Suomalaisessa politiikassa puhaltavat raikkaat muutoksen tuulet

suomiSuomen ajautuessa yhä vaikeampaan taloudellisen umpikujaan, myös politiikassa tapahtuu suunnan muutos. Siinä missä aiemmin poliittista keskustelua on ylläpidetty takahuoneissa ja harrastettu jos jonkinlaista ”taustasuhmurointia”, jatkossa politiikkaa tehdään enemmän kaikkien osapuolten kanssa käytävässä debatissa ja muiden ryhmittymien kanssa avoimesti neuvotellen.

Yleisesti avoimempi tapa elää ja olla, valtaa kovaa vauhtia myös politiikan.

Kun ukkoontuneet suurten ikäluokkien edustajat jatkuvasti kuvittelevat asioita hoidettavan entiseen malliin, nuoremmat ovat jo rakentaneet laajasti omat debatointi ja sparrausryhmänsä. Sosiaalisen median mukanaan tuoma, yleisesti avoimempi tapa elää ja olla, valtaa kovaa vauhtia myös politiikan.

Kun uudessa avoimessa toimintamallissa tuoreemmat poliitikot käyvät luontevasti jatkuvaa suoraa keskustelua niin kannattajiensa, kuin vastapuolen kanssa, joutuvat ”vanhan ajan” jyrät helposti kohusta toiseen. Uusi toimintamalli vaatii poliitikolta enemmän aitoa alttiiksi asettumista ja nöyryyttä, johon pölyttyneisiin toimintamalleihin tottuneet poliitikot eivät taivu.

Muutos on kova ja se tapahtuu vauhdilla. Yhteentörmäykset kahden erilaisen kulttuurin välillä saattavat olla voimakkaitakin. Kun avoimuuteen ja reiluun keskusteluun tottumattomat eivät osaakaan toimia ilman taustaryhmittymiensä tukea. Kun vaatimustaso nousee siihen suuntaan, että on asettauduttava henkilökohtaisesti alttiiksi kaikelle keskustelulle, saattaa syntyä törmäyksiä joiden seuraukset alentavat hetkellisesti koko poliittista toimintakykyä.

Muutoksen eturintamassa ei ole helppoa, mutta mahtavaa olla mukana.

Jatkuva taustalla käytävä valtapeli on lähinnä naurettavaa ja uskon vahvasti siihen, että uusi tapa toimia lisää jatkossa tehokkuutta myös päätöksentekoon. Lopulta myös yhä laajempi joukko suomalaisia kiinnostuu politiikasta ja pahasti kadoksissa oleva yleinen aktiivisuus ja  äänestysinnokkuus palautuu. Muutoksen eturintamassa ei ole helppoa, mutta mahtavaa olla mukana.

Muutoksen murros on käynnissä. Uusi uljas, raikas ja dynaaminen Suomi on nurkan takana.

2 Comments Lisää omasi

  1. piirimyyja sanoo:

    Kim, minä todella toivon että näin tapahtuu. Me emme voi elää samaan malliin kuin on talvisodan jälkeen tehty; muutama kunnan napamies runnoo omat etunsa yhteisen edun edelle ja muu aika kulutetaan keskinäiseen valtataisteluun. Lisää nuoria fiksuja kavereita mukaan politiikkaan, toivottavasti ensin hankitaan joku työpaikka eikä kasvateta vanhoihin kaavoihin puolueen nuorisokoneistossa.

  2. JiiKoo sanoo:

    Kyllähän hommat muuttuu sitten, kun päättäjät alkavat ajattelemaan Suomen etua puolueen edun sijaan.

    Valitettavasti on niin että politiikka pilaa monet päätökset. Politiikka kun kuitenkin on kompromisseja. Polittiinen päätös taas on sarja kompromisseja. Lopputuloksena on kompromissien kompromissi.

    Tuohon keittoon on sitten jokainen poliittinen puolue saanut laittaa oman mausteensa, jotta voivat liemen syöttää kannattajilleen. Jokainen voi sitten miettiä, että kuinka ISOJA päätöksiä tuolla kokkaamisella syntyy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s