Vihdin säästöpaketti on pakko hyväksyä

on

20140927_112432Olen pyöritellyt esitettyä säästöpakettia ja sen osia useasta tulokulmasta. Paketti sisältää paljon sellaista, jota ei hevillä haluaisi hyväksyä, mm. palveluverkon supistamista, veronkorotuksia, yt-neuvotteluiden käynnistämisen ja Vihti-lisän poiston. Kunnan taloustilanne on kuitenkin sellainen, että paketti on hyväksyttävä. Lisääkin säästöjä on vielä kaivettava.

”Kouluverkon supistaminen vaikuttaa ensisijaisesti lapsiin ja toissijaisesti kyliin”

Viranhaltijat esittävät palveluverkon supistamista. Palveluverkon supistaminen koskee pääasiassa kouluverkkoa, koska muualta ei palveluverkon näkökulmasta ole merkittävää säästettävää. Kouluverkon supistaminen vaikuttaa ensisijaisesti lapsiin ja toissijaisesti kyliin. Osalle lapsista se tarkoittaa siirtymistä koulukyyditysten pariin, osalle sitä, että jo käytössä olleen koulukyydityksen matka pitenee.

Olen etsinyt tietoa, kysellyt mielipiteitä ja käynyt julkista keskustelua kouluverkon supistamisesta. Käymissäni keskusteluissa on selvinnyt ainakin se, ettei mitään katastrofaalista lasten kannalta tapahdu. Osa lapsista pitävät ajatusta suuremmasta koulusta parempana, osalle se ei ole mieluinen vaihtoehto. Osalla harrastusten parista löytyneet kaverit ovat odottamassa uudessa koulussa.

Palveluverkon selvitystä on ankarasti arvosteltu julkisessa keskustelussa ja toki puutteita olen löytänyt siitä itsekin. Selvitys on kuitenkin varsin kattava ja valmistelua tämän asian suhteen on tehty vakavasti. Keskustelussa unohtuu koko ajan myös uusi opetussuunnitelma, jonka toteuttaminen pienissä yksiköissä on joko kokonaan mahdotonta, tai ainakin entistä kalliimpaa.

On luonnollisesti selvää, että verkon supistamisen edellytyksenä on, että uudet sijoitspaikat ovat turvallisia ja terveellisiä lapsille.

Kyläkoulujen lakkauttaminen on iso isku kylille

On sanottu että kyläkoulu pitää kyliä koossa ja vireänä. Näin varmasti on, mutta vaihtoehtoisiakin tapoja on keksittävä, ellei varat riitä verkon ylläpitämiseen. Koulujärjestelmämme on yksi keskeinen yhteiskuntajärjestelmämme osa, nimenomaan kouluna. Kiinteistönä tai kokoontumispaikkoina se ei sitä ole. Ymmärrän hyvin kylien ja vanhempien huolen aiheesta, mutta totuus on myös, ettei nykyisenkaltaista yhteiskuntaa rakenteineen ja palveluineen voida Suomessa jatkossa ylläpitää.

”Tosiasiat on tunnustettava ja päätöksiä on kyettävä tekemään niistä lähtökodista”

Onko koulujen lakkauttamisessa mitään järkeä? Esimerkiksi Tervalammella on valmisteilla kaava, joka pohjautuu pitkälle koulun ympärille. Lakkauttaminen tuntuu suorastaan hullulta ja tästä näkökulmasta Tervalammen koulu tulisi säilyttää ja kaavaa olisi vauhditettava. Talouden näkökulmasta perusteet päätökselle ovat kuitenkin olemassa, eikä kenelläkään ole nyt varaa poimia rusinoita pullasta. Tosiasiat on tunnustettava ja päätöksiä on kyettävä tekemään niistä lähtökodista.

Avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja talousasioita

Lupasin vaaleissa äänestäjilleni että ajan voimakkaasti avoimuutta ja läpinäkyvyyttä Vihdin päätöksentekoon. Avoimuutta haluan lisätä myös tällä kirjoituksellani, kertomalla kantani asiasta jo hyvissä ajoin.

Avoimuus on Vihdissä ottanut tällä valtuustokaudella loikan eteenpäin. Kuntalaisille järjestetään kuulemistilaisuuksia, valmistelussa olevista päätöksistä tiedotetaan ja materiaalia julkaistaan aiempaa huomattavasti enemmän. Olen myös ollut perustamassa uutta keskustelukanavaa Facebookiin, jossa käydäänkin erittäin avointa keskustelua poliittisesta päätöksenteosta.

Lupasin äänestäjilleni myös ajaa talouden asioita niin, että kuntatalous saadaan paremmalle tolalle. Tämä lupaus uhkaa jäädä toteutumatta. Tällä valtuustokaudella, ilman merkittäviä muutoksia, kunnan aiemmilta vuosilta kertynyt ylijäämä syödään kokonaan ja tase valahtaa miinukselle. Sitä en aio hyväksyä ja siksi päätöksiä on nyt kyettävä tekemään.

Onko tämä se valtuusto, joka syöksee kunnan selvitystilaan?

Valtuustoryhmät pohtivat säästöpakettia keskenään ja neuvottelevat siitä myös toistensa kanssa. Tässä tilanteessa neuvotteluilla on suuri merkitys, paketti on hyväksyttävä sellaisenaan ja neuvotteluita onkin käytävä siitä mitä uutta säästöpaketin ulkopuolelta keksittäisiin. Onko nyt istuva valtuusto se, joka syö kaudellaan kaikki edellisten tilikausien ylijäämät ja antaa kunnan valua selvitystilaan. Toivon ettei ole.

”Veronmaksajan kukkaro ei ole mikään pohjaton kaivo”

Moni valtuutettu kirjoittaa nyt, että veronkorotuksia olisi pitänyt tehdä jo aiemmin. Olen eri mieltä, veronmaksajan kukkaro ei ole mikään pohjaton kaivo, jolla käydään säännöllisesti, kun kulukuri ja järkevä palvelutuotanto ei onnistu. Päinvastoin kuluja ja rakenteita olisi pitänyt leikata jo paljon aiemmin. Elämme Vihdissä ja Suomessa yli varojemme. Se ei sovi minulle, eikä se sovi valtaosalle suomalaisista.

Kirjoitin aiemmin lausahduksen joka sopii tähän yhteyteen:

”Vaikeiden asioiden ratkaiseminen ei ole rohkeutta, vaan vastuullista. Niiden tekemättä jättäminen sen sijaan on pelkuruutta”


5 Comments Lisää omasi

 1. Mika Nilsson (KOK) sanoo:

  Nyt ainakin tiedän ketä en äänestä seuraavissa kunnallisvaaleissa.

 2. Greg Steele sanoo:

  Mr. Kim Lehtola,

  To reference the quote from the bottom of your article about accepting the saving packages in Vihti … ”Vaikeiden asioiden ratkaiseminen ei ole rohkeutta, vaan vastuullista. Niiden tekemättä jättäminen sen sijaan on pelkuruutta” unfortunately for you it is irresponsible to make uninformed decision and complete cowardice to not admit the mistakes and lies made in the building of false reports of school funding and expenditures. I have watched the “discussions and debates” through the social media channels and it is now completely evident that your eyes and ears have been closed during the entire process of discussing the situation of the village schools. Your decision of accepting the Mayor’s proposal based on the “packaged information” that has been delivered with that proposal is both irresponsible and short-sighted – from a political point of view, as well as from a stand point of economic and community growth. For me, your lack of ambition, as a decision maker, to really get the complete picture of the what the schools mean to the villages shows that you really do not understand the “absolute pearls” that the kirkkonkylä and the surrounding villages are – the attraction that these areas possess obviously escapes you, as you are evidently willing to wipe out one of the pillars of these communities, being the schools, based on faulty information. Your politically motivated decision bears impact that you are choosing to be ignorant to.

  I now have to have faith that the other decision makers will be showing the responsibility to their constituents that you are choosing not to show.

  Signed, one very disappointed constituent.

  Greg Steele

  1. kimlehtola sanoo:

   Thank you for your comment Greg,

   As I wrote, I also found some mistakes on the report. These mistakes do not, however, change the
   whole picture. Fortunately, I myself have had the opportunity to explore the issue elsewhere,
   not only in the social network. Although I have received lot of important details from the
   conversations in the social media, they don’t change my view of the matter.

   Our community’s economy is in very poor state, and now we have to make the decisions,
   in addition to a lot of other decisions to try to rescue it. I understand very well the importance of
   schools in the villages, because I myself live in the village of Vihti.

   Unfortunately, not everyone will agree to see a real crisis in our economy and some of them
   believe the salvation will drop from the heaven.

   I would like to point out that even if we accept the savings package itself, the municipality would still defeat another 3,5 million euros. We therefore have to make now the solutions presented in addition to the new savings decisions, while we strive to take care of the growth in incomes.

   It is our responsibility now to ensure that we do not run the municipality in the liquidation and at
   the same time for others to handle.

 3. Usto Osto sanoo:

  ”Avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja talousasioita”. Palveluverkkoselvitys lähikoulujen ”keskittämisestä” on kaikkea muuta. Aloittaisitko noiden arvojen toteuttamisen perehtymällä oikeisiin lukuihin ja oikeisiin asioihin lähikouluasian takana? Lähikoulujen lakkauttamisesta ei tule oikeita säästöjä. Laskennallisetkin säästöt täytyy keksimällä keksiä. Säästöt lähikoulujen lakkauttamisesta ovat vain perusteluita mediaa varten. Tiedät tämän hyvin itsekin.

 4. Usto Osto sanoo:

  Mitäs Kim jos tutustuisit tähän artikkeliin etkä uskoisi propagandaa muka säästöistä? Onko sinulla objektiivista tutkimus- ja seurantatietoa koululakkautussäästöistä?
  http://www.kaks.fi/node/7394

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s