Mitä soten jälkeen Vihti?

Maan hallitus yrittää viedä sote-uudistusta kiivaasti eteenpäin. Toistaiseksi se etenee eri valmisteluasteissa, eikä sen lopullisesta hahmosta ole vielä kenelläkään parempaa tietoa. Sen kuitenkin tiedämme, että sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämis- ja rahoitusvastuu on jäämässä peruskunnalta pois. Mitä sen jälkeen Vihti?

On aika käynnistää keskustelu siitä, mitä muutos tarkoittaa Vihdin kunnan kannalta.

Kunnan vastuulle olisi jäämässä lähinnä varhaiskasvatus, perusopetus, sekä näillä näkymin teknisen- ja ympäristökeskuksen tehtäviä. Uudistuksen jälkeen kunnan budjetti pienenee noin puoleen. Mitä se tarkoittaa kuntamme kannalta? Tiedän kirjoittavani nyt muutaman ”mutkan suoraksi”, mutta se kelvannee keskustelun pohjaksi.

”Espoon kaupunki käyttää pelkästään joukkoliikenteeseen saman verran rahaa, kuin meillä olisi koko kunnan budjetti”

Jos Vihdin kunnan Tekninen- ja ympäristökeskus, sekä Sivistyskeskus jatkaisivat nykyisellään ja olisivat ainoita kunnan palveluista vastaavia keskuksia, niiden yhteenlasketut toimintamenot olisivat jonkin verran suuremmat, kuin Espoon kaupungin kulttuurilautakunnan toimintamenot ovat. Pelkästään Espoon joukkoliikenteen toimintamenot ovat saman kokoiset, kuin meillä olisi koko kunnan budjetti. En tarkoita että vain suuri olisi kaunista ja hyvää, mutta olisiko tehokkaampaa olla osa isompaa kokonaisuutta?

Onko järkevää jatkaa itsenäisenä kuntana?

Onko järkevää ajatella, että huolehtisimme jatkossa varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta ja maankäytöstä itsenäisenä kuntana. Millainen lähidemokratia saataisiin aikaiseksi, jos olisimme osa Espoota? Entä mitäs jos olisimme sittenkin ”Harjun kunta” yhdessä Lohjan ja Karkkilan kanssa?

Olemme jo nyt velkainen ja yliverottava kunta, jonka kasvuvauhti on pysähtynyt.  Olisi aika käydä laajaa keskustelua siitä, miten turvaisimme kustannustehokkaimmin niitä palveluita, joita me kuntalaisina haluamme ylläpitää. Riittäisikö meillä Vihdissä uskallusta ajatella asioita ”laatikon ulkopuolelta”, ilman poliittisia agendoja?

Riittävät kustannustehokkaasti tuotetut palvelut tulisi olla keskiössä. Ei se, olemmeko Vihti vai Harju, tai kuulummeko länteen vai itään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s