Kun mikään muu ei onnistu kuin se minkä pitikin onnistua

Maahanmuuttovirasto pyysi Vihdin kunnalta lausuntoa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamisesta Hopeanimeen. Asia tuli julkiseksi paikallislehtien uutisoitua siitä 25.8.2015. Siitä alkoi hullunmylly joka jatkuu edelleen.

Olen pyrkinyt selvittämään asioita päätöksenteon perusteeksi kiihkottomasti. Itseäni varten ryhmittelin asiakokonaisuudet neljään eri kokonaisuuteen, joiden alle selvitin itselleni vastauksia:

1. Turvapaikanhakijoiden näkökulma
2. Kyläläisten ja kuntalaisten näkökulma
3. Maahanmuuttoviraston näkökulma
4. Kunnan näkökulma

Vihdissä asian julkisuuteen tulon jälkeen alkanut hullunmylly sai käsittämättömät mittasuhteet. Sosiaaliseen mediaan perustettiin ryhmiä puolesta ja vastaan. Kaikki olemassa olevat kanavat ja ryhmät täyttyivät asiaan liittyvistä keskusteluista ja luottamushenkilöiden sähköpostit alkoivat täyttyä viesteistä. Ainakin itselläni koko viikonlopun ajan viestejä sateli joka tuutista jatkuvan puhelurumban lisäksi.

Puheluiden aikana tapahtui myös jotain sietämätöntä. Koin että minua kiristettiin vastaanottokeskusta vastustavaan kannanottoon. Ilmoitan nyt ja tässä etten jatkossa kuuntele sellaista tekstiä keneltäkään ja aion ilmoittaa sellaisista julkisuuteen.

Sain paljon myös kannustavaa ja vastaanottokeskusta kannattavia palautteita ja yhteydenottoja. Sain käydä myös muutaman erittäin asiallista argumentointia sisältävän keskusta vastustavan keskustelun. Kiitos, niistä oli apua päätöksenteon pohjaksi.

(Kuvakaappaus Vihdin Uutisten nettisivuilta)
(Kuvakaappaus Vihdin Uutisten nettisivuilta)

Kunnanhallitus kokoontui maanantaina päättämään asiasta mielenosoituksen saattelemana. Kokouksen aikana lausuntopyyntöön laadittiin yhteisesti vastaus, johon hallitus yksimielisesti sitoutui.

Vastauksessaan Vihdin kunta vastaa maahanmuuttovirastolle ”kyllä, mutta ei esitetyllä tavalla toteutettuna”. Kunnanhallituksen muodostama yksimielinen vastaus maahanmuuttovirastolle on seuraavan sisältöinen:

”Vihdin kunnanhallitus päätti ilmoittaa Maahanmuuttovirastolle, että Vihdin kunta pitää tärkeänä jatkaa mahdollisuuksien suunnitelmallista selvittämistä pakolaisten tai turvapaikanhakijoiden ottamiseksi tai hätämajoittamiseksi Vihtiin”

Ei kuitenkaan siinä muodossa, jolle maahanmuuttovirasto lausuntoa pyysi, koska nyt suunnitteilla oleva kohderyhmä ja sen koko huomioon ottaen kyseinen paikka on soveltumaton pitkäkestoiseen sijoittamiseen, koska mm:

– jätevesiratkaisut
– pelastustoimen vaatimukset
– alueen etäinen sijainti yhdyskuntarakenteesta erillään
– alueen puutteelliset liikenne- ja logistiikkajärjestelyt
– sekä se, että Vihdin kunnalta puuttuu vielä kokonaisvaltainen maahanmuuttoa ja pakolaisuutta koskeva suunnitelma

”Keskusta vastustavat tahot ovat esittäneet paljon sellaisia argumentteja, jotka eivät läpäise moraalista tarkasteluani”

Erityisen huolissani olen siitä millaista keskustelua asiasta käytiin julkisuudessa ennen päätöstä ja sen jälkeen. Keskusta vastustavat tahot ovat esittäneet paljon sellaisia argumentteja, jotka eivät läpäise moraalista tarkasteluani. Keskustelun kuluessa ihmisiä on masinoitu jopa vihaamaan. Ei pelkästään maahanmuuttajia, vaan myös toisiaan.

Joku totesi minulle että ”olisi rohkeutta äänestää vastaan”, johon vastasin että on vähintään yhtä rohkeaa äänestää puolesta.

Kunnanhallituksen kokouksen yksimielisen päätöksen jälkeen, kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtaja antoi julkisuuteen lausunnon (tai ainakin lehdet kirjoittivat asian niin), joka ei vastannut sitä kokonaisuutta josta kunnanhallituksessa sovittiin. Lausunto ei vastannut yhdessä sovittua sen paremmin sisällön, kuin asian tiedottamisesta sovitun käytännön osalta.

Minulla on vain yksi ehdotus meille kaikille:

Lupaa äänestäjillesi ja sidosryhmillesi vain sellaisia asioita joihin aidosti voit vaikuttaa, muuten joudut selittämään mustaa valkoiseksi.

Näin sekavalta asiat saattavat näyttää silloin kun mikään muu ei onnistu, kuin se minkä pitikin onnistua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s