Yhteiskunnallinen osallistuminen tapahtuu verkossa

IMG_4795Valitsimme Kokoomukselle kolmen hyvän ehdokkaan joukosta uuden puheenjohtajan ja saimmekin erinomaisen sellaisen. Stubb piti sunnuntaina täyteen ahdetulla Sibeliustalolla linjapuheen, joka sisälsi paljon uutta suomalaiseen politiikkaan. Positiivisuutta, avoimuutta, selkeyttä ja paljon muita merkittäviä uusia ajatuksia. Olisi monta aihetta joista voisin kirjoittaa, mutta tällä kertaa tartun digitaalisten kanavien suomaan mahdollisuuteen, josta Stubb lausui seuraavasti:

”Tässä uskon vahvasti siihen, että Kokoomuksen on tartuttava digitaalisen maailman mahdollisuuksiin. Yhteiskunnallinen osallistuminen siirtyy kovaa vauhtia verkkoon. Kokoomuksen on mentävä mukana”

Olen täysin vakuuttunut hänen olevan oikeassa ja samasta asiasta olen puhunut omassa mittakaavassani Vihdissä. Olen saanut paljon palautetta aktiivisuudestani sosiaalisessa mediassa. Toimin pääasiassa Twitterissä, Facebookissa, Instagramissa, Pinterestissa, Linkedinissa, Google+:ssa ja kirjoitan omaa blogia. Palaute aktiivisuudesta on pääsääntöisesti positiivista, mutta jonkin verran saan myös negatiivista palautetta.

Avoimuudestani ja siitä että jaan lähes kaiken saatavilla olevan, yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyvän tiedon, saan positiivista palautetta pääasiassa niiltä, jotka eivät osallistuisi tai pystyisi osallistua keskusteluihin perinteisillä tavoilla. Negatiivinen palaute tulee yleensä perinteisiltä ”pönöttäjiltä”.

”Eniten ihmettelen sitä että asiasta ylipäätään tarvitsee erikseen mainita

Minut esitellään usein kertomalla mitä työtä teen, missä luottamustehtävissä toimin ja lopuksi muistutetaan minun olevan ”aktiivinen somessa”. Eniten ihmettelen sitä että sitä ylipäätään tarvitsee enää erikseen mainita. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on siirtynyt tai on kovaa vauhtia siirtymässä verkkoon. Moni haksahtaa digitaalisissa kanavissa siinä, että kuvittelevat sen olevan yhdensuuntainen ja ettei keskusteluun tarvitse osallistua. Ei uskalleta heittäytyä ja altistaa itseään keskustelulle.

Moni toteaa myös ettei ole aikaa tehdä kaikkea sitä mitä se vaatii. Minä hoidan lähestulkoon kaikki sosiaalisen median tapahtumat, keskustelut ja päivitykseni mobiilisti kävellessäni vaikkapa palaverista toiseen tai siirtyessäni asiakkaan luokse. Suurin osa kirjoittamistani twiiteistä kirjoitan aamuisin, tai odottaessani asiakastani. Hississä, kulkiessani rappusissa, täytän työpäivieni ”tyhjät” kolot sosiaalisella medialla.

Sosiaalisen median keskusteluita sanotaan usein vain väittelyksi tai turhaksi debaatiksi, sitä ne monesti ovatkin, mutta olen silti päinvastaista mieltä. Mikä muu yhtä avoin ja helppo osallistumisen kanava voisi kansalaisella olla? Missä muussa foorumissa voit keskustella asioista niiden kanssa, jotka eivät perinteisillä tavoilla muuten osallistuisi keskusteluun.

”Yksittäisen blogini jakelu on helposti suurempi kuin molempien paikallislehtiemme jakelu yhteensä

Tavoitan napin painalluksella sekunnin murto-osassa tuhannet ihmiset jotka kuuluvat verkostooni. Heidän verkostoissaan olevat tuhannet ja taas tuhannet ihmiset viestini tavoittaa keskusteluiden, väittelyiden ja jakamisten seurauksesta. Yksittäisen blogini jakelu on helposti suurempi kuin molempien paikallislehtiemme jakelu yhteensä.

Silti liian moni poliittisista päättäjistä on sitä mieltä että se on turhaa. Silti liian moni poliittinen päättäjä ei uskalla altistua sille keskustelulle. Silti liian moni poliittinen päättäjä luulee että verkko on yhdensuuntainen kanava.

Onnea @alexstubb valintasi johdosta, onnea Kokoomus ja suomalainen poliittinen kenttä. Nyt tulee uudenlainen tapa tehdä politiikkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s