Asenteellinen, lyhytnäköinen ja opportunistinen kellokas

English: Finnish road sign no. 686. Overpass o...
English: Finnish road sign no. 686. Overpass or underpass without steps Suomi: Liikennemerkki 686. Reitti ilman portaita (Photo credit: Wikipedia)

Twitterissä käydyssä keskustelussa minulle esitettiin seuraava näkökulma ”Yritys on vain yksi ratas talouden moottorissa ja raha on vain symboli”. Samassa keskustelussa minua pidettiin asenteellisena, lyhytnäköisenä ja opportunistisena kellokkaana. On mahdollista että olen kuvauksen mukainen, minäkuvani mukaan olen kuitenkin enemmänkin realisti.

Suomen valtionvelan ennustetaan kasvavan vuoteen 2015 mennessä yli 60 %:n bruttokansantuotteesta. Olemme siis hyvää vauhtia ajamassa itseämme EU:n kriisimaastatuksen omaavien maiden joukkoon. Tämä tosiasia ei pelota vasemmistopuolueita tai ay-liikettä. Velkaelvytystä esitetään edelleen todellisena vaihtoehtona.

Yksityinen yritys generoi verotuloja yli 40 % liikevaihdostaan

Olen samaa mieltä yrityksistä esitetystä näkökulmasta. Ajatukseni poikkeaa väitteestä vain siinä että yritykset olisivat jotenkin merkityksetön talouden rattaistossa mukana pyörivä, korvattavissa oleva osa. Vertauskuvallisesti asia on sama kuin poistaisi vaihdelaatikosta pääakselin tai moottorista kampiakselin. Niille jotka eivät ole vaihteistoihin tai moottoreihin tutustuneet, se on vähän sama kuin polkupyörä ilman ketjuja. Yksityinen yritys generoi verotuloja yli 40 % liikevaihdostaan ja tämä väite on totta. Yritysratasta ei voi korvata mitenkään. Ilman yksityisiä yrityksiä mikään yhteiskunnan tuottama palvelu ei ole mahdollinen. Ei mikään.

Populistit esittävät tulopoliittiseen keskusteluun sellaistakin että nollaratkaisu voisi syntyä jos yritykset sitoutuvat työllistämään.

Niille jotka uskovat tuollaiseen kuraan, haluan kertoa että työtä ei synny synnyttämällä työpaikkoja, mutta työpaikkoja syntyy jos yritykset saavat työtä. Vain ja ainoastaan siinä järjestyksessä. Jotta taas yritykset saisivat työtä on kilpailukykyä parannettava ja se edellyttää mm. nollaratkaisua. Tämä ei ole opportunismia ja sen tietää populistitkin, mutta äänestäjiä kosiskellen puhuvat asioista tietoisesti väärässä järjestyksessä.

Lomaraha, aikaisemmalta nimeltään lomaltapaluuraha tulee kytkeä uuteen lakiin loma-aikana sairastelusta.

Lakimuutoksen myötä loma-aikana sairastelu siirtää lomaa ilman karenssia. Nyt tuolle lomaltapaluurahalle olisikin yhtäkkiä todellinen maksuperuste. Maksetaan se jatkossa vain niille jotka palaavat lomalta alkuperäisen lomasuunnitelman mukaisesti. Tämän idean esitti twitterystäväni. Huippuidea, kiitos siitä @VnniTwt.

One Comment Lisää omasi

  1. Selkeitä asioita joita valitettavasti tuodaan julki juurikin mainitsemassasi kummallisessa järjestyksessä.
    Tähän samaan sairasteluun palatakseni, asiaan olisi hyvä liittää myös se yhden päivän karenssi. Eli ensimmäinen sairauspäivä menee nk. omaan piikkiin. Meillä yrittäjillähän se on vaatimattomat 7 päivää. Miksei työntekijöillä voisi olla edes se yksi? Sillä saattaisi olla pieni mutta ratkaiseva rokote tyyppinen vaikutus lorvikatarri -taudin esiintymiseen suomalaisissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s