Lopetetaan nillittäminen ja perseily

Usain Bolt
Usain Bolt

Olen toistuvasti sanonut että meillä menee Suomessa liian hyvin. Olen edelleen sitä mieltä. Suurin ongelmamme tuntuu kuitenkin olevan mittasuhdeongelma. Kateudesta kumpuava tilannearviointi, johtaa meitä jatkuvasti harhaan. Meitä tuntuu ohjaavan asenne, jonka teema on ”riittää kun se on yhtä huono kaikille”. Tällä tarkoitan sitä, että tuomitsemme kaiken hyvän jos se ei yllä kaikkialle tai jos se ei kosketa kaikkia.

Asenteellinen mittasuhdeongelma on pahinta

Meidän on vaikea ymmärtää mitä meillä jo on ja vielä vaikeampaa suhteuttaa sitä omiin vaatimuksiimme. Ison joukon mielestä Suomessa on ”kaikki päin persettä” ja että ”emme huolehdi omistamme”. Iso joukko suomalaisia on sitä mieltä, että kehitysapu ja sodan siviilipakolaisten ottaminen on kokonaan keskeytettävä. Olisi ”huolehdittava ensin omistamme”.

Väitteeni on että huolehdimme omistamme liiankin hyvin

Jos Usain Boltin satasen aika painuu tänä päivänä yli 10 sekunnin se on hirveä pettymys, jos taas minä juoksen sen alle 15 sekunnin se on täydellinen suoritus. Jos Hanno Möttölä upottaa kymmenestä vapaaheitosta vain seitsemän se on pettymys, mikäli minä saisin heitoista sisään yli kolme se olisi huippusuoritus. Jos kaimani sijoittuu formulakilpailussa palkintopallisijojen ulkopuolelle se on pettymys, jos minä saisin formulan liikkeelle lähtöviivalta se olisi onnistuminen.

Jos joku suomalainen on nälissään yhtenä päivän vuodessa se on hirvittävä pettymys, jos taas nälänhätämaassa joku saa syödäkseen yhtenä päivänä se on valtava voitto.

Kun suomessa puhutaan asunnottomista kyse on pääsääntöisesti elämänhallintansa menettäneistä ja/tai päihdeongelmaisista, jotka eivät ota tarjottua apua vastaan tai eivät hyväksy siihen liittyviä sääntöjä. Muiden osalta kysymys on siitä etteivät he saa sitä juuri haluamastaan paikasta tai kaupungista. Kun jossain kriisialueella puhutaan asunnottomista, heille todellisuus on siitä ettei niitä ole kun joku on pommittanut ne paskaksi.

Kun meillä suomessa puhutaan vanhustenpalvelun huonosta tasosta, muutamaa törkeää poikkeusta lukuun ottamatta, kysymys on siitä että aamupalaa on joutunut odottamaan tai ettei ulos ole päästy saattajan kanssa. Kun kriisimaiden vanhushuollon huonosta palvelusta puhutaan, puhutaan siitä ettei sitä ole ollenkaan.

Kun meillä ehdotetaan että tukien tulisi olla vastikkeellisia alkaa hirveä huuto, jossain toisessa maassa ruokapalkka muita auttavasta työstä olisi iloinen yllätys. En nyt tarkoita että meidän olisi hyväksyttävä palveluiden huonontaminen, mutta..

Lopetetaan nillittäminen ja perseily

Suomi ei voi sulkea rajojaan ja lopettaa kehitysmaiden auttamista, se kaikki kuuluu tähän kokonaisuuteen. Mikäli haluamme säilyttää oman hyvinvointimme, meidän on oltava kansainvälisessä toiminnassa mukana. Autetaan apua tarvitsevia ja keskitytään me täällä työn tekemiseen ja suomalaisen vaurauden luomiseen.

Meillä on asiat erittäin hyvin.

10 Comments Lisää omasi

 1. Savusukeltaja sanoo:

  Vastustan kehitysapua niin kauan kun rikkaat siat sortavat omaa kansaansa ja päättäjien mielestä on meidän vastuu että he pysyvät edes jotenkuten leivänsyrjässä kiinni. Niin monessa maassa ja niin monena vuotena ollaan järjestetty Miljoonia kerääviä tempauksia… mutta mikään ei ole muuttunut. Jos noita ihmisiä oikeasti haluttaisiin auttaa, kyllä ne dollarit ja eurot löytyisivät, kun vaan tietää mistä etsiä.
  ”Autetaan apua tarvitsevia ja keskitytään me täällä työn tekemiseen”. Et taida olla ”hereillä” ?

  1. kimlehtola sanoo:

   Olen todella hereillä ja vaikka nipistelen tämä ei uneksi muutu. Tällaista tämä on.

  2. Pdexter sanoo:

   Ketä nämä rikkaat siat oikein ovat? Ovatko kaikki rikkaat sikoja?

  3. Sara sanoo:

   Saanko perustelut kommentille ”mikään ei ole muuttunut?”

 2. Peter Holmström sanoo:

  Voisin kuvitella että niitä löytyy melkein poikkeuksetta kaikista arabimaista, afrikan maista ja muutamista muistakin, joita tuemme ” huonon länsimaisen omantuntomme ” innoittamina.

 3. Juha sanoo:

  Voihan sitä puhua suomalaisista asunnottomista luusereina, ja kriisimaiden ongelmista sitten jonkinlaisina välttämättömyyksinä, mutta kyllähän nälänhätä johtuu pelkästään liikakansoituksesta eli siitä että tehdään liikaa lapsia ja eipä ne suomalaiset ole niin pahasti epäonnistuneet kansana että täälläpäin olisi asuntoja pommitettu palasiksi ihan lähiaikoina.

  Meillä asiat on erittäin hyvin ja se on meidän ansiotamme, ei siihen ihan mikä tahansa kansa pysty vaikka olisi minkälaiset lähtökohdat.

 4. Usto Osto sanoo:

  ”huolehdimme omistamme liiankin hyvin”.
  Tämä kaveri on kyllä aika ulapalla. Sanotko omille lapsillesi ruokapöydässä, ”syökää ruokanne, kaikki maailmassa eivät saa ruokaa lainkaan”?

  Jos meillä mummot ja papat palvelu- ja hoitoyksiköissä voivat huonosti, ei heidän asemaansa paranna se, että jollain on vielä huonommin. Mieti tarkkaan minne laitat oman äitisi.

  Ja mieti minne ne kaikki rahat maailmassa menevät. Pankeille ja energiayhtiöille. Ja eikun lisää tukiaisia sinne vaan.

  1. kimlehtola sanoo:

   Uskon enemmän hyvään kuin pahaan. Saatan olla naiivi, mutta en silti huutele nimimerkin takaa.

   Tule esiin nimimerkkisi takaa, niin voimme alkaa keskustella. Käyn sitä kanssasi ilomielin.

 5. Usto Osto sanoo:

  Öö.. Pdexter, Sara ja Juha ovat kaikki nimimerkkejä. Miksi minun nimeni eroaa heistä? Suomessa on 5 miljoonaa ihmistä. Tunnetko heidät kaikki? Heillä kaikilla on mahdollisuus kommentoida nimimerkillä tai omalla nimellään. Mitä merkitystä sillä on? En minäkään sinua tunne. Sinun kirjoituksista olen ymmärtänyt, että peräänkuulutat positiivisuutta ylitse kaiken. Se on positiivista. Mutta tarttis siinä olla jotain muutakin mukana. Et voi sysätä suomalaisen ahdinkoa romukoppaan sen takia, että jollain muulla on huonommin. Eikä hirveästi ketään auta sekään politiikka, että ajat asiaa koulujen keskittämisen saralla muka säästöjen vuoksi. KUKAAN, toistan, kukaan ei ole Suomessa esittänyt todellisia säästöjä, joita olisi saatu koulujen keskittämisestä. Osaatko sinä niitä esittää?

  Vihdin palveluverkkoselvitys on virheitä täynnänsä. Itse tekijäkin on niitä myöntänyt. Lisäksi se perustuu aivan alimitotettuihin keskiarvoilla laskettuihin kuljetuskustannuksiin, jotka oikein laskettuna syövät suuren osan kuvitelluista säästöistä. Kun säästöt jäävät joka tapauksessa naurettavan pieniksi, mitä järkeä tässä kaikessa on? Hirveästi efforttia täytyy laittaa tällaiseen lillukanvarsilla pelleilyyn, josta jokainen yhtään laskutaitoinen ihminen halutessaan tajuaa, ettei siinä ole mitään järkeä. Varsinkin kun kyseessä on meidän kaikkien tulevaisuus.

  Tulevaisuutemme on lapsissa, vain ja ainoastaan heissä ja joka ainoassa pikku räkänokassa. Sellaisessa, joka sinäkin olit joitain vuosikymmeniä sitten. Muistelepas kouluaikojasi. Onko harmittanut koskaan, ettet seurannut tunnilla paremmin? Oletko miettinyt, mistä se johtui?

  ”Kun suomessa puhutaan asunnottomista kyse on pääsääntöisesti elämänhallintansa menettäneistä ja/tai päihdeongelmaisista, jotka eivät ota tarjottua apua vastaan tai eivät hyväksy siihen liittyviä sääntöjä.”

  Oletko joskus menettänyt elämänhallintasi tahi selvinnyt päihdeongelmasta? Mikä on mielestäsi syy siihen, että ko. henkilöt eivät ota tarjottua apua vastaan? Oletko kuullut puhuttavan esimerkiksi Afrikan nälkäänäkevistä kehitysmaista ja erityisesti siitä, että heille on viety koneita ja tietotaitoa, paljon. Silti, kun kädestä pitäen ohjaus on lopetettu, he palaavat takaisin juurilleen ja hienot koneet lojuvat käyttämättöminä. Osaatko sanoa tällaiseen syytä?

  Ihminen on merkillinen eläin. Monesti se tarvitsee tukea, jotta siitä syntyy jotain hyvää. Tukekaamme lapsiamme, eikös?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s