Vihdin talous näyttää juuri nyt paremmalta kuin se todellisuudessa on

kuvaKunnan ennusteita parempi tilinpäätös valmistui jokin aika sitten. Lopullinen alijäämä supistui noin puoleen miljoonaan euroon, kun alijäämäennuste oli kolmen miljoonan euron luokkaa. Keskustelua tilinpäätöksestä ei ole käyty julkisuudessa juuri lainkaan, vaikka siinä on enemmän huonoa kuin hyvää. Toivotaan että tilannekuva on kuitenkin päättäjillä samanlainen.

Tärkeää hyvää, onnekkaita sattumia ja paljon huonoa

Tilinpäätös sisältää tärkeitä hyviä asioita. Peruskunnan kustannusten kasvu on saatu hillittyä 2000-luvun alhaisimmalle tasolle. Henkilöstökulut ovat jopa laskeneet ja kustannusten kasvu on ollut vain 0,4 % luokkaa, kun se alimmillaan on 2000 –luvulla on ollut 2,6%. Tästä kuuluu iso kiitos viranhaltijoille.

Peruskunnan kulujen kasvussa on kuitenkin paljon onnekkaita sattumia. Kaksi lauhaa ja vähälumista talvea ovat madaltaneet tienpidon ja kiinteistöjen energiakustannuksia reilulla miljoonalla eurolla. Tämä on siis onnekas sattuma, jota ei voi mitenkään huomioida päätöksiä tehdessä. Laskennallinen normalisoitu alijäämä on siis n. 500 000 sijasta 1,5 miljoonaa euroa.

HUS palautti kertaluontoisesti kunnalle kuntayhtymän ylijäämiä 780 000 euroa, joka sekään ei ole huomioitavissa tulevissa päätöksissä. Tällä kertaa kuntayhtymälle oli kertynyt ylijäämää, jota palautettiin kunnille. Kulut siis alittuivat, mutta ensi vuonna muutama hankala erikoissairaanhoidon toimenpide voi kääntää laskun saman verran suuremmaksi. Näin ollen normalisoitu alijäämä on tämän jälkeen 2,3 miljoonan luokkaa.

Normalisoitu tilinpäätös ja lähivuosien ennusteet huomioiden alijämä on yli 5 miljoonaa euroa.

Kun huomioidaan kertaluontoiset erät ja ennusteet lähivuoden talouden kehityksestä, päätöksenteon pohjana on pidettävä yli 5 miljoonan euron kiinni kurottavaa alijäämää. Tämä ei saa unohtua poliittisesta päätöksenteosta. Olemme hyvällä alulla talouden tasapainottamisesta, mutta vasta alulla. Matka on vielä pitkä ja rohkeita avauksia ja ratkaisuita on tehtävä koko kuluvan valtuustokauden loppuun asti. Tasapainotus jatkuu senkin jälkeen, joten suu säkkiä myöden.

Tämä tilinpäätös antoi hieman happea, mutta korjausliikkeitä on tehtävä kiihtyvällä tahdilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s