Häviö ja voitto, kuin viisaus ja hulluus

on

DSC_8692Olen aiemmin todennut että ”silloin kun häviö harmittaa enemmän, kuin voitto tuntuu hyvältä, alkaa menestymisen edellytykset olla kasassa”. Häviö ja voitto ovat suhteessa toisiinsa sama kuin viisaus ja hulluus.

Mikäli häviö ei tunnu missään, miksi siis edes yrittäisi voittaa? Häviöstä tai epäonnistumisesta on koettava suurempaa tuskaa kuin voitosta tuntee iloa. Tuska ja vitutus ei kuitenkaan ole sama asia kuin pelko. Tässä kohtaa häviön suhde voittamiseen on sama kuin hulluuden suhde viisauteen. Kun häviön tai epäonnistumisen tuska onkin pelkoa, saattaa käydä niin että tekeminen jää virheiden välttelyn ja epäonnistumisen pelon alle. On siis syytä tarkentaa aiemmin lausumaani: kun häviäminen vituttaa enemmän, kuin voitto tuntuu hyvältä ja vitutus kanavoituu paremmin tekemiseen, alkaa menestymisen edellytykset olla kasassa.

”Kun häviäminen vituttaa enemmän, kuin voitto tuntuu hyvältä ja vitutus kanavoituu paremmin tekemiseen, alkaa menestymisen edellytykset olla kasassa”

Virheiden välttelijöitä ja häviämisen pelko persuuksissa pyöriviä keskellä paitaa seisovia ihmisiä on aivan liikaa. ”Kun ei tee mitään, ei voi myöskään tehdä virheitä”. Kuinka oikeassa onkaan Kokoomuksen entinen puoluesihteeri sanoessaan ”Teot ovat kauneinta puhetta”. Suomen holhoava normiviidakko syntyy juuri tästä häviämisen ja epäonnistumisen pelosta, joka kanavoituu täysin väärin. Ei yritetä tehdä paremmin, vaan haetaan riskittömintä vaihtoehtoa, joka itse asiassa johtaa vain suurempaan tappioon.

Osmo Soinivaara jättää eduskunnan ja kysyy ”jäähyväisblogissaan”, mihin tämä maa on menossa? Näkemykseni mukaan tämä maa on menossa kohti katastrofia, koska virkamiesten pelko häviämisestä kanavoituu turhien normien värkkäilyyn. En ole koskaan kuullut kenenkään keksineen mitään poikkeuksellisen suurta tai menestyneen missään lajissa, jos häviämisen tunne on pelko. Ei ainakaan silloin, kun häviämisen pelko on johtanut ”keskellä paitaa seisomiseen”.

Sen sijaan olen lukenut ja kuullut lukuisia tarinoita menestyjistä ja keksijöistä, joiden häviämisen tunne on vitutus, jonka ovat purkaneet paremmin tekemiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s