Ihmisten aikaansaamat ongelmat ovat pääosin korjattavissa

Olen saanut viettää muutaman päivän lomaa perheeni kanssa. Ajatukseni ovat harhailleet. Välillä työasioissa välillä politiikassa. Onneksi ajoittain irtaudun myös arjesta ja vain nautin läheisteni läsnäolosta ja rauhasta.

”Minulle helposti innostuvalle ihmiselle muutos on pysyvä olotila

 

Olen miettinyt muutoksen ajureita ja jarruja. Minulle helposti innostuvalle ihmiselle muutos on pysyvä olotila. Välillä joudun punnertamaan että jaksan perustella muutoksen tarpeita niille joille muutos aiheuttaa epävarmuutta. Läheskään aina en onnistu siinä. Tekemällä jotain toisin, on mahdollista saada aikaiseksi jotain uutta. Joskus asioita kannattaa myös muuttaa pelkästään nähdäkseen asioita oman laatikkonsa ulkopuolella.

Joku on todennut että ”hyvä päätös on sellainen jota voidaan tarvittaessa muuttaa”. Hän ei tarkoittanut sanomallaan kuitenkaan alituista takinkääntöä, vaan sitä että asioita on kokeiltava ja ratkaisuita on haettava. Mikäli jokin päätös osoittautuu huonoksi tai toimimattomaksi, sitä on uskallettava muuttaa. Pahinta on että virheellistä tai toimimatonta päätöstä yritetään muuttaa muilta salaa. Parasta on että uskaltaa nostaa käden pystyyn ja todeta että tein virheellisen päätöksen joka ei toiminut, joudumme muuttamaan sitä.

En ole koskaan saanut huonoa palautetta siitä että olen kertonut tehneeni virheen ja sitä joudutaan korjaamaan, sen sijaan yrittäessäni korjata virhettä kaikessa hiljaisuudessa, olen kohdannut mitä epämiellyttävämpää kritiikkiä ja aina aiheesta. Näissä tapauksissa olen pääosin myös epäonnistunut.

Rehellinen ja avoin toimintamalli ei välttämättä ole helpoin tapa toimia, mutta varmasti ainut jolla saa aikaiseksi asioita.

Niille jotka kokevat vaikkapa yhteiskunnallisten asioiden muuttamisesta epävarmuutta ja argumentoivat niitä vastaan toteamalla mitä ongelmia muutoksesta mahdollisesti aiheutuisi, haluan todeta että ne kaikki ovat ihmisten aikaansaamia ja siksi muutettavissa. Muutos on ulotettava niin syvälle tai pitkälle kuin on tarpeen, jotta kaikki tehdyt virheelliset asiat oikenevat. Valitettavasti voimme joutua muuttamaan paljonkin asioita, koska monesti aiemmin tehtyjä virheitä on paikattu tekemällä uusia virheellisiä ratkaisuita.

Björn Wahlroos totesi Tuomas Enbusken haastattelussa ettei hyvinvointiyhteiskunnan perustajat koskaan kuvitelleet että veroasteen voisi nostaa näin korkealle. Olemme tehneet vuosikymmenien aikana jatkuvasti päätöksiä jotka ovat kasvattaneet yhteiskunnan vastuuta ja kaventaneet yksilön omaa vastuuta asioistaan. Näitä kerroksittain syntyneitä epäkohtia olemme nyt pakotettuja korjaamaan eikä se tunnu kivalta, mutta mahdollistaa uuden toimivamman kokonaisuuden tulevaisuudessa.

Yllä mainittu pätee politiikassa, työssä ja kotona. Samma på Svenska.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s