Vaihtoehdottomuus on kummallista

Kuva Kuoppanummen koulun OPO -nurkassa olevast julisteesta.
Kuva Kuoppanummen koulun OPO -nurkassa olevasta julisteesta.

Käymme Vihdissä nyt läpi talousarvion valmisteluprosessia. Viranhaltijat ja poliittiset päättäjät tekevät pitkiä päiviä, jotta jonkinlainen tolkku taloudelliseen tilanteeseen saataisiin.

Olen pyrkinyt lisäämään kriisitietoisuutta kirjoituksillani ja haastamaan eri toimijoita säästötalkoisiin hankalassa tilanteessa. Pidän kummallisena vallalla olevaa vaihtoehdottomuutta. Kun taloustilanne on hankala ja jopa vaikea, on myös talousarvion tekeminen vaikeaa.

Ei kukaan kuvittele, että entisestään kireässä talousarviossa olisi älyttömästi ”löysää”, mutta vaihtoehtoja varmasti on.

Kun olen haastanut säästämään ja kustannustehokkuuden parantamiseen, saan yleensä vastaukseksi aivan ääripäähän meneviä vaihtoehtoja. Kun kysyt onko sivistyskeskuksen kaikki säästömahdollisuudet käyty läpi saat vastaukseksi ”mikä koulu tai päiväkoti lopetetaan”. Jos kysyt asiaa kunnallistekniikasta, vastaus on ”mikä tie jätetään auraamatta tai lopetetaanko liikuntapaikkojen ylläpito”. Kulttuuripuolelta vastaus on ”suljetaanko kirjasto” jne. Eihän tämä voi näin vaihtoehdotonta olla. Eikö löydy yhtään pienempää kohdetta, eikö ainuttakaan toiminnallisen parantamisen paikkaa joka alentaisi kustannuksia?

Lupaan maksaa omasta pussistani osastosi kuukauden palkat

Minä heitän haasteen minkä tahansa keskuksen tai liikelaitoksen johtajalle. Jos olet sitä mieltä että kaikki voitava on tehty, lupaan tulla auttamaan. Jos en löydä yhtään säästökohdetta, siis minkä kokoista tahansa, osastosi käyttötaloudesta ilman että palvelutasoa tai laatua tarvitsee heikentää, sitoudun maksamaan osastosi kuukauden palkkakulut omasta pussistani.

Aina löytyy jotain jota voi tehdä toisin, isoa tai pientä eikä säästön koolla ole väliä. Jokainen kivi on käännettävä ja niiden kääntämiseen tarvitaan meistä ihan jokaista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s