Kun ei ole pakko liittyä, voimme selvittää myös yhteistyömahdollisuuksia

Vihdin VPK
Vihdin VPK (Photo credit: tuija)

10.9 järjestettiin Vihdissä kuntalaistilaisuus, jossa alkuperäisenä tarkoituksena oli käsitellä Vihdin kunnan strategiatyötä ja mahdollistaa kuntalaisten osallistuminen siihen. Tilaisuuteen oli lisätty osio myös kuntaliitosselvityksestä, joka sopikin ajankohtaisuudessaan erittäin hyvin tilaisuuteen. Selvitystyön alkaminen puhuttikin kuntalaisia eniten ja tällä kirjoituksella haluan vielä avata mistä on kysymys ja mikä marssijärjestys asialla on.

Ensinnä on hyvä alleviivata sitä, että kysymyksessä on nimenomaan kuntaliitosselvitys johon on laadittu seuraavat askelmerkit.

  1. selvitetään erilaiset yhteistyömahdollisuudet,
  2. selvitetään mahdollisen liitoksen edut ja haitat
  3. kolmanneksi laaditaan joko esitys liitoksesta tai syventävistä yhteistyömuodoista.

Julkisuudessa, kuntalaisten keskuudessa ja joidenkin päättäjienkin toimesta asiasta puhutaan jo niin kuin olisimme neuvottelemassa kuntaliitoksesta. On tärkeää tässä vaiheessa muistaa se perusasetelma, josta valtuustossa päätettiin.

Selvitystyön keskiössä on miettiä millä tavalla kunnat rakentuvat 2030 luvulle mentäessä ja sen jälkeen.

Lienee sanomattakin selvää, että esimerkiksi Hista, Veikkola, Tervalampi ja Nummela ovat siinä vaiheessa jo ainakin suunnittelupöydillä suhteellisen yhtenäistä rakennetta. Nämä asiat on osattava huomioida selvitystyössä yhteistyön syventämisen tai mahdollisen liitosesityksen näkökulmasta.

”Olemme valmiit selvittämään kuntaliitoksen lain mukaisesti, mutta ensisijainen vaihtoehto on löytää keinoja joilla voisimme säilyä itsenäisenä kuntana metropolialueen sisällä”.

Valtuuston kanta oli lähes yksimielinen siitä, että teemme selvityksen kuntarakennelain vaatimusten mukaisesti, mutta ensisijainen tavoitteemme on löytää keinot joilla voisimme säilyä itsenäisenä kuntana. Vihti on muiden selvityskumppaneidensa tavoin aloittanut tämän selvitystyön jo hieman ”etunojassa”. Siihen meillä on loistava mahdollisuus, kun emme vielä ole kriisikunta jota ”käsketään” vaan voimme vielä itse vaikuttaa asioihimme.

Julkisissa kirjoituksissa on jopa esitetty, että neuvottelijoidemme tulisi osallistua neuvotteluihin hattu kourassa ”jotta meidät otettaisiin mukaan”. Tästä ei ole tässä selvityksessä kysymys. Kunnanjohtaja Sami Miettisen johdolla on aloitettu avoin, luottamuksellinen ja osapuolia kunnioittava liitosselvitys, jossa selvitetään asioita yllä määrittämässäni järjestyksessä.

Aikataulullisesti selvitys etenee siten, että vuoden 2014 loppupuoliskolla alkaa olla selvillä riittävästi asioita, joiden perusteella etenemistä sitten harkitaan. Sitä ennen meillä on paljon tekemistä Vihdin perusongelmien kanssa. Kuntatalouden tasapainottaminen on haastava tehtävä ja tähän tehtävään tarvitsemme kaikki voimat ja ajatukset.

Kuntalaistilaisuudessa nousi esille monia tärkeitä kysymyksiä

Olen erittäin iloinen kuntalaisten aktiivisuudesta. Kuntalaiset puhuivat enemmän yrittäjämyönteisyydestä ja sen merkityksestä kuin poliittiset päättäjämme ovat viimeaikoina tehneet. Kuntalaiset esittivät myös hienoja ideoita uusien yritysten löytämiseksi Vihtiin. Kyllä tällä pohjalla on hyvä jatkaa Vihdissä.  Uskon että tällaisia kuntalaistilaisuuksia järjestetään jatkossa lisää, jo tämä tilaisuus osoitti sen että se kannattaa.

Selvitetään vasta eri mahdollisuudet, vielä ei käydä liitosneuvotteluita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s