Uusi vihtiläinen synonyymi: Vastuullinen talouspolitiikka – Kyläkoulujen vastustaminen

on

Celectus_-51Kuulen paljon kritiikkiä ja erilaisia sutkautuksia siitä, miten kuntapolitiikan päätöksenteko toimii. Erilaisia esimerkkejä esitetään aika ajoin, tässä yksi: ”Muutaman kymmenen tuhannen euron koirapuistosta käydään tuntitolkulla keskustelua, mutta miljoonaluokan investoinnit tai päätökset hyväksytään nuijan kopautuksella”.

Olen osittain samaa mieltä. Edellisessä kunnanhallituksen kokouksessa käsiteltiin kunnanjohtajan esitystä talousarviosta vuodelle 2015. Hallitus äänesti esityksestä monin tavoin ja lopulta merkittävin muutos on se, ettei kiinteistöveroa koroteta. Vaikka kiinteistöveron korotuksesta olenkin samaa mieltä, jäin odottamaan esitystä siitä, mistä puuttumaan jäävä lisätulo tai vastaava säästö saataisiin aikaiseksi. Sellaista ei ole esittää nyt minullakaan.

”Talouden tilanne on ollut selvillä jo vuosikausia. Riittäviä päätöksiä ei ole kyetty ajoissa tekemään ja nyt kun ne on pakko tehdä, osa päättäjistä pakenee todellisuutta edelleen”

Vihdin tilanne on tukala. Investointipaineet ovat hirvittävät, verotus on valmiiksi kireää, työttömyys on kasvanut ja kunta tekee alijäämää vuosi toisensa perään. Tämä tilanne ei kuitenkaan ole ollenkaan uusi. Talouden tilanne on ollut hyvin selvillä jo vuosikausia. Riittäviä päätöksiä ei ole kyetty ajoissa tekemään ja nyt kun ne on pakko tehdä, osa päättäjistä pakenee todellisuutta edelleen. Valtaosa kuntalaisista ovat hyvin kriisitietoisia ja saankin paljon palautetta siitä, miksi asioita ei yksinkertaisesti saada päätettyä. Osa säästöpakettien vastustajista, eivät tunnu ottavan tilannetta vakavasti ja ovat valmiita politikoimaan talouden tasapainottamisella. Läpinäkyvää ja vastuutonta.

”Yhden asian liikkeitä kiinnostaa juuri nyt vain kyläkoulujen seinät, ei se pystytäänkö laadukasta opetusta jatkossa tarjoamaan Vihdissä ylipäätään”

Yhden asian liikkeillä on ainakin yksi yhteinen piirre. Ajaessaan agendaansa silmät kiinni, kiihkon vallassa, unohtuu moni tosiasia. Tällä hetkellä ketään ei tunnu kiinnostavan se, että Vihdissä kiristetään verotusta entisestään yli kahdella miljoonalla eurolla. Ketään ei keskusteluta se, että lapsiperheiltä ollaan viemässä 0,6 miljoonaa euroa Vihti-lisän lakkauttamisella. Harva puhuu siitä että henkilöstösäästöjä on tarkoitus tehdä 1,7 miljoonan edestä. Ei, sillä yhden asian liikkeitä kiinnostaa juuri nyt vain kyläkoulujen seinät, ei se pystytäänkö laadukasta opetusta jatkossa tarjoamaan Vihdissä ylipäätään.

Vihdin kunnalle ja sen taloudelle ei ole tulossa taivaasta mitään lahjaa, johon osa poliitikoista tuntuvat päätöksiänsä perustavan. Yhden asian liikkeet esittivät kunnanhallituksessa jopa vielä isompaa veronkorotusta, kuin se mitä talousarvioesityksessä on esitetty. Joudumme supistamaan palveluverkkoamme, karsimaan kulujamme ja hankkimaan lisätuloja kunnalle joka tapauksessa. Nämä yhden asian liikkeet ovat tainneet unohtaa, että Vihdin kunnassa on lähes 30 000 asukasta. Iso määrä kunnan asukkaista pitää verotustamme jo nyt riittävänä syynä poismuuttoon kunnastamme. Olenpahan lukenut erään kunnanvaltuutetun nimittävän suurempia kouluyksiköitämme jopa ”kanahäkeiksi”. Mitä muuta voi odottaa yhden asian liikkeen edustajalta. Läpinäkyvää ja vastuutonta, sanon minä.

”En ole kyläkoulujen vastustaja, olen talouden tasapainottamisen puolustaja”

Itse en ole kyläkoulujen vastustaja, olen talouden tasapainottamisen puolustaja. Olen kirjoittanut talouden tasapainottamisesta siitä lähtien kun asetuin vaaleissa ehdolle. Olen muistuttanut toistuvasti siitä että päätöksiä täytyy tehdä, emme voi odottaa. Niiden aika on nyt, vaikka se sattuisikin. Päätöksiä on tehtävä nyt, vaikka osa kuntalaisista ovatkin aktiivisesti vaikuttamassa päätöksentekijöihin.

Jälkipolvemme kiittävät suoraselkäisiä poliitikoita, jotka antoivat heille mahdollisuuden saada laadukasta opetusta ja kasvaa sopivassa ympäristössä. He kiittävät myös siitä, ettei heidän kontolleen jätetty velkoja, joista he eivät olisi selvinneet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s