Jaetut arvot ja yhteiset tavoitteet

on

Erilaisiin ryhmiin kuulutaan monista eri syistä. Ryhmien syntymisestä, toiminnasta ja sen kehittymisestä on tehty paljon tutkimuksia, joita löytyy helposti vaikkapa googlettamalla. En siis yritä viisastella sen enempää tutkimusten tuloksista, ryhmähierarkioista tai dynamiikasta, vaan kirjoitan enemmän fiiliksestä erilaisten ryhmien jäsenenä.

Kuulun erilaisiin sosiaalisiin ryhmiin. Näiden ryhmien toiminta on varsin spontaania ja innostavaa sekä livenä, että sosiaalisessa mediassa. Töissä kuulun mm. johtoryhmiin, ohjausryhmiin ja erilaisiin projektiryhmiin. Olen myös mukana politiikassa ja kuulun paitsi edustamani puolueen valtuustoryhmään, mutta myös muihin kunnallisiin projekti- ja kehitysryhmiin.

Miksi luomme ryhmiä ja kuulumme niihin?

Ryhmä muodostuu yleensä silloin kun jonkin asian ajaminen tai tekeminen onnistuu paremmin ryhmässä. Nähdään että ryhmänä tekemisestä on hyötyä päämäärän saavuttamiseksi. Ihmisen motivaatio kuulua johonkin ryhmään kumpuaa siis yhteisistä jaetuista arvoista tai tavoitteista, tai niistä molemmista. Se mikä ryhmän muodostamisen tarve on, millaiseksi sen toimintamallit ja jäsentensä roolit kehittyvät, voivat olla joko ryhmään kuulumisen motivaatiota lisääviä tai heikentäviä seikkoja.

Kuulen toisinaan sanottavan että ”jokin ulkopuolinen taho yrittää mitätöidä ryhmän saavutuksia ja tuloksia, ja siksi meidän on pysyttävä ryhmänä yhtenäisenä”. Se voi olla totta. Jokin taho voi yrittää mitätöidä ryhmää tai sen saavutuksia. Se ei ole kuitenkaan ole ryhmään kuulumisen motivaatiotekijä tai ylipäätään syy kuulua ryhmään. Se ei myöskään ole peruste, jonka takia ryhmä voisi olla enemmän yhtenäinen. Se on itse asiassa seuraus. Se on toimimattoman ryhmän huonoista tuloksista syntyvä seuraus. Samoin kuulen että jokin ”ulkopuolinen taho haluaa aiheuttaa eripuraa ja hämmennystä ryhmän sisälle”. Minusta sekin on puppua, sekään ei ole syy, se on seuraus.

”Toimimaton ryhmä saa aikaiseksi heikompia tuloksia kuin toimiva yksilö ja siksi toimimattomalla ryhmällä ei ole olemassaolon oikeutusta”

Ryhmä aiheuttaa suurimmat ongelmansa sisältä päin. Jos ryhmä on joukko omia agendojaan haahuillen ajavia ihmisiä, sen toimintaan on helppo vaikuttaa ulkoapäin. Ja on mielestäni syytäkin. Toimimaton ryhmä saa aikaiseksi heikompia tuloksia kuin toimiva yksilö ja siksi toimimattomalla ryhmällä ei ole olemassaolon oikeutusta.

Ryhmän tulee antaa jäsenilleen energiaa, ei viedä sitä. Ryhmän toiminnan tulee edistää yhteisten arvojen ja tavoitteiden toteuttamista, ei toteuttaa yksittäisten jäsentensä kulloisiakin tarpeita ja haluja. Ryhmän jäsenten on sitouduttava sen toimintaan ja autettava muita ryhmän jäseniä, ei vain kuulua ryhmään jonka avulla voi toteuttaa henkilökohtaisia ambitioitaan.

Olen onnekas. Kuulun sellaisiin ryhmiin jotka ovat syntyneet aitoon tarpeeseen, ryhmiin jonka jäsenet jakavat yhteiset arvot ja tavoitteet, ryhmiin jonka jäsenet ovat saavuttaneet yhdessä sellaisen luottamuksen tason, jossa jokainen yksilö kokee tilivelvollisuutta ryhmää ja sen muita jäseniä kohtaan.

Valitettavasti kuulun myös ryhmiin, jotka ovat syntyneet jonkin teknisen syyn tai säännön takia. Kuulun ryhmiin jonka jäsenillä ei ole yhteisiä arvoja ja tavoitteita. Kuulun ryhmiin jotka eivät ole kehittyneet niiden perustamistaan pidemmälle ja joissa niiden jäsenillä ei ole keskinäistä luottamusta. Valitettavasti kuulun myös sellaisiin ryhmiin jotka eivät pysty toimimaan yhteisten arvojen ja tavoitteiden edistämiseksi, vaan ajavat asiaa joko yksilön tai ulkoisen tehtävänannon seurauksena. Kuulun siis ryhmiin, jolla ei mielestäni ole olemassa olon oikeutusta.

Harkitsen vakavasti jättäväni politiikan seuraavissa kunnallisvaaleissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s