Hurja käänne talouden ratkaisuesityksissä syntyi heti lomien jälkeen

Jutta Uripilainen
Jutta Uripilainen (Photo credit: Wikipedia)

Suurin osa talousasiantuntijoista ja taloudentilasta kärryillä olevista poliittisista päättäjistä ovat jo pitkään esitelleet erilaisia näkemyksiä ja ratkaisumalleja, joilla Suomen talouden kehitystä nopeutetaan ja velkaantumisvauhtia hidastetaan. Hallituksen eri puolueet ovat taas esittäneet omia ratkaisuitaan pitkin kesää. Esitetyt mallit ovat sisältäneet jos jonkinlaisia malleja velkaelvytyksestä tai velalla tehtävistä ”täsmäelvytyksistä”. Totuushan on ettei minkäänlainen elvytys olisi mahdollista ilman velkarahaa.

Perussuomalaiset koska eivät tiedä mitä sanoisivat ja Vasemmisto koska tietävät, mutta eivät voi sanoa sitä ääneen.

Kun hallituksen ministerit pikkuhiljaa kömpivät ”lomakoloistaan” takaisin areenalle, oli kaikki muuttunut. Jutta Urpilainen puhui rakenneuudistuksista niin kuin Kokoomuskonkarit ja talouden asiantuntijat ovat jo pitkään puhuneet. Samaan keskusteluun osallistuivat myös oppositiopuolue Keskustan kansanedustajia, isommissa ja pienemmissä ryhmissä. Ainoat jotka eivät ole tähän leiriin tulleet mukaan ovat Perussuomalaiset ja Vasemmisto. Perussuomalaiset koska eivät tiedä mitä sanoisivat ja Vasemmisto koska tietävät, mutta eivät voi sanoa sitä ääneen.

Olen lähes kaikissa kirjoituksissani ja lehtihaastatteluissani todennut, ettei ideologiselle poliittiselle vääntämiselle ole sijaa tässä tilanteessa. Ei valtakunnan- eikä kuntapolitiikan saralla. Konsensus alkaa nyt löytyä valtakunnanpolitiikassa ja tämän kuukauden aikana näemme miten se löytyy Vihdissä. Vihdin talous ja sen kehitys ei poikkea valtion tilanteesta mitenkään ja siksi samanlaisia ratkaisuita on tehtävä myös kuntatasolla. Rakennemuutoksilla ja erilaisilla tehoratkaisuilla pienennetään menoja ja verotulojen kasvusta hankitaan lisää tuloja. Käytössämme on siis kaksi korttia, menoleikkaukset ja uudet tulot.

Riittäviä juustohöyläsäästöjä ei Vihdin taloudesta löydy, joten on pakko säästää tekemällä erilaisia tehotoimia.

Uusia tuloja saadaan verotuloista ja uusia verotuloja taas saadaan joko lisäämällä niitä maksavien määrää tai korottamalla veroja niiltä, jotka sitä ennestään jo Vihtiin maksavat. Menoleikkauksia taas saadaan säästämällä, muuttamalla rakenteita ja optimoimalla investointien aikatauluja. Riittäviä juustohöyläsäästöjä ei tahdo Vihdin taloudesta löytyä, joten on pakko säästää tekemällä erilaisia tehotoimia.

Vihdin päättäjien syksy sisältää mm. seuraavia päätettäviä asioita:

  1. Palveluverkkoa karsitaan
  2. Henkilöstöä lomautetaan
  3. Veroja korotetaan
  4. Investoinnit arvioidaan uudestaan

Vain varmuudella toteutuvat ja rajusti kasvavat tulovirrat voivat vaikuttaa siihen, ettei edellä mainittuihin ratkaisuihin tarvitsisi turvautua. Mihinkään oletettuihin tulovirtoihin eivät vihtiläiset päättäjät voi luottaa.

One Comment Lisää omasi

  1. JiiKoo sanoo:

    Taitaa olla niin, että ainut oletettu tulovirta on negatiivinen tulovirran kasvu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s