Sote selvityksestä ei voi olla pitämättä, mutta ei siihen oikein rakastuakkaan voi

Selvitys lähtee siitä että palvelurakennetta uudistetaan niin että se tasaa alueellisia eroja, poistaa osaoptimointia, päällekkäisyyksiä ja palvelukatveita sekä turvaa lähipalvelut.

Palvelujen tarvitsijoiden kannalta juuri nuo seikat ovat kaikkein tärkeimpiä ja kannatan sellaista ajattelumallia. Päällekkäisyydet ja osaoptimointi eivät taas suoranaisesti palvelujen tarvitsijaa koske, mutta kustannuksia ne lisäävät ja sitä kautta koskevat koko kansaa. On päivän selvää että rakenneuudistus tässä asiassa on tärkeämpi kuin kuntarakenteessa – ja sielläkin se on todella tärkeää.

Vihdin kannalta esitetyssä mallissa on kuitenkin olennaisinta kuinka sote-alueen palvelut järjestetään.

Metropolialueen osalta hyvää on se, ettei Hyksin erikoissairaanhoidon järjestämistä pilkota. Vihdillä on siitä hyvät kokemukset ja saisimme jatkossakin Hyksin erikoissairaanhoidon palveluita. Hyksin vastuualueen (Erva-alue) koko hieman huolestuttaa, se nimittäin olisi Parikkalasta Hankoon ulottuva rannikkoalue. Vihdin kannalta esitetyssä mallissa on kuitenkin olennaisinta kuinka sote-alueen palvelut järjestetään. Vihti on liitetty osaksi Länsi-Uudenmaan sote-aluetta johon kuuluisivat Karkkila, Vihti, Lohja, Siuntio, Inkoo, Raasepori ja Hanko. Tuleeko alueelle muodostettavaksi Länsi-Uudenmaan kuntayhtymä vai toteutetaanko malli vastuukuntamallilla.

Kuntayhtymänä voitaisiin yhtymäsopimuksella varmistaa tietynlainen palvelu ja vaikutusmahdollisuus, mutta epäsuhde kuntayhtymään kuuluvien kuntien koon suhteen on aika haastava. Vastuukuntamallissa todennäköisin vastuukunta olisi Lohja. Tässä tapauksessa vaikutusmahdollisuudet olisivat kuntayhtymämalliin verrattuna kapeammat.

Nyt julkistettu raportti vaikuttaa osaltaan myös siihen, miten kuntarakenteen tulevia muutoksia tulisi tarkastella. Itse alkaisin nyt voimalla ajamaan sellaisilla rattailla, joiden tavoitteena olisi Vihdin itsenäisyys ja kuntayhtymäperiaatteella toteutettu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen Länsi-Uudellamaalla.

Metropolialueeseen kuulumme joka tapauksessa, halusivat Helsinkiläiset sitä tai eivät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s