Erinomaisuutesi korostaminen tuhoaa tehokkuuden

on
Jack Welch Huhtikuussa 2012
Jack Welch Huhtikuussa 2012

Monen ongelman ratkaisu olisi varsin yksinkertainen. Usein tapana on kuitenkin hakea liian monimutkaista ratkaisua ja syntyy himmeli joka aiheuttaa uudenlaisia ongelmia. Helposti käy niin ettei perusongelma ratkea, vaan piiloutuu uusien ongelmien taakse.

Tällainen ajattelumalli on tehokkuuden näkökulmasta tuhoisaa

Onko kysymys siitä että yksinkertainen ja helppo ratkaisu ei ole riittävän näyttävä, itsekeskeisyyden ja oman egon nostatuksen kannalta? Osalla meistä on iso tarve tuoda esille omaa erinomaisuuttamme (myös minulla) ja sehän onnistuu helpoiten suurentelemalla ongelmia ja niiden ratkaisuja. Tällainen ajattelumalli on tehokkuuden näkökulmasta tuhoisaa. Monesti monimutkainenkin ongelma vaatisi yksinkertaisen ratkaisun, mutta eihän se ”tunnu” miltään.

Kuinka moni on ollut auttamassa ystävää tai kollegaa ongelman ratkaisussa ja kuunneltuasi hetken, kerrot muutamalla sanalla toimivan ratkaisun? Minä olen. Se ei tarkoita sitä että olisin poikkeuksellinen talentti. Se tarkoittaa vain sitä että kysyjä on suurennellut ongelmaansa ja hakee siihen liian monimutkaista ratkaisua, jonka ulkopuolisen on helppo oivaltaa hetkessä. Tällainen toki työllistää ”ulkopuolisia silmiä”, eli konsultteja, mutta voisiko tällaisen ratkaisukeskeisyyden juurruttaa omaan organisaatioon? Kyllä voi.

Kolme tyhjentävää kysymystä, jotka jokainen voi kysyä itseltään, kollegoiltaan ja alaisiltaan

Jack Welch* piti luennon Nordic Business Forumissa Jyväskylässä. Itse en ollut siellä tällä kertaa paikalla, mutta sain sieltä terveisiä. Welch oli kertonut tarinan, jonka mukaan hänen esimiehensä oli kysynyt nuorelta Jackilta kolme kysymystä. Nämä kysymykset esimies oli esittänyt sen jälkeen kun Jack oli onnistunut räjäyttämään tehtaan. Kysymykset olivat: Mikä oli ongelma, voiko sen ratkaista ja osaatko sinä ratkaista sen? Nämä kolme tyhjentävää kysymystä, ovat ne kysymykset jotka jokainen voi kysyä itseltään, kollegoiltaan ja alaisiltaan.

Näen suurimpana ongelmana sen etteivät organisaation jäsenet tiedä mitä heiltä odotetaan, eikä työtehtäviä tai prosesseja ole pilkottu selkeisiin kokonaisuuksiin. Onnistunut lopputulos syntyy yleensä sarjasta oikein tehtyjä asioita. Jos emme erota sarjan sisältämiä eri tehtäviä ja suoritamme sarjaa yhtenä ”klönttinä”, emme löydä ongelmaa joka johtaa huonoon lopputulokseen. Siksi yksinkertaiseen ongelmaan haetaan liian monimutkaista ratkaisua.

Myynnissä tämä on perusasia, mutta silti sitä ei riittävästi noudateta

Kaikki tiedämme että myös myynnissä lopputulos syntyy sarjasta oikein tehtyjä asioita. Myynnin vaiheista käytetään monia nimiä, mutta yksinkertaisuudessaan ne ovat: Kontaktoi, Kysy, Ehdota ja Varmista. Kun myyjä alkaa tehdä ”myyntiä” yhtenä ”klönttinä” hän ei taatusti onnistu.

Noudattamalla myyntiprosessia ja sovittua konseptia tilanne on toinen. Joskus tulokset eivät kuitenkaan ole hyviä kurinalaisesta työstä huolimatta, mutta kunnon myyjä seuraa tekemistään jatkuvasti. Seuraamalla tekemäänsä työtä vaiheittain, huonoon tulokseen johtava ongelma löytyy ja siihen on löydettävissä yksinkertainen ratkaisu.

Keneltä sinä kysyt tänään nuo kolme maagista kysymystä?

Mikä oli ongelma, voiko sen ratkaista ja osaatko sinä ratkaista sen?

* Jack Welch – John Francis ”Jack” Welch, Jr. on yhdysvaltalainen yritysjohtaja, joka toimi General Electricin hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana vuosina 1981–2001.

2 Comments Lisää omasi

  1. Pasi sanoo:

    Hyvää ajattelua Kim. Tästä perusasioiden ääreen palaamisesta pitäisi tehdä osa jatkuvaa oppimista. Kiitos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s