Sisällä ja ulkona samaan aikaan.

Viimeistä tippaa
Viimeistä tippaa

Kun tarvitsemme muutosta ja jotain todella pitäisi tehdä on oman porukan mielistely kuin syöpä. Syöpä sen pahimmassa muodossaan. Mitään tärkeää uudistusta ei ole koskaan tehty niin että kaikki olisivat olleet siihen täysin tyytyväisiä.

 ”Omaa porukkaa tai asiakasta mielistelevä viesti ei vie mihinkään.” –Ville Tolvanen

Loputon usko siihen että yhteiskunnalla olisi jatkuvasti varaa kustantaa yksilön omista valinnoista syntyviä kuluja tuntuu kummalliselta. Niin kauan kuin vallalla on ajatus ettei yksilön omaa vastuuta voida lisätä, kaikki julkiset tehtävät ja palvelut voivat tuntua tärkeiltä. Monesti yksilön vastuun lisäämistä eniten vastustavat ovat samalla äänekkäimpiä yhteiskunnan holhouksen ja valvonnan kritisoijia. Halutaan olla sisällä ja ulkona samaan aikaan.

On helppo ymmärtää etteivät kaikki asiat ole mustavalkoisia, mutta ei sitä että sen taakse piiloudutaan. Kun julkisin varoin tuotetaan jotain turhaa palvelua, sen lopettamisen sijaan aletaan helposti keskustella siitä ”kuinka turha se on?”. Mielestäni se on täysin irrelevantti kysymys,  turha on turhaa tai sitten se on tarpeellista.

Kokonaisuuksien ymmärtäminen vaatii hyväksymisiä myös epämukavuusalueella

Helpoin argumentti jolla voi välttää vastuunkantoa ja tekemistä on politisoida kysymys. Mistä tahansa asiasta saa tehtyä joutavaa silppua, kun irrottaa sopivan lauseen kontekstista ja alkaa populisoida sillä. Saavutetuista eduista pitää olla valmis luopumaan ja yksilön vastuuta lisäämään. Yksi hyvä keino on luopua häpeästä. Häpeästä luopuminen on edellytys sille että uskaltaisimme toimia suoraselkäisesti kokonaisuuden eteen, vaikka se ei omaa mukavuusaluetta ja omaa porukkaa palvelisikaan.

Luopumalla häpeästä annat tilaa armollisuudelle. On helppoa myöntää virheensä ja ottaa opiksi jos häpeää ei tarvitse tuntea.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s