Veronkorotuksia on tulossa, mutta ne ovat vain osaratkaisuja

English: Coat of Arms of Vihti Suomi: Vihdin v...
(Photo credit: Wikipedia)

Vihdissä käydään aktiivista keskustelua talouden tasapainottamistoimista. Aktiivisinta pitkään aikaan. Keskustelua käydään paitsi päättäjien, myös kuntalaisten kesken virallisesti ja epävirallisesti. Päättäjät ovat useaan otteeseen todenneet, ettei mitään keinoja talouden tasapainottamiseksi voida sulkea pois. Olen asiasta täysin samaa mieltä ja jokaisen konkreettiseen esityksen jonka olen saanut, olen lisännyt omaan keinovalikoimaani.

On selvää että veronkorotuksia on tulossa, mutta ne ovat siis vain osaratkaisuja

Kunnan todellinen alijäämä on tänä vuonna 6-7 miljoonan luokkaa, vaikka Vihdin verotulot ovatkin kasvamassa tänä vuonna suunniteltua enemmän.  Verotulojen kasvu ei kuitenkaan perustu reaalitalouden kasvuun vaan verotuksen tilitysjärjestelmän ”rytmihäiriöön”. Kun verotuloja jaetaan eri saajien kesken, jakoperusteena käytetään ennalta sovittuja kertoimia. Näitä jako-osuuksia tarkistetaan jälkikäteen ja tällä kertaa käy niin, että Vihdille tilitetään suunniteltua enemmän veroja tänä vuonna. Nämä verotulot ovat kuitenkin tuloja jotka Vihdin olisi kuulunut saada aikaisemmilta vuosilta. Tuloslaskelma tullee siis näyttämään huomattavasti paremmalta kuin on ennakoitu, mutta se ei saa harhauttaa meitä päätöksenteossa.

Todellinen taloustilanne ei kuitenkaan ole muuttunut

Päästäksemme nollatulokseen meidän on tehtävä päätöksiä 6-7 miljoonan tasapainottamistoimista. Pelkillä veronkorotuksilla se ei onnistu, eikä sitä tehdä. Vihdissä on löydettävä n. 4-5 miljoonan euron pysyvät säästöt, jonka lisäksi veronkorotuksilla on paikattava parin miljoonan alijäämä. Tämä tarkoittaa kunnallisveron korotusta 0,25 – 0,3 prosentin tasolla. Veronkorotuksen lisäksi on tehtävä sekä lyhyen- että pitkän aikavälin tasapainotustoimia.
Vilkasta keskustelua käydään, aivan oikein Vihti-lisästä, palveluverkon karsimisesta ja muista taloutta tasapainottavista ratkaisuista. Vähän on puhuttu lomautuksista ja irtisanomisista. Itse uskon että myös lomautuksiin joudutaan ennen pitkää. Viranhaltijat laskevat kuumeisesti millaisia vaikutuksia Vihti-lipun alennuksella on ollut, mitä muutoksia Subjektiivisen päivähoidon rajaaminen tuo päivähoitoon, entä suunnitteilla oleva kotihoidontuen muutos? Investointien priorisointia ja niiden oikea-aikaisuutta mietitään investointiryhmässä. Vihdissä on kova halu laittaa talous kuntoon.

Päättäjillä on valmiuksia tehdä oikeita päätöksiä kunhan vaikuttavuuksista on luotettavat arviot

Nykyinen valtuusto tuntuu olevan hyvin kriisitietoinen ja valmis tekemään sellaisia ratkaisuita, joilla on todellisia vaikutuksia talouteen. Kaikkeen ei vielä ole kattavia vaikuttavuusarvioita ja laskelmia, siksi uskonkin että joudumme avaamaan tulevan talousarvion vielä kesken talousarviokauden 2014. Nyt on kuitenkin tehtävä kaikki ne päätökset, joita voidaan perustellusti tehdä. Niihin asioihin jotka jäävät vielä päättämättä, on palattava vielä ensi vuoden puolella.

Facebookiin perustettu avoin keskusteluryhmä on saanut laajaa huomiota, myös muualla Suomessa

Facebookiin on perustettu laajaa kiinnostusta myös muualla Suomessa saanut keskusteluryhmä, Vihti-politiikka. Keskustelijoiden määrä kasvaa päivä päivältä ja ryhmässä käydään aktiivista keskustelua päivänpolttavista asioista. Liity ryhmään ja osallistu, tai vain seuraa kuntalaisten ja päättäjien välistä avointa keskustelua. Politiikan läpinäkyvyyttä halutaan lisätä ja tässä on yksi keino siihen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s