Lääkäri, insinööri, myyjä ja lakimies

on

Luin mielenkiintoisen Ville-Veikko Mastomäen ja Jaakko Stenhällin kirjoittaman pamfletin TEKNOLOGINEN MURROS JA POLITIIKKA, jossa he pyrkivät vastaamaan kysymykseen ”Miten nopeutuva teknologinen kehitys muuttaa yhteiskuntaamme ja miten siihen tulisi poliittisesti vastata?” Pamfletissa asioita pohdiskellaan politiikan näkökulmasta, minä siteeraan pamflettia nyt myynnin ja työn näkökulmasta.

Pamfletissa pohditaan ansiokkaasti teknologisen kehityksen eksponentiaalista kehittymistä.

”Informaatioteknologian kehitykselle ominaista ja poikkeuksellista verrattuna muihin aloihin on eksponentiaalinen kehitys. Parhaiten tämä tunnetaan Mooren laista, joka on ennustanut vuosikymmeniä tietokoneiden laskentanopeuden tuplaantumista muutaman vuoden välein”.

Teknologioiden kehittyminen automatisoi työtehtäviä kiihtyvällä tahdilla ja työpaikat vähenevät tai muuttuvat vääjäämättä. Oxfordin yliopiston tutkijoiden tutkimuksessa “The future of employment: How susceptible are jobs to computerisation”. Tutkimuksessa päädyttiin lopputulokseen, että 47 prosenttia Yhdysvaltojen nykyisistä työpaikoista on automatisoitavissa seuraavien kahden vuosikymmenen aikana.

Myyjän positioPamflettiin on laadittu oheinen mukaelma Oxfordin tutkimuksen metodiikasta ja tuloksista (kuva). Itse olen lisännyt kuvaan myyjän, lääkäreiden ja insinöörien ammatinkuntien rinnalle. Siinä missä automatisointi vähentää nykyisin manuaalisesti tehtäviä rutiinitöitä, myyjien tehtävät lisääntyvät ja myyjän positio muuttuu entistä enemmän ei-rutiininomaisten ja tiedollisesti merkityksellisten ammattien suuntaan.

Kehitys on nähtävissä varsin voimakkaasti jo nyt, mutta perinteiset ja hitaasti muuttuvat organisaatiot ajavat vielä väärään suuntaan. Vielä kuvitellaan että myös myyjän rooli olisi jotenkin korvattavissa teknologisilla ratkaisuilla, päinvastoin. Myynnin ja myyntityötä tekevien rooli vain korostuu tilanteessa, jossa perinteiset työpaikat katoavat ja kauppaa tehdään jatkossa useampien kanavien kautta kuin aikaisemmin.

”Evoluutiossa myyjien tehtävien määrä ei suinkaan vähene, vaan myyjiä tarvitaan jatkossa entistä enemmän ja useammassa eri roolissa”

Olemme alkaneet puhua kaupan evoluutiosta sen murroksen sijaan. Tässä evoluutiossa myyjien tehtävien määrä ei suinkaan vähene, vaan myyjiä tarvitaan jatkossa entistä enemmän ja useammassa roolissa. Voittajaksi selviää se organisaatio, joka asemoituu kaikkien vaihtoehtoisten jakelukanavien hallitsijaksi ja ymmärtää myyntityön merkityksellisyyden insinöörien ja tutkijoiden työn rinnalla.

Onnea kaikki myyjät, työtehtävänne lisääntyvät tulevaisuudessa ja kuulutte lääkäreiden ja insinöörien tapaan arvostettuun Myyjien Ammattikuntaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s