Kunnan johtaminen on yhteistyötä ja luottamusta

Keskusteluissa kuntalaisten ja osittain myös poliitikoiden kanssa syntyy helposti sellainen käsitys, että vaaleilla valittu luottamushenkilö johtaisi kuntaa operatiivisesti. Näin ei ole. Viranhaltijat johtavat kunnan operatiivista toimintaa. Vaaleilla valittu valtuusto on kunnan ylin päättävä elin, joka on delegoinut vastuutaan kunnanhallitukselle ja kunnanhallitus on edelleen delegoinut vastuutaan lautakunnille. Viranhaltijat tuovat asioita päätettäviksi lautakuntiin hallintosäännön mukaisesti.

”Lähtökohta on se että viranhaltijavalmisteluun luotetaan

Lautakuntien ja jopa valtuuston kokouksissa käydään välillä keskustelua asetelmassa luottamushenkilöt vastaan viranhaltijat. Jokin on silloin pielessä. Kyllä lähtökohta on se että viranhaltijoihin luotetaan ja poliittisen päätöksenteon tehtävänä on tehdä ratkaisuja etukäteen valmistelluissa asioissa. Viranhaltijat ja osin poliittiset päättäjätkin tekevät työtään virkavastuulla. Mikäli asioiden valmistelussa tahallisesti harhautetaan luottamushenkilöitä, kyseessä on virkavirhe. Luottamushenkilön virkavirhe syntyy silloin kun päätös tehdään tietoisesti kunnan ja kuntalaisten edun tai lain vastaisesti.

Kunnan hallintosäännössä on määritelty eri lautakuntien esittelijät ja valmistelijat. Esittelijä vastaa valmistelun asianmukaisesta suorittamisesta ja on valmistelun perusteella velvollinen tekemään asiassa toimielimelle päätösehdotuksen. Esittelijä vastaa asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä, hankkimalla asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot ja selvitykset. Toimielimen jäsenellä on oikeus ja mahdollisuus kysyä tarkentavia kysymyksiä ja valmistelijalla tulisi olla riittävästi tietoja niihin vastaamiseksi. Ellei vastauksia saada, asia voidaan jättää uudelleen valmisteluun riittävien tietojen saamiseksi.

”Valmisteluun luottamushenkilöllä ei itse asiassa ole edes oikeutta vaikuttaa tai puuttua

Viranhaltijat siis valmistelevat poliittiseen päätöksentekoon tulevat asiat ja luottamushenkilö luottaa valmistelun oikeellisuuteen ja asian päätöskeskustelussa saamiinsa vastauksiin. Itse valmisteluun luottamushenkilöllä ei itse asiassa ole edes oikeutta vaikuttaa tai puuttua.

Luottamushenkilö voi ja saa kyseenalaistaa asioita, mutta kunnan johtaminen on ensisijaisesti yhteistyötä ja luottamusta.

2 Comments Lisää omasi

  1. Esa Mattila sanoo:

    Eipä näytä kovin luottavaiselta eikä yhteistyöhaluiselta sellainen toiminta, että potkitaan jengiä teidän VIhti Politiikka -ryhmästä, kun vihreät loukkaantuvat jonkun puheista.

    1. kimlehtola sanoo:

      Kuntaa ei johdeta vapaaehtoisesti ylläpidettävällä fb-sivustolla. Sivuston tarkoituksena on lisätä avoimuutta, luottamusta ja keskustelua ajankohtaisista aiheista. Keskusteluista on poistettu sellaisia henkilöitä, joiden tavoitteena ei ole luottamuksen rakentaminen vaan sen murentaminen epäasiallisella kommentoinnilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s