Keskimääräinen ja verrokki, taloussanaston kirosanat

on
Kuva: Tervalammen kartanon Elotreffit 2013
Kuva: Tervalammen kartanon Elotreffit 2013

Yhteiskunnallisessa talouskeskustelussa käytetään paljon sanoja ”keskimääräinen” ja ”verrokki”. Varsinkin kun puhutaan kustannuksista, selitetään asioiden olevan hieman keskimääräistä alhaisemmalla tasolla tai että verrokkikuntaan nähden olemme hyvällä tasolla. Joskus syyllistyn siihen itsekin, valitettavasti.

On äärimmäisen vaarallista verrata vaikkapa erikoissairaanhoidon kustannuksia verrokkikuntiin tai todeta että ”kustannuksemme ovat hieman valtakunnallista keskiarvoa alhaisemmat”. Näin voi todella olla, mutta mitä sitten? Helposti miljoonalla nousseista kustannuksista huolimatta tilanne saadaan näyttämään siltä, että olemme tehokkaampia kuin muut. Ei reaalitalouden tilannetta helpota se, että olemme hieman keskimääräistä alhaisemmalla tasolla jos rahat eivät riitä siihenkään.

Puhutaan asioista niiden nimillä ja omista taloudellisista lähtökohdistamme

Vihdissä talous on heikossa hapessa ja velkaannumme tulevina vuosina hirvittävää vauhtia. Ilman todella rohkeita päätöksiä velkaannumme nopeasti tasolle josta emme selviydy. Tämä on totuus eikä se muutu miksikään vaikka jokin ”verrokkikunta” velkaantuisikin nopeammin. Velkaantumisvauhtia ei hidasta myöskään se että jokin kustannuksistamme on valtakunnallista tasoa alhaisemmalla tasolla.

Jos emme Vihdissä kykene tekemään rohkeita ratkaisuja, voimme kutsua itseämme keskimääräisiksi päättäjiksi. Olisimme päättäjiä, jotka ovat verrokkikuntiin nähden ihan hyviä. Talousasioita emme kuitenkaan saisi hoidettua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s