Vihdille on jäämässä sivustaseuraajan osa metropolikeskustelussa

Metropoliselvityksen ajuriksi on nostettu sote-alueet ja Vihdille on jäämässä sivustaseuraajan osa.

Metropolialueen kuntaliitosselvityksen etenemisjärjestystä ollaan vaivihkaa muuttamassa siten, että ajuriksi on nostettu nyt sote-alueet. Tämä muuttunut tilanne vaikeuttaa Vihdin asemaa entisestään. Vihdin kannalta hankalin tilanne syntyisi siten, että meidät liitettäisiin Lohjan sote-alueeseen ja metropoliselvityksen kolmesta vaihtoehdosta päädyttäisiin Helsingin ajamaan A-vaihtoehtoon.

Sote-alueiden argumentit ja muutostarpeet ovat selkeämmin perusteltavissa

”A-vaihtoehdossa ei tehtäisi kokonaisuuden kannalta merkittäviä kuntaliitoksia, mutta perustettaisiin vahva metropolihallinto. Tuohon uuteen hallintorakenteeseen edustajat valittaisiin samalla tavalla kuin nykyisiin kunnan-valtuustoihin. Tämä vaihtoehto tarkoittaa kuitenkin Vihdin kannalta osakuntaliitoksia Vihtijärven ja Kirkkonummen Veikkolan osalta, sekä todennäköistä liitosta Karkkilan kanssa” – ote blogistani 26.1.213.
Toteutuessaan tällainen vaihtoehto tarkoittaisi kärjistetysti sitä, että sosiaali- ja terveyspalveluidemme järjestämisestä päätettäisiin Lohjan suunnalla ja kaavoituksestamme Helsingissä. Sote-alueiden nostaminen alueen rakennemuutosten ajuriksi ei sinänsä ole ihmeellistä. Sote-alueiden argumentit ja muutostarpeet ovat selkeämmin perusteltavissa ja todennäköisemmin toteutettavissa, kuin varsinaisen metropoliselvityksen kuntaliitoksista esitetyt vaihtoehdot.

Kunnanjohtajalle on annettava laaja mandaatti asian neuvottelemiseksi.

Vihdin poliittisessa päätöksenteossa on nopeasti löydettävä laaja yksimielisyys siitä, minkä suunnan ja lopullisen tavoitteen Vihti ottaa näissä neuvotteluissa. Kun suunta ja tavoite on asetettu, asiassa on annettava kuntajohdolle laaja mandaatti sen neuvottelemiseksi. Ilman tällaista vahvaa kannanottoa ja mandaattia meille on jäämässä sivustaseuraajan osa näissä neuvotteluissa ja sitähän me emme halua. Aikataulullisesti meille tärkeistä asioista neuvotellaan ja keskustellaan eri pöydissä jo nyt. Toki niissä pöydissä myös Vihdillä on edustus, mutta onko meillä kuitenkaan selkeää tavoitetta josta pöydissä istujilla on riittävä mandaatti neuvotella? Omien vaihtoehtoisten mallien ajamiselle on aikaa vain kolme kuukautta. Toukokuun loppuun mennessä on löydyttävä ja esitettävä erilaisia vaihtoehtoja yhdessä naapurikuntien kanssa, mikäli haluamme itse vaikuttaa lopulliseen tulokseen. Yksin Vihti ei voi esittää minkäänlaisia vaihtoehtoja tai paremmin sanottuna, esittää voi mutta ei niillä esityksillä olisi mitään merkitystä.

Minun Vihtini kehittyy omasta tahdostaan, haluamaansa suuntaan

Olen aikaisemmin todennut, että ”Minun Vihtini kehittyy omasta tahdostaan, haluamaansa suuntaan”. Tuon tavoitteen toteuttamiseksi on aika ottaa vastuuta näissä keskusteluissa ja ottaa ohjaksista kiinni niin tiukasti kuin mahdollista. Asiaan palataan viimeistään 4.3 olevassa valtuuston kokouksessa. Toivon kuitenkin, että tätä asiaa valmistellaan ja viedään eteenpäin ryhmäpuheenjohtajien johdolla jo aikaisemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s