Rapatessa roiskuu aina

Ei ole olemassa menestystarinaa joka olisi syntynyt ilman virheitä ja ongelmia. Miten siis voisit kuvitella pärjääväsi virheitä välttelemällä?

Virheiden välttelyyn hukkaantuu hirvittävästi resursseja kaikilla sektoreilla. Väitän että virheiden välttely on kalliimpaa kuin virheiden korjaaminen. Virheitä ei tarvitse erikseen tehdä, niitä tulee joka tapauksessa. Kysymys on siitä miten suhtaudumme niihin.

Virheiden pelko estää tuloksellisen toiminnan

Esimerkiksi politiikassa vältellään virheitä niin paljon että osa päätöksistä ovat epäonnistuneita jo siitä syystä. Politiikan ”kiiltokuva” -miehiä ja naisia yhdistää ainakin yksi seikka. He eivät tee virheitä, koska he eivät ole mitään mieltä asioista. Etukäteen voittavaksi oletetun, jonkun toisen mielipiteen valitseminen omaksi kannakseen on helpointa politiikkaa. Nämä ”kiiltokuvat” eivät kestä kritiikkiä, he ovat niitä ”kyllä minä niin mieleni pahoitin” –tyyppejä. Minun suositteluni olisi: 1) ota kiinni ohjaksista, 2) ole varma siitä että teet virheitä, 3) ota virheistä opiksesi 4) nauti onnistumisista.

”Ei ole konstikaan olla rohkea jos ei pelota”(Muumit, Tove Jansson)

Kun voi olla varma että virheitä tulee, niin miksi sitten pelätä niitä? Itse olen tehnyt virheitä varmasti keskimääräistä enemmän, mutta silti olen, elän, syön ja nautin. Mitä siis pelkäisin? Uskon, että olen saanut aikaiseksi vähintäänkin keskimääräistä, mitä siis lukuisissa virheissäni pelkäisin? Tove Janssonin kiteytys rohkeudesta on loistava: ”Ei ole konstikaan olla rohkea jos ei pelota”.

Mikään ei ole palkitsevampaa kuin monien virheiden jälkeen osua oikeaan ja onnistua. Silloinkaan tehtyjä virheitä ei tarvitse piilotella tai pelätä – silloin voi vain todetta että ”ristus mikä reissu”.

2 Comments Lisää omasi

  1. piirimyyja sanoo:

    On muuten herralla helevatan hyvä pointti, etenkin poliitikoille, mutta myös kaikille.
    Uskalla epäonnistua, opi nauttimaan epäonnistumisesta

    1. kimlehtola sanoo:

      Motto: Onnistuin, koska epäonnistuin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s