Kuka jarruttaa kuntien tehtävien karsimista?

20140808_205231 2Kuntien valtionosuuksia leikataan ja koko valtionosuusjärjestelmä uusitaan. Muutos sinänsä on oikean suuntainen, mutta kun samaan aikaan kuntien velvollisuudet jopa lisääntyy, on moni kunta kohtuuttoman tukalassa tilanteessa. Kenen intressi on jarruttaa kuntien tehtävien karsimista?

Vihti on reilun 29 000 asukkaan kunta. Vihdistä on nopeat kulkuyhteydet pääkaupunkiseudulle ja lentokentällekin ehtii vajaassa tunnissa. Vihti kasvaa jonkin verran vuosittain, valitettavasti vain pieni osuus kasvusta on muuttovoittoa. Kasvamme syntyvyyden kautta. Vihdin talous on jo useamman vuoden ollut alijäämäinen. Kunnassa on kuluvalle vuodelle laaditun talousarvion mukaisesti säästetty – tosin lähinnä karsimalla sieltä ja täältä. Rohkeutta rakenteiden muuttamiselle ja aidolle tehostamiselle ei löytynyt. Alijäämä tullee olemaan tänä vuonna noin. 5 miljoonaa euroa.

”Ensi vuonna 8,5 miljoonan alijäämäinen tulos”

Peruskunnan menot eivät tänä vuonna kasva, ne saattavat lopulta jopa laskea. Erikoissairaanhoidon kustannukset ylittyvät kuitenkin reilusti. Vihdissä valmistaudutaan ensi vuoden talousarvion valmisteluun tilanteessa, jossa ilman merkittäviä muutoksia tehtäisiin ensi vuonna 8,5 miljoonan alijäämäinen tulos. Toteutuessaan se tarkoittaa sitä, että aiemmilta tilikausilta kertyneet ylijäämäpuskurit on käytetty. Tilanne on luonnollisesti sietämätön.

Ministeriöissä käynnistettiin tehtäväkarsintalistojen teko viime vuonna, siitä ei ole juuri sen jälkeen kuulunut. Virkamiesvalmistelun raporteilla karsittavia tehtäviä löytyi muutama, ne olivat kuitenkin lähinnä pähkinöitä ongelman kokoon suhteutettuna. Kenen intressi on jarruttaa tehtävien karsintaa?

”Hankalien päätösten tekeminen ei ole rohkeutta, vaan vastuullista”

Samaan aikaan SDP ajaa mm. oppivelvollisuusiän nostamista kuin käärmettä pyssyyn. Asiantuntijoiden mukaan oppivelvollisuusiän nostaminen ei auta syrjäytyneitä. Hintalapusta kiistellään. SDP tekisi sen 15 miljoonalla, asiantuntija-laskelmat liikkuvat 30 – 70 miljoonan haarukassa.

Vihdissä on tulossa raskaiden päätösten syksy samaan aikaan kun puolueet valmistautuvat eduskuntavaaleihin. Eniten toivon sitä, että valtakunnanpolitiikka jää nyt taustalle ja Vihdissä uskalletaan tehdä kunnan edun mukaisia päätöksiä. Hankalien päätösten tekeminen ei ole rohkeutta, vaan vastuullista. Niiden tekemättä jättäminen sen sijaan on pelkuruutta.

Vastuullinen poliitikko kertoo jo nyt kuntalaisille, että joudumme karsimaan palveluita, paljon. Vastuullinen poliitikko kertoo kuntalaisille myös, että jatkossa joudumme maksamaan palveluistamme enemmän. Paljon enemmän. Tulevat ajat eivät ole kuntapäättäjille helppoja, ne eivät ole sitä myöskään kuntalaisille. Joudumme kiristämään vyötä ja saattaa tulla tilanne että napa on kiinni selkärangassa, ennen kuin kuntien turhia ja vähemmän tärkeitä tehtäviä uskalletaan valtion toimesta vähentää.

Hyvä kuntalainen, jos kuulet jonkun suusta lauseen ”palveluita ei heikennetä”, epäile häntä. Jos kuulet lauseen ”lomautuksia ei tule”, epäile häntä. Jos kuulet lauseen ”kyläkouluja ei lakkauteta”, epäile häntä. Jos kuulet lauseen ”ei hätää kaikki hoituu”, epäile häntä.

Nähdään Wuosisatamarkkinoilla tulevana lauantaina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s