Suomi selviää sittenkin

Pia Sievinen kirjoitti Taloussanomissa miten tyyli hiipii suomalaiseen mieheen. Kirjoitus oli hieno ja sen sisältö ennen kaikkea. Tyyli ei ole vain pukeutumista ja asusteita – tyyli on asennetta, itseluottamusta ja vuorovaikutusta. Tällaisen muutoksen olen minäkin havainnut.

Olen viimeisen vuoden aikana tavannut paljon nuoria ja sen perusteella minulla on vahva tunne siitä, että Suomi selviää haasteistaan juuri näiden nuorten avulla. Toki tyyli on muuttunut myös varttuneemmalla sukupolvella, mutta erityisesti nuoret miehet jaksavat yllättää minut päivästä toiseen.

Saksalainen vieraani oli mykistynyt

Olen nähnyt upeita esimerkkejä nuorten ja erityisesti nuorten miesten toiminnasta. (Naisethan ovat aina osanneet) Tässä pari hyvää esimerkkiä. Käytin ulkomaista vierastani muutamalla myyntipisteellämme jossa hänen tehtävänään oli toimia ns. valeostajana. Ajatuksenani oli tietysti mitata toiminnan laatua ja sitä miten nuoret miehet tehtävässään suoriutuisivat, kun myyntitilanne tulisi hoitaa vieraalla kielellä. Totean vielä, ettei tässä tehtävässä keneltäkään ole edellytetty vieraiden kielien osaamista ja tämä mittaus oli vain sattumanvarainen painetesti. Kävimme neljällä eri myyntipisteellä ja lopputulos oli huikea. Vieraani sai erittäin kohteliasta ja asiantuntevaa palvelua. Kolmella pisteellä palvelu annettiin englanniksi ja yhdellä sujuvasti Saksan kielellä. Saksalainen vieraani oli mykistynyt. Hänen silmänsä loistivat kun hän kertoi minulle että olisi tehnyt kaupan jokaisen myyjän kanssa jos tilanne olisi ollut aito. Asennetta, itseluottamusta ja vuorovaikutusta, sitä se on. Hänen mukaansa vastaava toiminne hänen kotimaassaan ei olisi antanut vastaavanlaista tunnetta.

Nämä erittäin fiksut nuoret ”jantterit” ovat kansainvälisiä tyyppejä joilla on vahva itsetunto ja tekemisen halu.

Tällaista nousua ei ole osattu suomalaiselta mieheltä odottaa. Taivas+Helvetti kirjan julkaisu Savoy-teatterissa oli huikea tilaisuus. Mahtavasti järjestetty ja sisällöltään väkevä, niin kuin on itse kirjakin. Savoyn lavalla esiintyi paitsi kirjan henkilöitä myös nuoria yrittäjän alkuja. Nämä nuoret esittelivät liiketoimiaan täynnä paloa ja innostusta. He esiintyivät itsevarmasti, heillä oli asennetta ja he osasivat vuorovaikutuksen. Mahtavaa, mutta se ei ole sattumaa. Nuorista on tulossa tämän maan kannattelijat ja ainakin minun harteiltani on pudonnut iso taakka. Nyt mielessäni on enemmän kysymys; miten voisin itse vaikuttaa siihen ettei tuosta nuorten tulevasta työstä tule liian raskasta? Miten voisimme tasoittaa näiden hienojen ihmisten tulevaa polkua?

Olemme aina puhuneet suomalaisesta sisusta. Meidän sukupolvelle se on aina tarkoittanut ”läpi harmaan kiven” –asennetta. Jälkeläisillemme sisu tarkoittaa samaa asiaa, mutta he ovat luoneet sille sofistikoituneen ja älykkään keinovalikoiman. Hurraa sanoisi Ruotsalainen.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s