Vihdissä on tarjolla poliittisia irtopisteitä

SatelliteVihdissä tehdään tulevan talven aikana ratkaisuita talouden tasapainottamisesta. Myös Tervalammen kylää koskevia isoja kysymyksiä on ainakin kolme. Tervalampea koskettaa tekeillä oleva osayleiskaava, Vihdin koulu- ja päiväkotiverkon selvitys, sekä Verisuon maanläjitys- ja louhinta-alueen lupahakemusprosessi. Samalla nämä kysymykset koskettavat koko Vihtiä.

Tarjolla on poliittisia irtopisteitä, kun asioista päätetään. Mitkään kysymykset eivät ole helppoja, mutta jokaiseen niistä on saatava vastuullinen ratkaisu lähiaikoina.

Tervalammen osayleiskaava on asioista myönteisin ja helpoin hyväksyttävä

Kaavoitus etenee vihdoinkin ja saamme varmasti tulevan vuoden aikana kaavan lausuntokierroksille. Osayleiskaavan valmistuminen ei kuitenkaan Tervalammen arkea lähivuosina paljoa muuta, mutta määrittelee kyllä sen miten kylä kehittyy tulevaisuudessa.

Suhtaudun epäilevästi Vihdin ja samalla Tervalammen asukasluvun kehitykseen ja siitä saatavilla oleviin ennusteisiin. Pääkaupunkiseudun kunnat saavat omaa kaavoitustaan ja asuntotuotantoaan vauhdilla kuntoon ja tulevat nappaamaan metropolialueen muuttovirrasta suurimman osan. Uskonkin että vaikka saamme osayleiskaavan valmiiksi tulevan vuoden aikana, se ei tarkoita isoja muutoksia, saati asemakaavoitusta Tervalammelle vielä pitkään aikaan.

Koulu- ja päiväkotiverkon tarkastelu

9.12 olevassa valtuuston kokouksessa päätetään tulevan vuoden talousarviosta. Esitettävä talousarvio on miljoonatolkulla alijäämäinen, veronkorotuksesta ja säästötoimista huolimatta. Talousarvio sisältää myös maininnan, jonka mukaan kouluverkkoa tulee tarkastella kevään 2014 aikana. Kyläkoulujen jatkoa on puitu vuosikausia ja lopettamispäätökset olivatkin aika lähellä edellisellä valtuustokaudella. Kouluverkon tarkastelu on vaativaa puuhaa ja yksi herkimmistä keskusteluaiheista kunnallisessa päätöksenteossa.

Vaikka periaatetasolla puolustankin kyläkoulujen olemassaoloa, en aio sortua populistisiin kommentteihin tai kannanottoihin asiasta. Nyt päätetään kouluverkon tarkastelusta ja sen valmistuttua siitä, millaista kouluverkkoa on mahdollista ylläpitää Vihdin kunnassa. Kyläkoulujen olemassaolon oikeutus ei ole pelkästään kustannuskysymys. Siinä on tarkasteltava kokonaisuutta. Miten tasapuolinen opetus  ja opetussuunnitelman toteutus voidaan varmistaa? Mikä on koululaisten etu ja miten se huomioidaan päätöksenteossa?

Uusi 2016 voimaan astuva opetussuunnitelma, ellei sitä valtion toimesta vedetä takaisin, sisältää sellaisia elementtejä joiden perusteella pienen kouluyksikön toiminta vaikeutuu entisestään. Yhdysluokkamuotoinen opetus vaikeutuu huomattavasti, ellei muutu jopa mahdottomaksi.

Kokonaisuus ratkaisee ja kustannustekijät ovat osa kokonaisuutta

”Miksi kustannussäästöt kohdistuvat lapsiin” , ”Puolustuskyvyttömiltä viedään” tai ”Kylien elinvoimaisuus häviää” ovat yleisimpiä argumentteja joita käytetään kouluverkkokeskusteluissa. Näen asian myös toiselta kannalta. Edellisessä kappaleessa viittasin lasten etuun, tasavertaiseen opetukseen ja opetussuunnitelman toteuttamiseen. Nämä ovat kysymyksiä, jotka on ratkaistava lasten edun nimissä. Myös kustannustekijä on sellainen. Lasten etujen mukaista ei ole sellainen taloudenhoito, joka johtaa nykyistä suurempaan velanottoon. Meidän ottama velka koituu lapsiemme ja lastenlastemme maksettavaksi.

Verisuon maanläjitys- ja louhinta

Paljon tunteita nostavaa keskustelua on käyty ja tullaan jatkossakin käymään mahdollisen Verisuon maanläjitysalueen tulevasta toiminnasta. Tätäkin asiaa on tarkasteltava kokonaisuuden kannalta mahdollisimman objektiivisesti. Luvan myöntämisen edellytyksenä on, että toiminta täyttää sille laissa määritellyt vaatimukset.

Olen johdonmukaisesti ollut asiasta sitä mieltä, että maanläjitysalue on tulevan Vihdin rakentumisen kannalta välttämätön, mutta olennaista on että suunnitelmat, toteutus ja toiminnan valvonta vastaa ympäristön tarpeita. Enkä epäile, etteikö näin tässä asiassa tapahtuisi.

Helpointa olisi asettua populistisesti vastustamaan hanketta, mutta sille ei taida olla perusteita. Toistaiseksi en ole saanut käsiini sellaista materiaalia, jonka vuoksi toiminnalle ei tulisi lupaa myöntää. Kantani olen tuonut esille vaalien aikana ja sillä kannalla olen siis edelleen. Ymmärrän toki lähimpien asukkaiden huolen asiassa. Monta asiaa on ratkaistava ennen kuin toiminta voisi käynnistyä, liikennejärjestelyt yhtenä suurimmista.

Tärkeämpää kuin hankkeen periaatteellinen vastustaminen, on se että pyrimme vaikuttamaan tulevaan toimintaan siten ettei se aiheuttaisi kohtuutonta haittaa lähialueille.

Toivottavasti jaossa olevien irtopisteiden poimijoiden toiminnasta ei muodostu kohtuuttoman kovaa hintaa Vihdin kunnan taloudelle ja tulevaisuudelle – lastemme kustannuksella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s