Poliittisen päätöksenteon mittasuhteet

on
English: Ruins of the Vihti old church in Viht...
Vihdin vanhan kirkon rauniot Vihdissä. (Photo credit: Wikipedia)

Kesätauko on jäänyt taakse ja suurin osa lautakunnista on jo palannut työn ääreen. Myös Vihdin valtuusto aloittaa syyskautensa kuluvan kuun aikana. Syyskauden startti on Vihdissä alkanut varsin vauhdikkaasti. Kunnan talous on huonossa kunnossa, ehkä huonoin koskaan. Valtuusto aloittaa oman syyskauden urakkansa 29.8 talousarvion käsittelyllä ja ensimmäinen varsinainen kokous on 2.9.2013. Vihdin valtuusto uusiutui edellisissä vaaleissa varsin suurelta osin, samaan aikaan kun kunnan talouden tasapainottaminen on erittäin haastava tehtävä. Tulevan syksyn aikana mitataan Vihdin uuden valtuuston kyky ratkaista ongelmia ja tehdä suuren mittaluokan päätöksiä.

Luottamushenkilön on keskityttävä suuriin linjoihin

Hallintotieteiden tutkija Tommi Lepojärvi on tutkinut kuntien päätöksentekoa ja valmistelee väitöskirjaa valtasuhteista. Paikallislehdessämme (Vihdin Uutiset 18.8.2013) oli osuva kirjoitus luottamushenkilöiden työstä kunnallisessa päätöksenteosta. Lepojärvi pitää mittasuhteiden hallintaa luottamushenkilöiden tyypillisimpänä ongelmana. ”Klassinen esimerkki on, jos valtuuston asialistalla on koiravero ja miljoonaluokan investointi. Koiravero herättää keskustelua ja miljoonaluokan investointi hyväksytään ilman keskustelua”

Talouden tasapainottaminen ei onnistu kyläpolitikoinnilla tai äänestäjien mielistelyllä

Olen useassa yhteydessä todennut, että yhteistyötä kaikkien päättäjien välillä on tiivistettävä ja puoluepoliittiset linjaukset siirrettävä syrjään hankalassa tilanteessa. Kaikenlainen kyläpolitikointi tai omien äänestäjien mielistely on lopetettava. On pystyttävä katsomaan kokonaisuutta ja tekemään päätöksiä jotka ovat vaikuttavuudeltaan sellaisia, että kunnan talous saadaan tasapainotettua. Lepojärvi kertoo uransa aikana törmänneensä tilanteisiin, jossa ”luottamushenkilö on ennen asian monipuolista ja objektiivista valmistelua luvannut edistää tiettyä näkökulmaa tai luvannut äänestää asiassa tietyllä tavalla”. Minä olen ollut politiikassa vain hetken ja olen törmännyt samaan ongelmaan.

Mielipiteeni julkaisemisesta saatu palaute hämmentää

Ilmaisin mielipiteeni kunnassamme pitkään puhuttaneeseen asiaan kuluneella viikolla. Kirjoituksesta (http://wp.me/p3yWWK-3O) saamani palaute hämmentää. Sain asiasta negatiivista palautetta pääosin niiltä joilta mielipiteeni mukainen päätös olisi pois. Positiivista palautetta sain paljon enemmän, myös mielipidettäni vastustavilta tahoilta. Eräs palaute kuuluu näin: ”Vaikka olenkin tyrmistynyt mielipiteestäsi ja kannanotostasi, arvostan suoraselkäisyyttäsi. Olet rohkea tuodessasi mielipiteesi julki, se ei ole tavallista meidän valtuutettujemme keskuudessa”. Lähes kaikki positiivinen palaute noudatteli samaa linjaa ja se hämmentää.

Olen pyrkinyt tuossa asiassa katsomaan kokonaisuutta ja laittamaan mittasuhteet mahdollisimman oikeaksi

Palaute hämmentää siksi että samalla kun poliittiset toimijat ovat huolissaan siitä ettei politiikka kiinnosta kuntalaisia, toimimme niin ettemme käy julkista keskustelua rohkeasti. Kuntalaisilla on täysi syy uskoa etteivät mittasuhteet ole kunnossa päätöksenteossa. Tämä syksy on rohkeiden ja suoraselkäisten poliittisten päättäjien syksy. On todennäköistä että joudumme aiheuttamaan omille viiteryhmillemme pettymyksen. Voi myös olla ettemme kylve suosiossa tai tule valituksi jatkokausille, mutta kunnan talous tasapainottuu ja kiitos työlle syntyy sitä kautta. Olen kirjoitanut syksyn talousratkaisuista toisaalla blogissani: http://wp.me/p3yWWK-3v

Toivotan kaikille kollegoille rohkeutta, avoimuutta ja suoraselkäisyyttä.

2 Comments Lisää omasi

  1. piirimyyja sanoo:

    Kim, jos saataisiin joka kunnanvaltuustoon viisi päättäjää ja nimenomaan päättäjää eikä jäsentä joilla olisi munaa ajaa oikeasti kunnan yhteistä etua, eikä omaa tai puolueen etua, niin voi hyvänen aika millainen määrä todellisia pitkälle kantavia kunnan ja kuntalaisten etujen mukaisia päätöksiä saataisiin aikaiseksi.
    Ei ole varmasti helppoa nyt tehdä kaikkia kuntalaisa miellyttäviä päätöksiä, mutta siksihän siellä ollaan tekemässä niitä vaikeitakin asioita…vai?

    Mainio kirjoitus tärkeästä taudista joka on levinnyt kuntien päätöselimistä maan hallitukseen asti.

  2. kimlehtola sanoo:

    Toden totta, suosittu on helppo olla ja kaikki toiminta mukavuusalueella on yksinkertaista. Vaikeat ratkaisut vaativat heittäytymistä epämukavuusalueelle ja kuraa on uskallettava sietää. Palaute tulee heti, mutta lopullinen kiitos vuosien päästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s