Suomen jalkapallon maajoukkueen ja Vihdin kunnan tekemisessä paljon yhteistä

on
(Kuva: MTV3)
(Kuva: MTV3)

Sen sijaan että olisimme proaktiivisesti yrittäneet jotain kokonaan uutta, olemme juuttuneet väittelemään ja puuhastelemaan pikkuasioiden ympärillä.

Kunnan strategia päivitettiin viime vuonna. Valitettavasti strategian päivittämistä varten järjestettyihin seminaareihin ja kokouksiin osallistui vain osa valtuutetuista. Se ei ollut silloin kiinnostavaa, eikä juuri mikään ole muuttunut käytännön tekemisessä. On hölmöä odottaa erilaisia tuloksia tekemällä asioita niin kuin aina ennenkin.

Valtuusto allekirjoitti niin ikään sopimuksen yrittäjien kanssa siitä, että kunta on toiminnassaan yrittäjämyönteinen. Lupasimme omalta osaltamme kaikin keinoin luoda sellaisen toimintaympäristön, jossa yritysten on mahdollista kasvaa ja työllistää. Vaikka kunnan tehtävä ei ole luoda yrityksille liiketoimintaa, sen mahdollistamiseen voimme vaikuttaa paljon. Sopimus allekirjoitettiin, mutta mitään suurta ei ole muuttunut käytännön tekemisessä.

Tarvitsemme isommat pensselit, jopa telan.

Joku on todennut että ”ne piirtävät joilla on liituja”. Valtuuston pitäisi ”lyijykynäpiirtämisen” sijaan maalata isommalla pensselillä, jopa telalla. Olen useassa yhteydessä todennut, että meidän on alettava keskustella mahdollisuuksista, sen sijaan että keskustelemme mahdollisista esteistä. Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta näin se ei valitettavasti ole.

Poliittisten päättäjien ja johtavien viranhaijoiden on siirryttävä pois mukavuusalueelta, tekemään sellaisia asioita joilla on merkitystä. Se lisää luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden työtaakkaa, mutta sellaista se on silloin kun halutaan saada aikaiseksi muutoksia. Tulos seuraa tekemistä, ei päinvastoin.

Viime päivinä on puhuttu paljon kaavoituksesta ja yrittäjämyönteisyydestä. Kummassakaan asiassa lyijykynäpiirtely ei riitä. Tarvitaan isompaa ja rohkeampaa strategisen tason tekemistä. Sitä olisi ”pensselillä tai telalla maalaaminen”.

Kunnan yrityskehittäjä kyllästyi kunnan kankeuteen ja saamattomuuteen

Kunnan yrityskehittäjä sanoutui irti tehtävästään ja perusteli lähtöään virkakoneiston kankeudella ja saamattomuudella. Hyvät valtuutetut, olemme siihen itse syyllisiä. Olemme hyväksyneet sellaisen tavan toimia jossa keskukset ovat siiloutuneet, eikä asiakaslähtöisyys ja yrittäjämyönteisyys toteudu. Johtaminen on esimerkkiä, läsnäoloa, johdettavan tulevan tien tasoittamista ja menestyksen mahdollistamista. Emme ole näyttäneet tässä suhteessa esimerkkiä.

Puhumme valtuustossa pitkiä puheita vaikkapa tarkastuslautakunnan yksittäisestä kirjauksesta, kun sama aika pitäisi käyttää erilaisiin yrittäjyyttä tukeviin ja työllisyyttä parantaviin projekteihin ja konkreettisiin tekoihin.

Tässä yhteydessä totean vielä etten itse ole tässä asiassa ollut muita parempi, samanlaisen ”märän lapasen kättelyn” minulta on saanut kuin muiltakin valtuutetuilta.

Kritiikkiä on uskallettava antaa ja ennen kaikkea sitä on uskallettava ottaa vastaan. Hyssyttely ja saamattomuuden puolustelu ei johda koskaan parempiin tuloksiin.

” Mikäli haluamme erilaisia tuloksia, tekemisen on muututtava”

Merkittävä kaupanalan toimija etsii sijoituspaikkaa logistiikkakeskukselleen Uudeltamaalta. Emme pysty osallistumaan edes keskusteluun sijoituksesta, koska meillä ei ole osoittaa tilaa sellaiselle toiminnalle. Olemmeko riittävästi etsineet mahdollisuuksia tällaisen toiminnan sijoittamiselle? Olemmeko aidosti kääntäneet kaikki kivet ja kannot?

Voisiko vireillä olevaa kaavaa N168 (Nummipeltojen asemakaava ja asemakaavamuutos) vielä nopeasti muuttaa niin, että siihen voisi sijoittaa logistiikkakeskuksen? Nyt sitten kaikki pohtimaan mahdollisuuksia, eikä mahdollisia esteitä. Yksi keskellä peltoaukeaa nököttävä ”maisemallisesti merkittävä puu” ei voi olla esteenä satoja työpaikkoja tuovalle logistiikkakeskukselle.

Mikä yhdistää jalkapallon maajoukkuetta ja Vihdin kuntaa.

Aivan samoin kun Paatelaisen johtama maajoukkue, myös me yritämme saada aikaiseksi erilaisia tuloksia tekemällä asioita kuten ennenkin. Se ei ole mahdollista.

Mikäli haluamme erilaisia tuloksia, on tekemisen muututtava.

One Comment Lisää omasi

  1. Juhani Leino sanoo:

    Kim Lehtola: suunnatkaa katseenne Poriin johtavan tien suuntaan, sieltä se Vihdin uusi nousu on aloitettavissa! Kaavoittakaa, niin maanomistaja joko suostuu tai hänen on suostuttava – raha ratkaisee!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s