärrettävää että jotkin asiat vaativat jo luonteensa takia salassapitoa, mutta läheskään kaikki asiat eivät ole sellaisia. Avoimempi ja vuorovaikutteisempi tapa toimia jo valmistelusta alkaen, sitouttaa kaikkia asianosaisia enemmän ja takaa paremman lopputuloksen. Aivan liian usein asiat ”tipahtavat taivaalta”, jolloin jäljellä on enää paniikkiratkaisuihin viittaavat vaihtoehdot. Avoimuus paitsi lisää läpinäkyvyyttä, se lisää harkinta-aikaa ja edesauttaa suunnitelmallisempaa toimintaa.

”Aktiivisuus ja toimeliaisuus tuottavat tulosta

Olen huomannut että Vihdissä on muutamia poikkeuksellisen aktiivisia poliittisia päättäjiä ja virkamiehiä. Valitettavasti aktiivisuus ei kuitenkaan ole yhteinen nimittäjä koko päättäjäkentälle. Aktiivisuutta ja toimeliaisuutta on lisättävä kaikkialle sinne missä päätöksiä tehdään. Ymmärrän hyvin ettei esimerkiksi lautakuntien kannata kokoontua turhaan mutta jälkiviisas kyllä toteaa, että joidenkin lautakuntien olisi pitänyt kokoontua useammin. On vaikea odottaa ja edellyttää aktiivisuutta ja toimeliaisuutta muilta jos päätöksenteossa annetaan päinvastaista esimerkkiä. Aktiivisuutta on siis lisättävä paitsi kunnan sisäisessä toiminnassa, myös ulospäin tehtävässä työssä. Markkinointi ja yhteistoiminta eri viranomaisten ja naapurikuntien kanssa on vietävä aivan uudelle tasolle. Aluepoliittisiin ja ylikunnallisiin luottamustehtäviin on valittava kokeneita vaikuttajia ja heille on annettava täysi tuki, vasemmalta oikealle. Vanha sananparsi sopii tähän hyvin: ”nyt on otettava lusikka kauniiseen käteen”. Emme voi vain istua kyydissä, meidän on hypättävä kuskin paikalle.

”Armollisuus antaa tilaa uusille ideoille

Meillä on vallalla tietynlainen ”teloituskomppania” – meininki, joka milloin missäkin suunnassa odottaa jonkun asian epäonnistumista ja alullepanijoiden julkista teloittamista, sen sijaan että kannustaisi heitä onnistumaan. Tähän ei Vihdissä ole varaa. Armollisuutta tarvitaan silloin kun asioita tehdään aktiivisesti ja uusia ideoita suunnitellaan ja toteutetaan. Aina syntyy tilanteita jossa kaikki tavoitteet eivät toteudu eivätkä kaikki asiat onnistu. Me kuitenkin tarvitsemme uusia ideoita ja uskallusta niiden toteuttamiseen. Julkisen teloituksen pelossa moni asia jää varmasti sanomatta ja moni hyvä idea kokeilematta. Voimme hyvin soutaa eri airoilla, mutta ei eri suuntaan. Kuntapolitiikka on erotettava valtakuntapolitiikasta Meidän poliittisten päättäjien – joihin nykyään siis itsenikin lasken, on erotettava valtakunnanpolitiikka kuntapolitiikasta. Ideologista puoluepolitiikkaa on hyvä ylläpitää, mutta Vihti tarvitsee ennen kaikkea yhteistyötä ja tekoja.

Lauri Ihalaisen sanaa lainatakseni, meillä ei ole aikaa ”pikkuriitelyyn” vaan nyt on tehtävä tärkeät päätökset ja asiat yksituumaisesti Vihdin etua katsoen. Sitten kun aikaa jää, voimme käydä debattia puoluepoliittisten ideologioiden äärellä. Tarvitsemme paitsi talouden tasapainottamisohjelman myös investointisuunnitelman, jossa jokainen kivi on käännetty ja jokainen mahdollisuus tutkittu.

Investointityöryhmä oli tehnyt hyvää työtä, mutta nyt uudessa tilanteessa tuon työn lopputuloksena syntynyt suunnitelma on avattava kokonaan. Kunnan tulojen kasvattaminen ja menojen karsiminen on jatkuvaa työtä, jota ei voi lopettaa koskaan. Puoluepoliittisten ideologioiden liittäminen näiden tärkeimpien asioiden päätöksentekoon ei ole Vihdin etu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s