Perustekeminen on asennekysymys

458760683_slideMinulta kysytään usein miksi perusasioiden tekeminen unohtuu? Miksi perusasioita joutuu vääntämään joillekin rautalangasta päivästä toiseen? Minä vastaan että sen on luonnollista ja siihen on vain yksi syy. Se ei ole laiskuutta, ei osaamattomuutta, eikä haluttomuutta. Se on asennekysymys.

Esimerkin voisin ottaa vaikkapa maanrakennustöistä. Kaivinkoneen apumies on työntekijä joka on palkattu ohjaamaan ja palvelemaan konetta kaivettavassa kohteessa. Tällä konemiehellä on yleensä kädessään lapio tai mittalaite. Hän asentaa putkia tai muita osia kavettavassa montussa. Kaivinkoneen tuotto on itse asiassa kiinni siitä kuinka asiantunteva apumies sen kyljessä työskentelee. (Nykyään kaivinkoneiden automaatiotekniikka on kehittynyt jo tasolle, jolla apumies voidaan monessa tapauksessa korvata)

Mitä huonompi työskentelysää aamulla on, sitä varmimmin apumies saapuu työmaakopille kysymään työnjohtajalta, ”mitäs tänään tehdään?”. Aivan yhtä usein vastaus on sama, ”jatkat siitä mihin eilen jäit”. Vaikka siis perusasioiden tekeminen on kaivinkoneen apumiehelle täysin selvää, murentaa huono työskentelysää asennetta ja yhtäkkiä lapio onkin aivan uusi tuttavuus kun työ pitäisi aloittaa. Huonossa säässä montunreuna on selkeästi epämukavuusaluetta.

”Tuloksiin johtavat perusasiat ovat sellaisia, joita joudumme yleensä tekemään epämukavuusalueellamme”

Sama tarina myynnin puolelta. Myyntiedustaja saa käteensä asiakaslistan, jossa on asiakkaita jotka ovat ilmaisseet kiinnostuksensa tuotetta tai palvelua kohtaan. Myyntiedustajan tehtävä on soittaa asiakkaille ja sopia tapaamisia. Tämä ei tapahdu vaivatta. Soittohetkeä siirretään kalenterissa jatkuvasti eteenpäin, milloin minkäkin tekosyyn nojalla. Sitä siirretään, koska kaupan tekeminen on mukavuusaluetta, mutta asiakkaiden kontaktoiminen ei. Tuloksiin johtavat perusasiat ovat sellaisia, joita joudumme yleensä tekemään epämukavuusalueellamme. Siksi niiden unohtaminen on vain ja ainoastaan asennekysymys.

Tulos seuraa aina tekemistä, ei päinvastoin.

Yllä oleva otsikko on keskeisin teema myyntiorganisaatioissamme. Siitä huolimatta joudumme päivästä toiseen muistuttamaan organisaatiomme jäseniä perusasioiden tekemisestä. Perusasiat jäävät tekemättä, koska kaupan tekeminen on mukavuusaluetta, asiakkaiden laadukas aktiivinen kohtaaminen ei.

Jääkiekkojoukkueessa maaleja tehtailevan supertähden viisikkopelaamiseen joudutaan puuttumaan valmentajan toimesta pelistä toiseen. Puolustaminen jää tekemättä koska maalinteko on mukavuusaluetta, puolustaminen ei.

So simple – Tekemällä ei väittämällä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s