Halun ja tarpeen erottaminen, Suomen kriittisin menestystekijä

on

20081210lippuRakenneuudistuksissa ei päästä eteenpäin ja syy on varsin yksinkertainen. Niitä vastustavat eivät osaa erotella halua ja tarvetta.

Haluaisinko että Vihdissä olisi poliisilaitos? Haluaisin. Tarvitsenko Vihdissä poliisilaitosta? En. Käyn poliisilaitoksella kerran viidessä vuodessa uusimassa passini, joten sen sijainti Lohjalla tai Espoossa ei ole mikään ongelma. Se mitä tarvitsen, on riittävä määrä poliiseja suorittamassa tehtäviään Vihdissä. Haluaisimmeko että Vihdissä olisi työvoimatoimisto? Kyllä haluaisimme? Tarvitsemmeko työvoimatoimistoa Vihdissä? Emme tarvitse. Työvoimatoimistojen asiakkaat tarvitsevat työpaikkoja, ei sitä että toimistoon on lyhyt matka.

”Tyytyväisin asiakas saa tarvitsemansa, eikä se välttämättä ole lainkaan sama asia mitä alkujaan halusi”

Tällaista keskustelua voisi käydä mistä tahansa rakenneuudistusesityksestä ja vastaus on aina sama. Haluaisinko verotoimiston omalle kylälle? Kyllä. Tarvitsenko sitä? En. Se mitä tarvitsen, on oikein ja oikeudenmukaisesti suoritettu verotus. Haluaisinko että Helsingin yliopistollinen keskussairaala sijaitsisi Nummelassa? Haluaisin. Tarvitsenko sitä? En. Se mitä tarvitsen on laadukas ja oikea-aikainen hoito silloin kun jotain sattuu.

Tyytyväisin asiakas saa tarvitsemansa, eikä se välttämättä ole lainkaan sama asia mitä alkujaan halusi. Tällä menolla ajaudumme yhä pahempiin ongelmiin ja siksi suosittelen päättäjille halujen ja tarpeiden välisen eron tunnistamista ja opettelua. Sen jälkeen aloitetaan kaikkien rakenteellisten uudistusten välitön toteuttaminen.

Kun kaikki osaavat erotella halun ja tarpeen välisen eron, päätösten tekeminen on yksinkertaista ja yksituumaista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s