Kauppa ja Kolumbus

on
Kristoffer Kolumbus
Kristoffer Kolumbus

Ristiretkeilijöitä on yleensä harvassa. Yksi tai korkeintaan muutama uskaltaa lähteä ”Amerikkaan” ja loput jäävät rannan tuntumaan odottelemaan mitä ristiretkeilijä löytää. Kun ristiretkeilijä kertoo sitten tarinaansa ei kestä kauaa kun reittilennot kohteeseen alkavat.

Uudistamisprojektin onnistumisessa on monesti kysymys samasta asiasta. Löydät läheltäsi usein vähintään yhden ristiretkeilijä –tyypin, jolle muutoksen ymmärtäminen ja tavoite on heti selvää. Tärkeintä kuitenkin on, että hänelle uuteen hyppääminen on täysin luontevaa eikä se pelota lainkaan. Sehän on tutkitusti selvää ettei suurin osa ihmisistä ole muuttuvassa tilanteessa omimmillaan. ”Rannan tuntumaan” jäävät ja reittilennolla perään lähtevät ihmiset eivät missään nimessä ole huonompia tai parempia kuin ne jotka jo lähtivät. Heidän parhaat ominaisuutensa tulevat esille juuri silloin, kuin ristiretkeilijä on jo matkalla seuraavaan tuntemattomaansa.

Kaikki ovat yhtä tärkeitä, roolit vain ovat erilaiset. 

Samaan aikaan kun johtaja kaipaa ristiretkeilijöitä etsimään muutoksen edellyttämiä ratkaisuita, hän tarvitsee hitaammin mukaan lähteviä rakentamaan muutoksen jälkeistä maailmaa. Kaupan evoluutiossa tuntuu olevan sama tilanne. Kaupan alan toimijat Suomessa ovat olleet liian pitkään rannan tuntumassa odottelemassa, mitä verkkokaupan ristiretkeläiset löytävät. He löysivät verkkokaupan ja rakentavat nyt itselleen logistisesti tärkeitä ja järkeviä kivijalkoja. Erona aiempaan on se että he ovat tehneet ristiretkensä ja heidän kivijalkansa rakentuvat sen kokemuksen perusteella.

Nykyiset suuret kaupan yksiköt ovat rakentuneet täysin päinvastaisesta näkökulmasta. Ne ovat varastoja ja logistiikkaketjun häntäpään osia, joissa asiakkaalle ei ole tarkoituskaan tuottaa lisäarvoa. Asiakas tuottaa lisäarvon itselleen itse, hakemalla tavaran hyllystä ja kävelemällä kassalle. Kaupan ala pelastuu helposti jos myyntiin satsataan ja asiakkaalle aletaan tuottaa muuta arvoa kuin varastointia ja logistiikkaa. Ei kaupassa ole menossa mitään murrosta, siellä on meneillään kiihtyvä evoluutio.

Paljon vanhaa, paljon uutta ja hieman lainattua. 

Reseptini mukaan kaupan on otettava asiakas takaisin keskiöön logistiikan sijaan – tämä on vanhaa. On rakennettava toimivat myyntikanavat niin verkkoon kuin kivijalkaan – tämä on uutta. On uskallettava sopivasti lainata ja kuunnella muiden ideoita – tämä on lainattua.

Näihin temppuihin ei tarvita pelkästään ristiretkeilijöitä. Tarvitaan niitä jotka muistavat mistä kauppa ja kaupan alan isot toimijat Suomessa ovat saaneet alkunsa ja niitä jotka uskaltavat rohkeasti valita jotain uutta eikä vain vanhan alasajoa, sekä muutamia sellaisia jotka osaavat lukea trendejä etukäteen.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s