Uusi sukupolvi haluaa 0-sopimuksia

IMG_2312SDP ajaa 0-työsopimusten kieltoa. Niiden kieltäminen olisi täysin päinvastaista, verrattuna siihen mitä työmarkkinoille tuleva sukupolvi nyt haluaa.

Päätös ei myöskään lisäisi joustavuutta työmarkkinoille, jota yhteen ääneen kaikki nyt toivovat. Koko keskustelu lähtee väärästä tulokulmasta ja siinä kaadetaan monta ”lasta pesuvesien mukana”.

”Työllistämme lähes tuhat nuorta pysyvästi, lähes kaikki heistä tekevät työtä 0-sopimuksella ja ovat siihen tyytyväisiä”

Teemme toistuvasti tutkimuksia ja kyselyitä työntekijöillemme. He ovat tyytyväisiä joustavaan työsopimukseen. 97 % työntekijöistämme on sitä mieltä, että palkka kuuluu maksaa työn tuloksista. Vähintään sama määrä heistä ansaitsee jopa 50% enemmän, kuin työehtosopimusten palkkataulukot edellyttävät. Sama määrä heistä tekee keskimäärin 30 tuntista työviikkoa. Työllistämme lähes tuhat nuorta pysyvästi, lähes kaikki heistä tekevät työtä 0-sopimuksella ja ovat siihen tyytyväisiä.

On selvää, että 0-työsopimus saattaa mahdollistaa myös väärinkäytöksiä ja sekin on selvää, että sitä pienessä mittakaavassa saattaa tapahtuakin. Silti valtaosalle 0-sopimuksella työskenteleville järjestely on paras mahdollinen ja he haluavat sitä itse.

Työntekijäkyselyissämme nousee jatkuvasti esille vapaus ja joustavuus. Osa harrastaa aktiivisesti urheilua ja he tarvitsevat harjoitteluaan varten joustavat työajat. Osa tekee töitä hirmuisella asenteella 10 kuukautta ja matkustelevat vapaudesta nauttien pari kuukautta vuodesta. Moni heistä tekee työtä opiskelujen ohessa ja heille tämä malli on erittäin toimiva.

”Työnantaja on riippuvainen työntekijöistään ja se ei nyt tahdo oikein sopia ay-liikkeelle”

Sen sijaan että demarit ja ay-liike nyt miettii 0-sopimusten kieltämistä, työnantajien olisi mietittävä miten voisivat tarjota enemmän tällaisia työpaikkoja niitä haluaville nuorille. Ne ajat ovat olleet jo kauan sitten ohi, jolloin ensimmäisestä työpaikasta jäätiin neljänkymmenen vuoden päästä eläkkeelle. Ne ajat ovat olleet jo kauan sitten ohi, jolloin työntekijä oli riippuvainen työnantajastaan tai työpaikastaan. Nyt työnantaja on riippuvainen työntekijöistään ja se ei nyt tahdo oikein sopia ay-liikkeelle.

Ay-liike haluaa puolustaa vanhoja rakenteitaan ja valta-asemaansa. He tekevät sitä härskisti luomalla kuvaa työntekijöitä riistävistä työnantajista. Ay-liikkeen kannattaisi kysyä asiasta niiltä työntekijöiltä, jotka eivät ole heidän jäseniänsä. Omalta jäsenistöltä kun ei taida objektiivista kuvaa asiasta saada. Työmarkkinoille nyt tulevat nuoret ovat ymmärtäneet vapauden ja vastuun merkityksen. He tietävät mahdollisuutensa ja osaavat hyödyntää tilaisuutensa. Heitä ei kiinnosta ay-liikkeen ajamat ummehtuneet ja takapajuiset näkemykset työsuhteista, jotka sisältäisivät enemmän oikeuksia kuin velvollisuuksia.

Heitä kiinnostaa raikkaat eteenpäin katsovat joustavat mahdollisuudet, joissa he voivat toteuttaa omia unelmiaan työn ohessa. He haluavat yksilöllisyyttä, ei tasapäistämistä.

Antakaa nuoret palaa, olette mahtavia. Kanssanne on ilo tehdä työtä.

4 Comments Lisää omasi

 1. Sami Pusa sanoo:

  Kyllä, 0-tuntisopimukset on erinomainen ratkaisu opiskelijoille yms. elämäntilanteensa takia sellaista kaipaavalle. Eikä niitä tässä muodossa kukaan haluakkaan kieltää.

  Haluaisinpa kuitenkin tietää mitä kyselyyn vastanneet ovat mieltä muutaman vuoden päästä, kun on aika aloittaa säännöllinen elämä ja mahdollisesti perustaa perhe. Kyllähän se sillä hetkellä tuntuu erinomaiselta, kun ei ole huolta huomisesta ja haluaa bailata ja reissata kaksi kuukautta vuodesta ja loput painaa hiki hatussa duunia. Entä sitten kun ei ole varmuutta riittävästä ansiotasosta laskujen maksuun. Ja kun työnantaja voi milloin vain todeta että eipä tarvia tulla.

  25-vuotiaana nuorena voin sano että en ole kuullut kenenkään ikäiseni hehkuttavan 0-tuntisopimuksia, opiskelijoita lukuunottamatta.
  Olen osani saanut tästä hienosta työsopimusmuodosta ja totean vain: epävarmuudessa on vähän hemmetin ikävä elää!

 2. Tuukka Pääkkönen sanoo:

  0-tuntisopimukset eivät tuo oikeastaan mitään uutta suomalaisten työehtosopimuksien jo nyt sisältämään joustavuuteen. Esimerkiksi Teknologiateollisuuden TESn mukaan (s.80/19.7) Paikallisesti voidaan sopia: 1) säännöllisen viikoittaisen ja vuorokautisen työajan enimmäispituudesta 2) yli vuoden pituisesta tasoittumisjaksosta työaikapankkisopimuksessa ! 3) työvuorokauden ja työviikon alkamisesta 4) päivittäisestä lepoajasta 5) työtuntijärjestelmän muuttamisesta 6) yötyön teettämisestä työaikalaista poiketen.

  Tässä on tietysti se pieni ongelma, että sopimus vaatii aina kaksi osapuolta. Nollasopparilla työnantaja voi halutessaan yksipuolisesti päättää näistä asioista kysymättä työntekijöiltään yhtään mitään. Ai olet kiepeänä? No ei sulle sitten tunteja tälle viikolle. Se, että nollatuntisopimukset voivat toimia hyvän ja fiksun johtamiskulttuurin alaisissa yrityksissä ei takaa sitä, että ne toimisivat siellä muualla, missä ainoa tavoiteltava arvo on neljännesvuosittain viivan alle jäävä tulos. Keneltä se, on oikeasti pois jos vastentahtoisten nollatuntisopimusten teettäminen ihmisillä kielletään?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s