Miksi myyntimies tekisi töitä hankalan asiakkaan kanssa?

IMG_4135Olen aiemminkin kirjoittanut blogeissani suvaitsevaisuudesta ja siihen liittyy myös tämä kirjoitus. Myynti on työnä mitä parasta siedätyshoitoa. Tapaat toinen toistaan mahtavampia ihmisiä. Tapaat myös ison joukon ei niin mahtavia ihmisiä – hankalia asiakkaita.

”Miten kukaan voisi olla siinä asemassa että voi päättää suvaita jotain tai joitakin?

Suomessa on jo muutaman vuoden meuhkattu suvaitsevaisuudesta, joka on minusta lähtökohtaisesti kummallinen keskustelu. Miten kukaan kuvittelee olevansa siinä asemassa että voi päättää suvaita, tai olla suvaitsematta jotain tai joitakin? Sanonta ”Olen suvaitsevainen” sisältää mielestäni automaattisesti latauksen sanojan ylemmyydentunteesta. Esimieheni totesikin Twitterissä taannoin että ”Itse toivon, etten milloinkaan ala suvaitsevaiseksi. Se tuo niin paljon umpimielisyyttä tullessaan”.

Miksi myyntimiehen pitäisi tehdä töitä hankalan asiakkaan kanssa?

” En voi tehdä kanssasi kauppaa koska olet hankala ja näen kaupan toteuttamisessa vain riskejä, joiden hinnoittelua et suostu maksamaan

Myynnissä on kysymys kuuntelemisesta, kysymisestä ja taas kuuntelemisesta. Asiakas arvostaa suoruutta ja rehellisyyttä. Asiakkaalle kerrottu totuus: ”Vaikutat mielestäni hankalalta” on aivan yhtä relevantti vaihtoehto kuin se että puree hammasta ja yrittää loputtomasti sietää hankalaa asiakasta, saamatta siitä riittävää korvausta.

Olen joskus todennut asiakkaalle etten voi tehdä kanssasi kauppaa koska olet hankala ja näen kaupan toteuttamisessa vain riskejä, joiden hinnoittelua et suostu maksamaan. Monessa tapauksessa asiakas on ollut valmis maksamaan korotetun hinnan ja asiakassuhteesta on lopulta tullut parhaimpia koskaan. Niidenkin asiakkaiden kanssa joiden kanssa kauppaa ei syntynyt, on syntynyt arvostava suhde. Molemmat osapuolet tietävät ettei meidän kannata ainakaan kauppaa tehdä keskenämme, mutta golfkentällä olemme toisillemme mitä mainiointa seuraa. Hankalia molemmat. Kysymys on erilaisista ihmisistä joiden on löydettävä keskinäinen tapa toimia tai olla löytämättä.

Myyntityö on kaikille suvaitsevaiseksi alkamista harkitseville hyvä työ. Siinä oppii ettei ole siinä asemassa, jonka perusteella voisi päättää suvaita tai olla suvaitsematta jotakin tai joitakin. Toleranssi mukavan ja hankalan välillä kasvaa päivä päivältä, eikä se ole meille kenellekään pahitteeksi. Myyjän on osattava sopeutua tilanteeseen ja sen oppiminen ei ole suvaitsevaisuutta, se on normaalia kanssakäymistä ilman umpimielisyyttä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s