Vastuutonta julkisten palveluiden väärinkäyttöä

(kuva yle.fi)
(kuva yle.fi)

Lehtitietojen mukaan Espoossa pidettiin turhaan auki päiväkoteja 600 lapselle joulun aikaan. Kahdeksan päiväkotia, 100 työntekijää, ruokapalvelu ja muu ylläpito maksoi 140 000 € – turhaan. Ongelma syntyi siitä, että päivähoitoon oli vanhempien toimesta ilmoitettu 1648 lasta ja vain noin 1000 lasta tuli hoitoon.

Eri lehtien palstoilla on kommentoitu aktiivisesti uutista ja pahimmillaan kommentit kuuluvat ”minähän olen maksanut päivähoidon, joten ei kaupunki siinä mitään häviä”. Miten ymmärtäisimme sen, että maksamamme 2-300 euron maksu hoitopaikasta kattaa vain murto-osan hoitopaikasta aiheutuneista kustannuksista. Arvioni mukaan n. 15-20 %. Loput kustannuksista maksetaan veroina kerätyillä varoilla.

Kun haaskaamme verovaroja joudumme perimään niitä jatkuvasti lisää ja kun joudumme perimään niitä lisää, yhteiskuntamme toiminta on tehotonta. Tällaisella toiminnalla emme yksinkertaisesti pärjää kilpailluilla markkinoilla ja kierre huonompaan on valmis.

”Päivähoitolaki ei velvoita vanhempia ilmoittamaan hoidon tarpeen muutoksista. Subjektiivinen päivähoito-oikeus sen sijaan takaa hoitopaikan jokaiselle sitä tarvitsevalle alle kouluikäiselle lapselle”. (Länsiväylä)

Tällainen kansalaisten vastuuton toiminta kuormittaa julkisia palveluita ja aiheuttaa entistä tukalamman tilanteen kuntien ja valtion taloudessa. Toki se kertoo myös siitä että lainsäädännöllä kaikille subjektiivisesti taattu päivähoitopaikka on ajatuksena täysin ylimitoitettu ja aikansa elänyt.

Ensimmäinen tärkeä muutos on se että subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta luovutaan. Sen jälkeen on mietittävä miten toimintoja voidaan kehittää niin ettei tällainen haaskaus ole mahdollista. Miten julkisten palveluiden tuottamisesta saadaan ketterämpiä ja nopealiikkeisempiä.

Kaikki lähtee kuitenkin yksittäisten kansalaisten vastuuntunnosta yhteiskuntaamme kohtaan. Luovutaan ensin niistä palveluista joita emme tosiasiallisesti tarvitse ja sen jälkeen luovutaan vielä hieman enemmästä.

Luopumisessa meitä mukavuudenhaluisia typeryksiä onneksi auttaa pakko.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s