Talousratkaisut eivät ole joko tai, vaan sekä että –asioita

on

palapeliSuomi ja sen kunnat ovat taloutensa kanssa suurissa ongelmissa. Kun sanon ”suurissa”, minä todella tarkoitan sitä. Valtavien ongelmien edessä. Talouden korjaamisesta käydään kaikkialla vilkasta keskustelua, minä väitän että keskusteluissa ei vieläkään olla päästy siihen ymmärryksen tasoon, että ratkaisut eivät voi olla joko tai, vaan niiden on oltava sekä että.

Yhteiskuntajärjestelmämme on monimutkainen kokonaisuus, eikä sen virheitä ratkaista yhdellä toimenpiteellä. Ei voida ajatella vain veronkorotuksia, ei vain leikkauksia, ei vain sääntöjen ja normien purkua, ei vain palveluiden ja toimintamallien suoraviivaistamista. On ajateltava samalla niitä kaikkia ja se tekee haasteesta valtavan.

”On lähes epätoivoisen vaikeaa selittää sitä, että kysymyksessä on kokonaisuus jonka ratkaisemiseksi ei ole olemassa yhtä totuutta tai keinoa”

On helppo ottaa kantaa kyläkoulujen puolesta tai taistella veronkorotuksia vastaan. Yksittäisen asian ajaminen on siis helppoa, mutta ei ratkaise valtavaa ongelmaa. Talouden korjaamiseksi vaadittavien kaikkien muutosten ajaminen on vaikeaa, saati niiden toteuttaminen. On lähes epätoivoisen vaikeaa selittää sitä, että kysymyksessä on kokonaisuus jonka ratkaisemiseksi ei ole olemassa yhtä totuutta tai keinoa.

”Kukaan ei voi kiistää sitä tosiasiaa, että elämme yli varojemme ja tarvitsemme velkaa tehdäksemme niin”

Kukaan ei voi kiistää sitä, että elämme yli varojemme ja tarvitsemme velkaa tehdäksemme niin. Tämä tosiasia on seuraus, ei syy. Tilanteesen johtaneiden syiden korjaaminen vaatii kaikilta luopumista. Luopumista palvelutasosta, luopumista joistain subjektiivisista oikeuksista, luopumista jostain itselle tärkeästä asiasta. Syiden korjaaminen vaatii meiltä kaikilta enemmän antamista. Enemmän veroja, enemmän työtä, enemmän yrittäjyyttä, enemmän lisäarvoa tuottavia innovaatioita, enemmän out of the box –ajattelua kaikkeen tekemiseen. Meidän kaikkien on jatkossa pystyttävä parempaan ja tyydyttävä vähempään.

Tämän valtavan ongelman ratkaiseminen ei ole joko tai, vaan sekä että asia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s