Vihti lempataan kylmästi ulos metropolialueesta

Selvitystyöryhmä julkaisi tänään loppuraporttinsa. Loppuraportti sisältää käytännössä kaksi päävaihtoehtoa joissa muodostettavaksi tulisivat joko suosituksen 1 mukaiset suurkunnat (kuva 1) tai suosituksen 2 mukaiset vahvat peruskunnat (kuva 2). Selvitysryhmä on viisaasti päätynyt suosittelemaan jälkimmäistä, sillä on laajasti tiedossa ettei suurkuntamalli pääkaupunkiseudulla käytännössä toteudu. Toisin sanoen todennäköisin vaihtoehto on suosituksen 2 mukaisten vahvojen peruskuntien perustaminen.

Kuva 1

kuva_1_suurkunnat

Kuva 2

kuva_2_peruskunnat_ja_metropolihallinto

 

Työryhmän selvityksenkin mukaan vihtiläisten asiointi- ja työssäkäynti suuntautuu pääasiassa pääkaupunkiseudulle.

Vihti on ollut mukana metropolialueen yhteistyössä jo pitkään, nyt se tie on tämän selvityksen mukaan päättymässä. Asiahan vuodettiin julkisuuteen jo viikko sitten samaan aikaan kun sote-alueselvityksiäkin vuodettiin kilpaa julkisuuteen. Näyttää siltä että asia Vihdin osalta on ”ratkaistu” jo kauan aikaa sitten, mutta erilaisia vaihtoehtoja on kosmeettisista syistä pidetty mukana keskusteluissa viime päiviin saakka. Työryhmän selvityksenkin mukaan vihtiläisten asiointi- ja työssäkäynti suuntautuu pääasiassa pääkaupunkiseudulle.

Nyt syntymässä olevan ratkaisun mukaan Vihti ollaan jättämässä tämän alueen ulkopuolelle. Se ei tunnu Vihdin tai vihtiläisten etujen mukaiselta. Olen henkilökohtaisesti ollut jo alun perinkin sitä mieltä että selvityksen tavoitteet ja argumentit eivät ole vastanneet selvitystyöryhmän kyhäämiä lopputuotoksia. Toisin sanoen asetetut tavoitteet ovat olleet teennäiset ja riittävän kaukaa haetut, mutta työryhmän työtä on tehty täysin eri lähtökohdista ja tavoitteista.

Mitä meille sitten jää?

Lohja tarvitsee sote-alueellensa Vihdistä maksajan

Meille jää metropolialueen kehyskunnan uhat ja mahdollisuudet. Meillä on edelleen erittäin hyvä tarjoama hyvätuloisille veronmaksajille – tilaa asua ja yrittää. Uhkana kuitenkin on että tämän tarjoaman asettaminen markkinoille estetään vastustamalla kaavoitusta ja kehitystä jota kunta yrittää alueellaan tehdä. Meillä jää mahdollisesti selvitettäväksi liitokset Karkkilan ja Lohjan kanssa. Lohja tarvitsee sote-alueellensa Vihdistä maksajan ja Karkkilan on ripustauduttava johonkin selvitäkseen. Vihtiläisten ja muiden nykyisten kehyskuntien mielestä Vihti on luonnollinen osa metropolialuetta nyt ja tulevaisuudessa.

Kuluneen päivän aikana eri kuntien johtohenkilöiden antamien lausuntojen valossa voi kuitenkin todeta, että tämä selvitystyöryhmän työ on jäämässä yhdeksi selvitykseksi muiden joukossa ja käytännössä yhteistyön syventäminen kuntien välillä tulee olemaan se malli jolla mennään seuraava vuosikymmen. Kuntarakennelaki on lausuntokierroksella ja siitä Vihdin lausuma oli juuri sellainen kuin siitä voi antaa. Todennäköistä kuitenkin on että on säädettävä kokonaan erillinen metropolilaki ja sen lain sisällä Vihti aikoo olla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s