Häikäilemätöntä politikointia kunnan talouden kanssa

Punakynä

Keskusta ja Perussuomalaiset kirjoittavat 6.11. ilmestyneessä lehdessä (Vihdin Uutiset) yhteisen kannanoton kunnan talouden korjaamisesta. Kirjoitus on häikäilemätöntä poliittisten irtopisteiden keräämistä vakavalla asialla. Vihdin kunta on historiansa hankalimmassa taloudellisessa tilanteessa, mutta se ei hirvitä mainittuja puolueita.

Menot kasvavat jatkuvasti verotuloja voimakkaammin

Verotulot Vihdin kunnalle ovat kasvaneet ja kasvavat edelleen. Muutamassa vuodessa verotulot ovat kasvaneet 10 miljoonaa euroa, mutta tappiokierre syvenee silti. Tulevalle vuodelle kunnallisveroa ollaan korottamassa edelleen 0,25 prosenttia ja verotulojen ennustetaan kasvavan 3,9 %. Siitä huolimatta kunnan talous tulee olemaan alijäämäinen miljoonatolkulla.

Ilman rakenteellisia muutoksia menot ovat jatkossakin suuremmat kuin tulot. Sen tietävät hyvin myös Keskusta ja Perussuomalaiset. Päätettävänä oleva talousarvio sisältää sopeutustoimia karkeasti neljän miljoonan edestä, tästä huolimatta talousarvio kaudelle 2015 on tappiollinen vielä reilut 4 miljoonaa euroa.

”Kaikessa kriisitietoisuudessaan Keskusta ja Perussuomalaiset ovat edelleen valmiita politikoimaan kuntalaisten kustannuksella, erittäin vakavassa tilanteessa”

Keskusta on esittänyt talousarviokeskustelun yhteydessä omia vaihtoehtoisia säästökohteitaan, joista osa on aidosti toteuttamiskelpoisia. Niiden vaikutukset ovat kuitenkin pieniä ns. lillukanvarsisäästöjä. Nyt esitetyn säästöpaketin lisäksi niitä kannattaa kuitenkin toteuttaa.

Keskusta ja Perussuomalaiset ovat edustettuina kaikissa lautakunnissa ja kunnanhallituksessa. He ovat täydellisen tietoisia siitä, ettei nykyisellä palvelurakenteella voida jatkaa. Nyt esitetyt sopeutustoimet ovat riittämättömiä, mutta niiden toteuttaminen antaa vuoden lisäaikaa, etsiä uusia keinoja menojen supistamiseksi ja tulojen lisäämiseksi. Kaikessa kriisitietoisuudessaan Keskusta ja Perussuomalaiset ovat edelleen valmiita politikoimaan kuntalaisten kustannuksella, erittäin vakavassa tilanteessa.

Kirjoituksessa Keskusta ja Perussuomalaiset antavat ymmärtää otsikolla ”Puolueissa on eroja”, ettei juuri muuta tarvitse tehdä kuin nostaa veroja.

He toteavat ettei palveluverkon supistamista tarvita, yt-neuvotteluita ei tarvitse käydä, mutta toteavat kuitenkin samaan hengenvetoon, ettei veronkorotukset ja eläköitymisen kautta tapahtuvat henkilöstösäästöt ole riittäviä. Kannanotossaan he toteavat edelleen, ettei muut luottamushenkilöt tai johtavat viranhaltijat olisi ottaneet vakavasti Keskustan tekemiä vaihtoehtoisia esityksiä. Tämä ei pidä paikkaansa. Viranhaltijat ovat tutkineet ehdotetut vaihtoehdot ja toimittaneet niiden vaikuttavuusarviot kaikille valtuutetuille.

Toisin sanoen, kirjoituksen yhteenveto on se, että suurin osa esitetyistä sopeutustoimista korvattaisiin veronkorotuksella, mutta samalla todetaan ettei se kuitenkaan riitä. Kirjoituksessa ei kerrota mitä sitten tulisi tehdä.

Läpinäkyvää ja vastuutonta äänestäjien kalastelua, sitä kuntataloutemme ei kestä. Keskusta ja Perussuomalaiset kirjoittavat kirjoituksessaan: ”Vaikka taloustilanne on vakava, uskomme että vapaaehtoisuuden ja yhdessä etsittävien ratkaisujen tie tuottaa paremmat lopputulokset myös taloudellisesti, kuin raskaiden yt-neuvotteluiden ja irtisanomisten tie”. Uskon, että siihen uskovat kaikki puolueet. Niitä vapaaehtoisia ja yhdessä etsittäviä ratkaisuita onkin alettava etsimään heti tiistaina, kun nyt esitetty sopeutuspaketti on hyväksytty maanantain valtuustossa.

Päättäjien onkin heti maanantaisen kokouksen jälkeen jatkettava työtä talouden korjaamiseksi, ilman läpinäkyvää äänestäjien sumuttamista.

2 Comments Lisää omasi

  1. Niko sanoo:

    Ajattelin jättää alkuun kommentoimatta tänne ja pitää väittelyn tuolla lärvikirjan puolella. Mutta itse olet kannattamassa mallia jossa kevyet ylläpitoinvestoinnit muutetaan miljoonaluokan velkainvestoinneiksi isojen yksiköiden laajentamisen muodossa + päälle vielä käsiin räjähtävät kuljetuskulut. Sanoisin tuon olevan todella vastuutonta toimintaa tässä talouden tilanteessa….

  2. Usto Osto sanoo:

    No, ei näistä tykkää kukaan muukaan… ”Ole ensimmäinen, joka tykkää tästä.” hih.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s