Vihdin palveluverkkoa joudutaan karsimaan

on

Olen saanut käydä ala-asteen kouluvuodet pienessä kyläkoulussa. Minulla on siitä hyvät muistot ja niinpä yksi suurimmista argumenteista perheemme Vihtiin muuttamisen puolesta oli kyläkoulu. Kyläkoulu ei kuitenkaan voi olla itseisarvo, hinnalla millä hyvänsä.

Olemme kaikki hyvin tietoisia Vihdin kunnan talouden tilasta. Vuoden 2012 tilinpäätös oli 3,6 miljoonaa euroa alijäämäinen ja kuluvalle vuodelle ennustettu alijäämä on jopa kaksinkertainen. Tulevan vuoden talousarviota aletaan käsitellä syksyn aikana ja tiedossa on, ettei ”juustohöyläleikkaaminen” ole todellinen ratkaisu. Kunnan talous on saatava tasapainoon ja silloin puhutaan miljoonaluokan tulojenkasvusta ja samansuuruisista säästöistä. Paikallislehtemme ovat ansiokkaasti tiedostaneet tilanteen ja pyrkineet aktiivisuuteen ja keskustelun ylläpitämiseen.

 Taloustilanteesta käydään kuitenkin varsin maltillista keskustelua, eikä tilanteen vakavuutta uskalla oikein kukaan sanoa.

Keskustelu on avattava aivan eri tasolle. Aika usein kuulee sanottavan että ”säästäkää johtajista ja hallinnosta”. Varmasti tehostamista löytyy sielläkin, mutta vaikka laittaisimme kunnanviraston kokonaan kiinni ja ihmiset sieltä lomalle, emme pääsisi lähellekään säästötavoitteita. Samalla menettäisimme kokonaan mahdollisuuden hankkia lisää tuloja kun kaavoitus ja muu palvelu pysähtyisi. Vihdin kunnassa hallinnon kustannukset kestävät laajemmankin vertailun. Se ei siis ole tosiasiallinen säästöratkaisu.

Väestörakenteemme on tällä hetkellä kohtuullisen hyvä. Tämä tarkoittaa sitä että nuoria ja työikäisiä on vertailukuntiin nähden kohtuullisen paljon, suhteessa iäkkäämpään jo työuransa tehneisiin asukkaisiin. Ikärakenteemme ennustettu kehitys on kuitenkin kehittymässä ”väärään” suuntaan, jolloin huoltosuhteemme heikkenee voimakkaasti lähimmän 15-20 vuoden aikana. Sosiaali- ja terveyspalvelumme ovat kustannuksiltaan jo nyt keskimääräisellä tasolla verrokkikuntiin nähden. Väestön ikääntyminen ei tue ajatusta siitä että sieltä olisi saatavissa huomattavia säästöjä.

 Niin pahalta kuin se tuntuukin, suurimmat säästöpotentiaalit löytyvät palveluverkostamme.

Kun totesin alussa ettei ”juustohöyläleikkaukset” auta, tarkoitin sitä että meidän on tehtävä rajuja rakenteellisia muutoksia. Niin pahalta kuin se tuntuukin suurimmat säästöpotentiaalit löytyvät palveluverkostamme. Todettakoon tässä vaiheessa että Vihdin lukio-opetuksen kustannukset ovat huomattavan alhaiset verrokkikuntiin nähden ja selvästi keskittäminen on tuonut sellaisia säästöjä joita sillä on haettu. Oikein mitoitetut keskuskoulut ovat kustannustehokkaita vaikka koulukuljetukset lisääntyisivätkin.

Edellä kertomaani viitaten nostan keskusteluun sen tosiasian että palveluverkkoamme joudutaan karsimaan ja se tarkoittaa mm. kyläkoulujen lakkauttamista. Tästä asiasta ei ole tehty päätöksiä eikä siitä ole vakavasti edes keskusteltu.

Tosiasiaa on mielestäni turha kiertää ja karttaa. Nostetaan kuuma peruna pöydälle ja käydään avointa keskustelua, myös ikävistä asioista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s