”Otin poskee” – Hyvää juhannusta

20140620_015710Matkasimme perheemme kanssa juhannuksen viettoon Kankaanpäähän anoppini kotitilalla sijaitsevalle kesäpaikalle. Normaalit mökkipuuhastelut oli osin jo suoritettu anoppiväen oltua jo viikkoja mökillä. Kevyttä laskeutumista juhannuksenviettoon, myyntiraportti vielä kenttään klo 20:15, illallisen jälkeen MM-futista alkaen klo. 22 ja sen jälkeen sänkyyn ”ottamaan poskee”.

”Heräsin suu täynnä poskea

Heräsin siihen että suuni oli täynnä poskea ja ymmärsin heti että kolmen viikon takainen allerginen kohtaus on uusiutunut. Se tarkoitti sitä että naama turpoaa ja alkaa ahdistaa. Sain edellisellä kerralla reseptillä adrenaliinipiikin, ohjeistuksen sen käyttämiseen ja kehotuksen soittaa heti ambulanssi, jotta hoitoon pääsy varmistuu. Tein työtä käskettyä. Piikki reiteen samalla kun vaimo tilasi ambulanssin ja tästä alkaa oodi suomalaiselle sairaanhoidolle.

”Meidät viedään, hoidetaan ja tuodaan

Ambulanssipalvelun käyttö oli minulle ensimmäinen aikuisiällä. En myöskään muista koskaan tarvinneeni keskussairaalan palveluita. Ikävästä tilanteestani huolimatta tulossa oli huikea asiakaspalvelukokemus, joka innoitti tähän kirjoitukseen. Meidät viedään, hoidetaan ja tuodaan. Kohtauksen saatuani olin jonkinlaisessa paniikissa lähinnä siitä ehdinkö saada hoitoa, ennen kuin hapen saanti todella loppuu. Ambulanssi saapui ja sillä sekunnilla kaikki oli kuin tanssia. Erittäin asiantunteva, ystävällinen ja ihmisläheinen kohtaaminen alkoi. En valitettavasti tiedä tämän kohtaamisen sankareiden nimiä, mutta terveiseni menevät perille. Kohtaukseni paheni koko matkan sairaalaan, mutta asiantunteva hoito piti tilanteen siedettävänä ja olin varsin hyvillä fiiliksillä matkan ajan.

”Sairaalassa vastassa oli jälleen huikea kohtaaminen

20140620_021331Sairaalaan saavuttiin normaaliin tapaan, ukko paareilta sänkyyn samalla kun ambulanssin henkilöstö kertoi vastaanottajille yksityiskohdat kuluneelta puolen tunnin matkalta. Alkoi varsinainen, hoitohenkilöstölle varmaankin varsin rutiininomainen suorittaminen. Sensoreita ympäri kehoa, piikkejä sinne tänne, kokonaisuuden tarkastamista ja asiakkaan tilanteen kartoittamista. Kaiken tuon rutiinityön taustalta minulle merkityksellisintä oli taas kerran asiakaskohtaaminen. Kaikki, siis kaikki tuossa tiimissä työtään tekevät olivat asiakaspalvelun ammattilaisia. He rakastivat työtään. Kiitos teille kaikille.

Ensimmäisestä kohtaamisesta ambulanssihenkilöstön kanssa mökin pihassa, viimeiseen kohtaamiseen apteekissa, suomalainen sairaanhoito tarjosi täydellisen ja järjestelmällisen palvelun lisäksi uskomattoman asiakaspalveluhenkisten ammattilaisten apua.

Kiitos kaikille osallistujille: Kankaanpään Seudun Sairaankuljetus Oy, Satakunnan Keskussairaala, Porin Yliopistollinen Apteekki ja kaikki suomalaiset veronmaksajat.

Minä en ymmärrä miksi niin helposti Suomessa valitetaan siitä palvelusta, jota sairaanhoitoa tuottavien ihmisten toimesta saamme. Se on kertakaikkiaan erinomaista.

17 Comments Lisää omasi

 1. sami finnilä sanoo:

  Itselläni myös lähes pelkkää + julkisesta th:sta, toki yksilösuorituksia löytyy toisellekin puolelle kun muutama tuttava on joutunut kärsimään ammattitaidon puutteen vuoksi, jotkut vakavastikin.

  Mutta, miksi julkista th-puolta niin lujaa puretaan/yritetään purkaa, ja halutaan yksityistää palvelu joka tutkitusti tuottaa samaan hintaan tai edullisemmin monipuolisempaa palvelua kuin yksityisen sektorin kautta koskaan pystytään tuottamaan?

  Sinullakin oli tuossa pelastuksena paikkakunta, mitä arvioit jos olisit mökkeillyt vaikkapa kieringintien varrella (ei tarvitse lähteä niin kauas, kunhan tuli mieleen), olisiko apu ehtinyt paikalle riittävän nopeasti säilyttämään aivotoiminnan riittävänä kiittävän kirjoittamisen tuottamiseen vai olisiko ollut kohtalona viivästyneen hoidon seurauksena monien kokema loppuikäinen letkuruokinta?

  Tarina ei sitä kerro.

  Jos tunnet vieläkin että yksityistäminen on hoitoalalla hyvä asia, miksi soitit 112 etkä
  118-> lääkäritalo?

  Yksityinen sairaala saa toki olla tarjolla kaikille ketkä haluavat jotain spesiaalia, mitä kukin laitos katsoo liiketoiminnallisesti järkeväksi tuottaa.
  Mutta sen tulee toimia ilman yhteiskunnan tukea, puhtaasti markkinoiden ehdoilla.

  Onneksi oli vielä Satakunnan keskussairaala olemassa.

  1. Essi sanoo:

   Joissain maissahan et saa hoitoa jos ei ole vakuutusta, ”katulääkäriltä” saa jotain apua. Kun mennään yksityiseen terveydenhoitoon niin silloin astuu kuvaan aina se että pitää tehdä myös voittoa. Edelleen se että kun joku yksityinen sitten valtaa markkinoita niin helpolla ei löydy toista joka kykenee sen yhden kanssa kilpailemaan. Siinä käy äkkiä niin että yksi taho määrää hinnan sitten.

 2. äitee sanoo:

  Olen samaa mieltä ja saanut samanlaisen kohtelun,kun olen tarvinnut apua. Veroja ei makseta turhaan. Pois turha tyytymättömyys. äitee

  1. Essi sanoo:

   Jossain kohtaa kyllä pitäisi yhteiskuntaa muuttaa niin että kaikkea ei pyöritetä verovaroin. Se on hiton kallista maksattaa kaikki hyysääminen muilla. Nämä asiat huomaa siinä kohtaa kun maamme ylivelkaantuu että minne se raha menee. Yksityinen tekee aina bisnestä mutta kun firmat on suuria/tai julkinen palvelu on suuri niin kyllä molemmissa törsätään ihan ilman huolta huomisesta, suuret herrat katsoo että minne haluaa laittaa rahaa (tahto) hyväveli systeemit ja kaverien firmat jne.

 3. Jari Ranta sanoo:

  Kiitokset kiitoksista! Yritin yöllä tiedustella vointiasi keskussairaalan henkilöstöltä, mutta vuoro oli jo vaihtunut. T: Jari Ranta Sairaanhoitaja/ Kankaanpään seudun sairaankuljetus

  1. kimlehtola sanoo:

   Terve

   Kiitos tosiaan itsellesi ja kollegallesi, yritin kiteyttää asiakaspalvelukokemukseni kirjoituksessa, sekä teidän että sairaalan toimesta. Tekemisestänne välittyi rakkaus ammattianne ja asiakkaitanne kohtaan!

   Kiitos siitä!

 4. mikaelt sanoo:

  Hiukan jäävi olen vastaamaan, kun olen julkisen TH:n työntekijä, mutta saan kuulla valituksia usein, vaikka ne eivät minun työhöni suoraan kohdistuisi. Useimmiten valituksen aiheena on juuri päivystyksellinen sairaanhoito. Kyseiset huonot kokemukset liittyvät siihen että viikonloppuna on hakeuduttu päivistykseen mm. flunssan takia, ettei tarvitse mennä töihin ma aamuna! Tai muu tilanne mikä ei edes tarvitsisi päivystyksellistä sairaanhoitoa, joko perusterveydenhuollon tai erikoissairaanhoidon puolella. Töistä saa (yleensä) olla 3pv pois omalla ilmoituksella ja sen todistuksen voi hakea sieltä työterveydestä myös maanantai aamuna. Viikonloppu/ yöaikaan tuollaisen 100 000 asukkaan perusterveydenhuollon päivystyksestä vastaa 1-2 lääkäriä, jotenka ei kannata ihmetellä miksi nuhan takia joutuu odottelemaan siellä aulassa!

  Hyvää Juhannusta kuitenkin! Vielä muutaman tunnin jatkan työntekoa, nyt, oikeasti, kahvitauolla 😉

 5. Pohdiskelua... sanoo:

  Avun saaminen alkaa jo siitä soitosta hätänumeroon – 112. Ensimmäisen kiitettävän tahon tulisi olla siis tämä, mutta usein se unohtuu. Ehkä ei tiedetä, että hätäkeskus on aivan oma organisaationsa, ehkä luullaan, että hätänumeroon vastataan ambulanssissa? No, joka tapauksessa, kiitos kuulukoon kaikille ja onnellisia loppuja on mukava lukea… 🙂

 6. Ari Lotvonen sanoo:

  Paha kello kauas kuuluu.

  Hyvää ei muista kukaan, siihen on totuttu.

  Kyllä sen kaikki tietää, että terveyskeskukset ja sairaanhoito ja vanhusten hoito Suomessa on hyvä.

  Mutta niinkuin äiti jo mulle kun olin pikkupoika -60 luvulla sanoi: ”Paha kello kauas kuuluu”.

 7. Markus Juva sanoo:

  Hyvä kirjoitus, tärkeästä ja oleellisesta asiasta. Ei tosin pysty jakamaan, ei edes tykkäämään facebookissa otsikon takia. Sääli.

 8. Janne sanoo:

  Koitapa saada ns. kiireetön aika julkiselle esim. ihosyöpä epäily. Tarjoavat lääkäriaikaa 6 viikon päähän, lääkäri tutkii, koepalan otto 3 viikon päähän, tulosten analysointi 4 viikkoa. Yhteenä 13 viikkoa odottelua. Miltäs nyt kuulostaa terveydenhoidon taso, laatu ja palvelun taso Suomessa? Yksityisellä homma seuraavana päivänä ja patologista analyysiakin sai nopeutettua. Hyvinvointiyhteiskunta rahalla saa terveyttä ja kuoppaan pääsee köyhä.

 9. Maria sanoo:

  Kokeilkaapa maata Meilahdessa pari kuukautta. Missään en ole nähnyt/kohdannut niin ala-arvoista käytöstä hoitajilta kuin siellä.

 10. Ambu Lanssi sanoo:

  Oikeasti sairaat hoidetaan ja saavat palveluakin asiallisesti. Valitettavasti kovin moni asiakkaista ei ambulanssia tarvitse vaan ovat uusavuttomia ja tottuneet vaatimaan palveluja mitä euvat edes tarvitse. Huudetaan ja haukutaan ja suureen äänen kinuavat kyytiä keskustairaalaan ja ihmettelevät kun lanssi ei vie vaikka ovat tilanneet. Lanssi väku on terveydenhuollon ammattilaisia jotka tekevät arvion ensihoidon tarpeellisuudesta. Kuume. Yskä ripuli ei näitä vaivoja ole jotka kuuluu ambulanssin hoidettavaksi..nämä kuuluisi hoitaa ihan kotikonstein mutta uusavuttomat aikuiset ihmiset ei ymmärrä edes särkylääkettä ottaa jos ei lääkäri määrää. Kuka sietäisi työssään hyytamista ja haukkumista? Ei kukaan..ei myöskään ensihoitaja.. eli sitä saa mitä tilaa..

 11. Mahtava kokemus suomalaisesta sairaanhoidosta on minullakin. Aurooran sairaalan todella osaava henkilökunta pelasti henkeni 5 viikon hoitojakson aikana (ainakin) kahdesti. Iltavuoron amanuenssi tyrehdytti vatsaverenvuotoni muutamassa minuutissa maksimikokoisella adrenaliinipiikillä ja kun leukosyytit hävisivät kehostani – edelleenkin tuntemattomasta syystä – nopea eristys suojeli minut bakteereilta, viruksilta ja sieniltä, jotka huonolla tuurilla olisivat voineet olla fataaleja… Todella upeaa ammattityötä jota voi vain ihailla nyt kun henkikulta on edelleen tallella…

 12. Mävaan sanoo:

  Olen maannut sairaalan käytävällä hoitoa odotellessa muutaman päivän. Olen ollut maan halki ambulanssissa toisen sairaan kanssa. Säästösyistä, tää oli muutama vuosi sitten. Koskaan ikinä ever ei tekis mieli valittaa! Ehkä en kehtaa jaksa. Tai Ehkä tajuan, ettei se mitään auttais. Enkä kokenut että hoito olisi ollut huonoa. Minua ei kohdeltu huonosti. Päinvastoin luotin siihen että minua hoidetaan. Ei käytävällä makaaminen Ole kamalaa koska ei sairaalan huonekaan Ole ihana. Julkisen Th.n lääk myös tunnisti borrelian siinä missä yks. Olisi empinyt ja odotellut ja määrännyt kalliita testejä. Tiedän kyllä, että HUS sair.hoit joukossa on ihme diivoja, narkkareita, sadisteja yms. Toivottavasti vähemmistöä. Kaikista pahin systeemi on työterveyshuolto joka pakottaa sairaan töihin ja pompottaa pientä koska joku ISO organisaatio maksaa. Julkisesta ei traumoja pahemmin jäänyt den sijaan työterveyshuolto lähinnä aiheittanu valkoisen takin syndroomaa

 13. timo laakso sanoo:

  Kehtaatko tämän insidentin jälkeen todellakin ajaa soten yksityistämistä? Firman primääri tehtävä on aina tuottaa voittoa omistajilleen. Meillä ON toimiva sote. Miksi pitäisi keksiä pyörä uudelleen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s