Keppiä ja rohkeita ratkaisuja nuorisotyöttömyyteen

English: OECD members Accession candidate coun...
English: OECD members Accession candidate countries Enhanced engagement countries (Photo credit: Wikipedia)

Nuorisotyöttömyys puhuttaa paljon, enkä minäkään malta olla kirjoittamatta siitä. Nuorisotyöttömyys ei ole VAIN nuorisotyöttömyyttä. Kyseessä on iso yhteiskunnallinen ongelma joka generoi lisää yhteiskunnallisia ongelmia. Ilman työkokemusta olevan nuoren on vaikea työllistyä jatkossakaan. Pitkään ilman työtä olevalle nuorelle taas kynnys syrjäytymiseen muusta yhteiskunnasta madaltuu. Syrjäytyneen nuoren riski sairastua masennukseen kasvaa jne. Nuorisotyöttömyyden ratkaisuksi on esitetty monia keinoja, nuorisotakuusta kansalaispalkkaan ja kaikkea siltä väliltä. Jo tehdyt päätökset eivät kuitenkaan ole tuottaneet sellaista tulosta joka olisi toivottavaa. Miksi emme saa aikaiseksi sellaista ratkaisua, joka vaikuttaisi nuorisotyöttömyyteen?

Minipalkkoja alemman palkan maksaminen on oltava mahdollista

Ei siksi että se olisi työnantajalle kannattavampaa, vaan siksi että se olisi suhteessa työllistettävän tuottamaan arvonlisään ja työvoimakustannuksista aiheutuvien kustannusten riskeihin. Nuorten alimmat taulukkopalkat suhteessa keskipalkkoihin ovat Suomessa korkeita verrattuna muihin OECD-maihin. OECD suositteleekin tämän johdosta, että nuorten vähimmäispalkkoja tulisi alentaa nuorten työllisyyden edistämiseksi.
Edellä mainittu keino edellyttää että työmarkkinajärjestöt sopivat mahdollisuudesta maksaa nuorille alempaa palkkaa. Kompensaationa päätetään olla verottamatta näitä nuorille maksettuja alennettuja palkkoja. Verotuloja ei kertyisi nuorten palkoista, mutta yhteiskunnan kannalta säästöt olisivat huomattavat ja nuorten tulevaisuus olisi valoisampi.

Työstä kieltäytymisen on vaikutettava toimeentuloon

Keino on käytössä Saksassa ja se toimii. Tätä olen ehdottanut aikaisemminkin ja uskon että se toimisi myös meillä.

”Jos henkilö lopettaa työnteon tai pienentää työpanostaan, hänen tulotasonsa toki laskee, mutta elintason lasku ei välttämättä ole dramaattinen. Julkispalvelut ja hyvä pohjoismainen infrastruktuuri ovat edelleen käytettävissä, ja tulonsiirrot sekä progressiivinen verotus paikkaavat palkan pienenemisestä tai loppumisesta aiheutuvaa tulonmenetystä. Koko kansantalouden kannalta menetys on kuitenkin suurempi, koska menetetään henkilön tuottama koko arvonlisä, josta osa on aiemmin päätynyt julkispalvelujen ja tulonsiirtojen rahoittamiseen”. (Matalapalkkatyö Suomessa, Juhana Vartiainen ja Osmo Soininvaara).

Lakataan ylläpitämästä keskustelua jossa työnantaja on riistokapitalisti

En millään voi ymmärtää kenen etua ajetaan ylläpidettäessä jatkuvaa keskustelua jossa työnantajaa pidetään riistäjänä. Miksi suomalaiset ylipäätään haluaisivat ketään työllistää, kun kiitoksena siitä kuulut yleisessä keskustelussa ”rosvojoukkoon” ja olet ”liikaa tienaava riistokapitalisti”? Miksi  nuori haluaisi työllistyä ”riistäjälle, joka tienaa hänen selkänahastaan”?

”Talouskeskustelussa korostetaan usein yritysten yhteiskunnallisia vastuita, unohtaen samalla, että yritykset toimivat nykyään kansainvälisessä kilpailussa ja kilpailu on lisääntynyt myös kotimaan markkinoilla. Yritykselle kannattamattomien työsuhteiden ylläpitäminen on sen vuoksi vaikeaa; ei siksi, että yritysjohto olisi sydämetöntä, vaan siksi, että kannattamattomuus johtaa heikkoon kilpailuasemaan. (Matalapalkkatyö Suomessa, Juhana Vartiainen ja Osmo Soininvaara).

Työtä kannattaa tehdä joka tapauksessa

Työtä kannattaa tehdä vaikka leipää voisi saada helpommallakin. Kaikki työkokemus on hyödyksi jatkossa ja kaikesta oppii omaa tulevaisuuttaan varten. Loppuun vielä toistan aikaisemmin kirjoittamani tekstiä:

Terve työkykyinen ihminen osaa ja hänen täytyy kantaa vastuu itsestään ja omasta tekemisestään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s