Investointipäätös Haimoon koulusta tulisi arvioida uudelleen

Vihdin työvoimatoimisto
Vihdin työvoimatoimisto (Photo credit: tuija)

Vihdissä ja erityisesti Haimoossa käydään vilkasta keskustelua uuden koulun rakentamisesta. Keskustelua on käyty tosin jo lähes kaksikymmentä vuotta, mutta erityisesti nyt toteutuksen kynnyksellä keskustelu on virinnyt uudelle tasolle.

Keskustelua käydään sekä virallisesti että epävirallisesti. Keskustelua allekirjoittaneen kannasta asiaan, on käyty enemmän epävirallisesti mutta sitäkin vilkkaammin. Hurjimmat huhut ovat nostaneet minut Vihdin kunnan poliittisessa päätöksenteossa asemaan jota minulla ei ole. Sellaista asemaa ei suomalaisessa demokratiassa ole kenelläkään. Yksittäinen valtuutettu ei voi, en edes minä, väitteistä huolimatta muuttaa valtuuston päätöstä. Iloisena siitä että keskustelua käydään päätin kirjoittaa julkisesti mielipiteeni asiasta.

Kyllä, olen sitä mieltä että kouluinvestointia Haimooseen tulisi arvioida uudelleen

Väite onkin lähes ainoa totta oleva väite, jonka olen kuullut epävirallisten mutta julkisten keskusteluiden sisällöstä. Väite on henkilökohtainen mielipiteeni asiasta. Muuttaakseni kantaani tarvitsen parempia perusteluita kuin se mitä seuraavassa esitän. Perustelen siis tässä kirjoituksessa mielipiteeni ja toivon asiasta erittäin vilkasta keskustelua. Keskustelua jota käydään kuntalaisten ja päättäjien välillä, yhdessä ja erikseen.

Lähes kaksi vuosikymmentä kestänyt poliittinen vääntö uudesta koulusta Haimooseen sai päätöksensä edellisellä valtuustokaudella kun investointipäätös lopulta tehtiin. Ottamatta kantaa siihen olisiko kouluinvestointi kannattanut tehdä jo 15 vuotta sitten ja miltä asian pyörittely on Haimoolaisten näkökulmasta tuntunut, rohkenen esittää että päätös tulisi arvioida uudelleen. Olen pahoillani kaikkien Haimoolaisten koululaisten ja heidän vanhempiensa puolesta, mutta tämä on mielipiteeni ja perustan sen vain seuraaviin tosiasioihin.

Vihdin kunnan asukasmäärä kasvaa tuoreimman ennusteen mukaan 1,5 % vuosittain seuraavan kymmenen vuoden ajan

Väestönkasvu jakautuu kuntamme alueella epätasaisesti, odotetulla mutta hämmästyttävän voimakkaalla tavalla. Tämä jakauma onkin tärkein perusteluni sille, miksi investointipäätös on mielestäni arvioitava uudelleen. Asukasmäärämme on kasvamassa seuraavan kymmenen vuoden aikana siis reilulla 4600 asukkaalla. Tuosta kokonaiskasvusta ennustetaan Haimoo – Vihtijärvi alueelle sijoittuvan vain vähän toistakymmentä asukasta. On selvää että suurin osa kasvua tuovista asukkaista haluaa sijoittua kasvukeskuksiin mm. Nummelaan, mutta sijoittuminen ei ole kiinni vain siitä. Kysymys on myös siitä että rakennuslupien saaminen haja-asutusalueille vaikeutuu vuosi vuodelta.

Saman ennusteen mukaan päivähoito-, esikoulu ja alakouluikäisten lasten määrä kasvaa Nummelassa seuraavan kymmenen vuoden jaksolla vajaalla 600:lla. Haimoo – Vihtijärven ennuste on samaan aikaan muutaman kymmenen lapsen verran negatiivinen. Siksi investointia Haimooseen tulisi arvioida uudelleen.

En ole oikea henkilö arvioimaan sitä miten kouluverkkomme tulisi järjestää, se on viranhaltijoidemme tehtävä. Investointitarpeiden priorisointi on kuitenkin kunnan talouden kannalta olennaista ja siitä poliittiset päättäjät ovat vastuussa.

Kunnan talous on huonompi mitä kukaan on osannut odottaa

Kunnan viime vuosille laaditut talousarviot ovat olleet liian optimistisia monella tavalla. Asukasmäärän ja verotulojen kasvun ennusteet eivät toteudu, ennustetut tontinmyyntitulot eivät toteudu, eikä valtionosuuksien leikkauksia ole voitu ennustaa. Mitkään luetelluista kunnan talouteen suoraan vaikuttavista asioista eivät ole helppoja ennustettavia enkä syytä optimistisuudesta ketään. Totean vain että tällaiseen ”toivotaan” ennustamiseen ei Vihdissä ole enää varaa.

Jo 15 miljoonan euron investointitaso vaatisi ylijäämäisiä talousvuosia

Samaan aikaan kuin kunnan talous on lievästi ilmaistuna kuralla, meitä rasittaa järkyttävän kokoinen investointitarve. Oman arvioni mukaan investointitaso nykyisillä talouden ennusteilla voisi olla korkeintaan 15 miljoonan luokkaa, kun tarpeemme tulevina vuosina ylittää reilusti 20 miljoonan euron tason. Jo 15 miljoonan euron taso vaatisi ylijäämäisiä talousvuosia. Investoinnit on tässä tilanteessa rahoitettava velalla, joka uhkaakin nousta Vihdissä lähivuosina yli 4000 euroon /asukas. Velkataso nousee siis nopeasti kohtuuttomalle tasolle, ellemme pysty muuttamaan kunnan taloutta ylijäämäiseksi.

Taloudellinen tilanne on siis toiseksi tärkein perusteluni siihen, miksi investointipäätös tulisi arvioida uudelleen.

Lautakunnan esityslistalla urakoitsijan valinta

Kaavoituksen- ja teknisen lautakunnan esityslistalla 14.8.2013 on yhtenä asiana Haimoon rakennushankkeen urakoitsijavalinta. Mikäli esittelyssä esitetyt vaihtoehdot täyttävät kunnanvaltuuston määrittelemät reunaehdot ja ovat muuten hyväksyttäviä, lautakunta valinnee kohteelle urakoitsijan. Henkilökohtainen mielipiteeni ei  vaikuta hankkeen toteutumiseen, koska investointipäätöstä ei käsitellä tuossa kokouksessa.

Huomisessa kokouksessa päätetään urakoitsijavalinnasta hankintalain ja kunnan hallintosäännön mukaisessa järjestyksessä. Lopulliseen investointiin ei siis huhuista huolimatta huomenna oteta kantaa.

Ellei valtuusto kumoa aikaisempaa päätöstään, koulu rakentuu Haimooseen huolimatta siitä onko se minun mielestäni järkevää vai ei.

2 Comments Lisää omasi

  1. Risto Salmi sanoo:

    Hei!
    Luin juuri käsityksesi Haimoon koulun rakentamistarpeesta. Yllätyin kannastasi. Aloitin itse koulunkäynnin 50-luvun lopulla tuossa samaisessa koulussa. Koulu oli ääriään myötä täynnä jo tuolloin. Kuitenkin tuota samaa näkökantaa oli silloisella sivistysjohtajalla (Lehtokangas), kuin sinulla nyt. Muistutukseksi. Haimoon ympäriltä on lopetettu minun koulunkäynnin jälkeen, Herrakunnan koulu, Moksin koulu, Selin koulu ja Siippoon koulu. Siis neljä koulua ja Haimoo on jäänyt tuohon keskelle. Kunnallemme on tullut erittäin kalliiksi erilaisten ottoalueiden siirtämiset ym. täälläpäin. Esim bussivuorojen lopetukset, joka on johtanut taksikuljetuksiin (nyt. n. 2,5milj.€ vuodessa). Haimooseen on minun koulunkäynnin jäkeen tehty väliaikaisia luokkatiloja (rakennuksia/parakkeja vuosikymmenet). Rahaa on palannut. Yksi väliaiaikaisista mädäntynyt (Makron viipalekoulu) lapsethan piti loppua jo tuolloin. Sisäliikuntatiloja ei ole ollut vuosikymmeniin. Otetaanpas katsaus maankäyttöön ja Otalammen nykyisiin tiloihin. Ne eivät tule riittämään missään tapauksessa, kun Helmiharju valmistuu (n.100 ok.taloa). Tontit on pantava lihoiksi heti, jotta saadaan tupia ja tulojakin. Uskon myös, että Otalammen kasvu ei jää edellämainittuun. Ihmiset hakeutuu sinne, mistä on jonkimmoiset yhteydet pääkaupunkiseudulle töihin. Näillänäkymin turuntien likenne helpottuu vasta 30v. kuluttua. Eli palautetaan Selin ja osittain Herrakunnankin oppilaita Haimooseen, jotta saadaan puskuria Otalammelle. Samalla tämä saattaisi tuoda kannattavaa linjautoliikennettäkin tänneppäin. Nyt Haimoon ja Otalammen taksit ajavat päälekkäin, kun jostain syystä entiset Haimoon oppilaat pitää rahdata Otalammelle. Eli toisin sanoen, jos nyt panet hanttiin Haimoon rakentamista ja Haimoo jäisi rakentamatta. Uskon vhvasti, että edessäsi on Otalammen laajentaminen ennen nykyisen valtuustokauden loppumista. Tehkää kauskantoinen päätös nyt ja antakaa tuleville veronmaksajillemme tasapuoliset opiskelumahdollisuudet. Rakentavin terveisin Risto, valtuuston 1 vpj.

  2. kimlehtola sanoo:

    Kiitos Risto kommentistasi, tällaista keskustelua on hyvä käydä. Kunnan on toteutettava kaikki välttämättömimmät investoinnit, jotta palvelutuotanto pysyy riittävällä tasolla. Uskon kuitenkin että priorisointeihin joudutaan syksyn aikana ja niitä päätöksiä varten tällaista keskustelua on käytävä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s