Minulla on tänään syntymäpäivä

on
Vuosikerta.
Vuosikerta.

Lukuisia onnitteluja vastaanottaneena, pysähdyin toviksi miettimään minkä ikäinen olen ja mitä se minulle merkitsee. Lyhyen pohdinnan jälkeen tulin päätelmään ettei se itse asiassa merkitse minulle mitään. Olen 42 vuotias, aikalailla työurani puolessa välissä oleva mies, ei sen enempää.

Sen sijaan pohdinnasta syntyi seuraava ajatus. Onko neljänkympin ikä ihmiselle rajapyykki, jolloin omaa tietoisuuttaan pyrkii jotenkin syventämän. Viimeisten vuosien aikana olen pyrkinyt pohtimaan asioita laajemmin kuin aiemmin. Minulta syntyneet tuotokset eivät välttämättä ole kovinkaan järkeviä, mutta minulle ne ovat ainakin toistaiseksi totta. Olen valmis tarkentamaan ajatuksiani monissa asioissa, mutta toistaiseksi pysyttelen omassa totuudessani, kunnes parempia esitään.

Välillä vouhotan suu vaahdossa siitä, miten olemme Suomessa ajautumassa kestämättömään taloudelliseen tilanteeseen ja toisaalla pohdiskelen sitä miten nuorisossa on tulevaisuus – myös meidän iäkkäämpien tulevaisuus. En lakkaa ihmettelemästä sitä yhteiskunnallista ylimielisyyttä, jota olemme harrastaneet hurjaa nousua tekevää nuorisoamme kohtaan.

Emme saa aikaiseksi suurta muutosta, ennen kuin suuret ikäluokat irrottavat vallan kahvasta.

Tuo väite ei ole pelkästään omaa pohdintaani, vaan se on syntynyt käydyissä keskusteluissa nyt eläköityvien ja hiljattain eläköityneiden kanssa. ”Minua harmittaa teidän puolestanne, te ette saa aikaiseksi tarvittavia muutoksia, ennen kuin minun ikäluokkani irrottaa vallan kahvasta” – totesi eräs arvostamani, muutaman vuoden eläkkeellä ollut yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Me emme kuitenkaan luovuta. Ikäluokkamme osuus niin yksityisen, kuin julkisen sektorin johtopaikoilla kasvaa koko ajan. Minua nuorempia johtajia, jotka eivät hyväksy elämistä velaksi lapsiensa kustannuksella, alkaa olla jo merkittävä määrä. Suomeen on syntynyt kokonainen joukko uudenlaista kansainvälistä asennetta ja osaamista omaava joukko, joihin on helppo luottaa.

Hyvää syntymäpäivää myös muille tänään juhliville aikalaisilleni ja kiitos onnitteluistanne!

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s