Klikkihuoraotsikot muodostavat ison kuvan liian monelle

Suomessa on jo vuosia eletty ”keskellä paitaa”. Tarvittavista ratkaisuista on keskusteltu, mutta läheskään tarvittavia toimia ei ole saatu aikaiseksi. Tämä on valitettava tosiasia, mutta tilanne ei ole lainkaan sellainen kuin iso osa kansalaisista sen uskoo olevan. Lehdistön ”klikkihuoraotsikot” ovat jokapäiväisiä, ja valitettavasti iso osa lukijoista muodostavat kuvan politiikasta, turvallisuudesta, yrittäjistä ja työstä niiden perusteella.

”Liian pieni osa lukijoista noudattaa jonkinlaista lähdekritiikkiä, tai tutustuvat asioihin artikkeleiden ja klikkihuoraotsikoiden takana”

Ellei suurempi osa kansalaisista kiinnostu syvemmin yhteisistä asioistamme, menetämme hyvinvointiyhteiskunnan. Heitän hatusta, että 50 % kansasta muodostaa oman kuvansa asioista lukemalla pelkät otsikot, 30 % sisällyttävät lukemiseensa johdantotekstit ja loput 20 % lukee koko artikkelin. He saattavat tutustua aiheeseen laajemminkin. Tämä ”hatustaveto” perustuu omaan empiiriseen tutkimukseeni. Käyn laajasti keskusteluita Suomen tilanteesta monissa eri yhteyksissä. Liian pieni osa lukijoista noudattaa jonkinlaista lähdekritiikkiä, tai tutustuvat asioihin artikkeleiden ja klikkihuoraotsikoiden takana.

”Yhdistävä tekijä ryhmien välillä on se, että 0-sopimukset ovat riistäjäsopimuksia ja siksi perseestä”

Pari esimerkkiä mainitakseni, nostan esille vaikkapa viimeaikaisen keskustelun 0-sopimuksista. Käymissäni keskusteluissa valtaosalla niiden kieltämistä puoltavilla on täysin väärä kuva koko asiasisällöstä. Pelkkiä otsikoita lukevat luulevat että puhutaan palkankorotuksen tasosta. Ne 30 % jotka lukevat sentään johdantotekstejä, pitävät 0-sopimusta toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vastakohtana. Yhdistävä tekijä ryhmien välillä on se, että 0-sopimukset ovat ”riistäjäsopimuksia” ja siksi perseestä. Ne tulisi kieltää.

Tosiasiahan on aivan toisenlainen. 0-sopimus on joustava molemmin puolin. 0-sopimus voi olla toistaiseksi voimassa oleva. 0-sopimus palvelee erittäin hyvin suurimmassa osassa tapauksia, josta kirjoitankin aiemmassa blogissani. Väärinkäytökset ovat väärinkäytöksiä ja niihin tulee puuttua.

Toiseksi esimerkiksi käy keskustelu yritysten verokohtelusta. On puhuttu paljon ”Vironmallista”. Samat esimerkkiryhmät ovat sitä mieltä, että ajatus on naurettava. ”Ai että pitäisi helpottaa nyt entisestään riistäjäyrittäjien verotusta?”. He ovat sumeilematta sitä mieltä, mutta ovat lukeneet vain klikkihuoraotsikoita tai enintään johdantotekstejä. He eivät ole sisäistäneet mistä puhutaan.

Rautalankamalli asiasta on seuraava: Viron veromallissa suurin ero Suomen malliin on se, että kun yritys tekee voittoa, siitä voitosta ei makseta veroja niin kauan kuin voittovarat pysyvät yrityksen tilillä. Tästä seuraa sellainen etu, että yrityksillä on käytössään enemmän pääomia (lue: omaa rahaa), kehittää toimintaansa ja lisätä työpaikkoja. Kun tätä asiaa selittää tarkemmin, saa usein spontaanin kommentin ”No ei kai Suomessakaan niin tehdä”.

Just.

Ellei isompi osa kansastamme kiinnostu syvemmin yhteisistä asioistamme, menetämme hyvinvointivaltion.

Hyvää alkanutta vuotta 2015.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s